«Jeg har sett Thor André Olsen naken - han kan stå i mål for oss»

LILLESTRØM (Dagbladet): I fjor var det ordet «fokus» som gjaldt på Åråsen. I år har jeg en følelse av at det vil hete fundamentert. Men LSK-trener Arne Erlandsen om det - han sier alltid hva han vil.

Det er min plikt å si fra, sier Arne Erlandsen med overbevisning. - Det er min plikt å si fra om alt jeg har på hjertet i forhold til Lillestrøm. Og sjøl om jeg ser at enkelte i ASA-styret kan ha problemer med det innimellom, så skulle det bare mangle. At jeg sier fra, mener jeg.

Sist han sa fra på vanlig Erlandsen-måte var da Clayton Zane ble solgt til belgiske Anderlecht mandag formiddag. Et par timer etter at overgangen var endelig, et salg han både hadde visst om og fryktet i lang tid, var uttalelsene på det nivået der sjøl tabloidtittelordene «refser» og «raser» blir puslete beskrivelser. Men altså - Arne Erlandsen var på ingen måte sint.

Det var bare plikten som kalte.

Nok en gang.

- Uenighet gir utvikling, sier han. - Det skjerper. Og såpass takhøyde må man ha. For så lenge klubbens felles mål ligger fundamentert i bånn (achtung baby - følg med; her kommer årets LSK-ord for første gang i samtalen), er det bare sunt å diskutere måten vi skal nå det på.

Og:

- Min mening har alltid vært at vi skal være offensive i forhold til det å bli bedre.

Salget av Clayton Zane oppfattet Arne Erlandsen som et defensivt klubbledersignal. Sjøl ville han gamble med økonomien, vente tre måneder og satse på å komme inn i Champions League.

- 16 millioner er ikke mye, sier han. - Og jeg tror summen kunne blitt større. Men klubben ville ikke risikere de tre månedene. Nå må vi være forberedt på at det kan gå ut over seriespillet også.

Arne Erlandsens uttalelser i sakens anledning fikk klubbformann Frank Grønlund til å uttale følgende om Zane-salget i VG:

- Egentlig er det vel fint at vi gjorde det. Ellers ville Arne fått problemer med å være negativ framover.

Og hva sier LSK-treneren om sånt? Jo:

- Har Frank sagt det? Det må vel ha vært en fleip, det, da.

Fordi:

- Jeg er ikke negativ, sier Arne Erlandsen. - Jeg ser aldri mørkt på noe. For livet går videre, ingen ting stopper opp, og ingen er uunnværlige. Men vi må være ærlige og se at det som har skjedd setter oss tilbake reint sportslig. Og derfor må vi nå bruke de fundamenterte (!) kreftene som tross alt ligger i denne klubben til å jobbe enda hardere.

I første omgang handler det om å få en keeper og to spisser på plass. Bare det er mye fundamentering. Men hva målvaktsjobben angår, har i hvert fall LSK-treneren bedt styret om å satse på Thor André Olsen (38). Av følgende grunner:

- Mannen er på min alder og i bra fysisk form sjøl om det ikke går så fort. Jeg har sett Thor André Olsen naken - det var helt OK. For det var ikke mye fett der, så han kan stå i mål for oss. Og blir Emille (Baron) tatt ut i Sør-Afrikas VM- tropp er det det han skal gjøre også.

Thor André Olsens engasjement med Lillestrøm handler om en leieavtale for denne sesongen. Resten handler om at Per Magne Misund blir frisk av kreftsjukdommen.

- Selvfølgelig er det målet og det vi alle håper på. Og da vil han være vår keeper fra neste sesong.

Men hvem som skal score LSK-mål fra 1. juni, er derimot langt mer uklart. Og Arne Erlandsen ser ikke lyst på den jakten Lillestrøm nå må gjøre dobbelt så stor.

- Fra 1. juni har vi én spiss. Og vi har spilt med to de siste fem årene. Og det handler ikke bare om å hente inn folk - de skal passe inn også. Hvis du finner dem.

Og Arne Erlandsen har lett. I flere måneder har han lett etter én spiss. Og nå må han finne enda en. Fordi Lillestrøm trenger to.

- Ikke kom med Bengt Sæternes, vær så snill, han blir for dyr for oss, sier Arne Erlandsen. - Og tror du Viking vil selge Erik Nevland? Og så lenge Thorstein Helstad ikke vil reise andre steder enn ut av landet, og Molde på direkte forespørsel har sagt at om de skal selge en av sine spisser til oss, vil de ha de samme pengene som vi fikk for Clayton Zane, da er det ikke mange igjen. Eller?

- Sogndals Tommy Øren?

- For dyr.

- Raymond Kvisvik kan flyttes inn fra kanten?

- Han er god, men jeg vil ha spisser med luftstyrke.

- Og på Raufoss er det tomt?

- Jeg vil tro det.

- Og Island?

- Det har vel vært 15 islendinger her i en eller annen form, så akkurat nå er det tynt der også, sier Arne Erlandsen.

Og forsterker LSKs spissproblem ytterligere.

- Spisser er de som er lettest å selge og vanskeligst å erstatte. - Da vi solgte Heidar Helguson (Watford 20 mill.) visste vi allerede at vi ville ha Magnus Powell. Men også han trengte et år på å få satt seg. Det er ikke bare å komme til en ny klubb.

Når Arne Erlandsen søker nye spillere, er han på jakt etter to ting: 1)Fotballkvaliteter som passer inn i Lillestrøm, og 2) spillerens personlighet.

- Kjemien er viktig, sier han. - Jeg vil ikke ha søndagsskolegutter - jeg vil ha friske typer som trives i miljøet. For det er det som er viktigst i gruppa vår - trivsel. Det er fundamentert (!!) i Lillestrøm.

Samtidig må du tåle en støyt. Arne Erlandsen blåser ikke bare i fløyta.

- Det å være sint er ofte et spill for å oppnå noe. Enkelte ganger må du bruke aggresjon for å nå fram med det du ønsker. Men jeg går ikke rundt og tror at alle liker meg hele tida. Og jeg aksepterer at folk er forskjellige.

Torgeir Bjarmann mener han vet når Arne Erlandsen er virkelig forbannet.

- Han sier jeg blir rød på halsen når jeg er sint, sier LSK-treneren. - Og når Torgeir sier det, stemmer det sikkert. Men det skjer ikke ofte - det har vel skjedd tre ganger.

- I løpet av Clayton Zane-salget?

- He-he-he.

Det som ikke er like artig er at han ikke vet hvilke økonomiske rammer han arbeider innenfor. Hvor mye ASA-styret er villig til å legge på bordet i jakten på nye spillere er fortsatt i det blå. Og derfor vil ikke Arne Erlandsen si så mye om hva han tror den reduserte LSK-utgaven kan prestere. Fordi slike ord ikke betyr noe.

- Det man sier er ikke viktig - det er det man gjør som betyr noe. Og jeg har aldri sagt at vi skal vinne Tippeligaen, eller at vi ikke er gode nok til å klare det. Men når de som har spilt og scoret mest er borte, da sier det seg sjøl at laget som sådant er svekket. Uten at jeg kan si hvor mye.

Mobiltelefonen gir lyd, og grunnen er en SMS fra kaptein Bjarmann. Med et konkret spissforslag til treneren. Men Arne Erlandsen leter ikke i de farvann. Men han registrerer med glede at spillerne bryr seg. Og kanskje også er litt engstelige?

- Klart det betyr noe for dem, de har jo bonusordning per seier. Men nei, jeg sier ikke at pengene er motivasjonsfaktoren. For du får ikke folk til å løpe fortere sjøl om de får 10000 kroner for en seier. Det er ikke sånn det fungerer.

- Så hvordan fungerer Lillestrøm?

- Klubben er veldig preget av lojalitetsfølelse i kollektivet. Det er fundamentert (!!!) og ligger der hele tida. Men samtidig er ordet fritt, jeg vil at folk skal si det de mener. Akkurat som jeg ser det som en plikt å si det jeg mener.

I tillegg ser Arne Erlandsen det som en forutsetning at han kan snakke med andre klubber. Om alt. Slik han snakket med Lyn i fjor høst. Om ny jobb.

- Det å snakke med andre, enten det handler om jobb eller ikke, er veldig interessant. Det er en del av det å bli bedre som trener. Du hører, fanger opp, vurderer og handler deretter ut fra egen overbevisning. Og jeg hadde stort utbytte av å snakke med Atle Brynestad - man skal alltid være ydmyk i forhold til andre.

- Den dagen du tror du vet best sjøl, får du nemlig problemer, sier Arne Erlandsen.

Tar jeg ikke feil er vidsynet fundamentert, det også.

<B>NEGATIV JEG? </B>- Jeg er jo bare positiv og ser ikke mørkt på noe, sier han.
<B>BJARMANN-SMS:</B> Med forslag om ny spiss. Men Arne Erlandsen er ikke overbevist. Og leter videre.