- Jeg har sjelden møtt et menneske som så lett gjorde andre glade

Flere brøt ut i gråt da de fikk høre om dødsfallet i Stoltenbergs 1. mai-tale i Dale Oens hjemfylke.

GLEDESSTRÅLENDE MØTE:
Statminister Jens Stoltenberg minnes med glede at han møtte Aleksander Dale Oen under Idrettsgallaen i Hamar OL-amfi i januar.
Arkivfoto: Fredrik Varfjell / Scanpix
GLEDESSTRÅLENDE MØTE: Statminister Jens Stoltenberg minnes med glede at han møtte Aleksander Dale Oen under Idrettsgallaen i Hamar OL-amfi i januar. Arkivfoto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Stoltenberg holdt i dag sin 1. mai-tale på Askøy og i Bergen, der han også hedret 22. juli-ofrene fra Hordaland. Da den triste nyheten om Dale Oen kom mens statsministeren gjorde seg klar til å gå på talerstolen, valgte han å føye til en hyllest til svømmehelten som gråt for de døde AUFerne.

- En av dem som hedret dem var Alexander Dale Oen. Han gjorde det da han vant Norges første VM-gull i svømming 25. juli. I dag mottok vi budskapet om at Dale Oen er død. Et lite land har misten en stor idrettsutøver, sa Stoltenberg i talen.

For flere i publikum var det første gang de fikk høre om dødsfallet, og statsministerens stab så at noen av tilhørererne brøt ut i gråt da Dale Oen ble nevnt. Til Dagbladet forteller statsministeren at folk han møtte i Askøy og Bergen i dag var særlig rystet av dødsfallet.

- Nettopp her i Hordaland er det veldig mange som er stolte over Dale Oen og som føler en ekstra nærhet til dette, sier Stoltenberg.

- Den gleden! Statsministeren reagerte selv med dyp sorg da han i dag fikk meldingen om idrettsstjernes død. Samtidig minnes han den sprudlende verdensmesteren han møtte under Idrettsgallaen på Hamar i januar.

- Den gleden! Jeg har sjelden møtt et menneske som så lett gjør andre mennesker glade. Da jeg hadde fornøyelsen av å sitte sammen med Dale Oen på idrettsgallaen ble jeg veldig imponert over entusiasmen, livsgleden og energien hans, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Det er stort å hevde seg i verdensklassen i svømming. Han markerte Norge i en stor internasjonal idrettsgren, og viste at et lite land kan nå store mål.

- Viste omsorg I januar følte Dale Oen seg på sin side beæret over å få oppmerksomhet fra statsministeren. «Det var helt fantastisk å dele bord med statsministeren, som var en utrolig støtte for folket da vi trengte det som mest i sommer», sa han etter idrettsgallaen.

Under møtet fortalte han Stoltenberg blant annet om hvordan det var å vinne VM-gull 25. juli, før han gråt på pallen og rettet mye av oppmerksomheten mot ofrene og de pårørende etter terrorangrepene i Oslo.

- Det som skjedde 22. juli gikk åpenbart veldig inn på ham. Men tre dager etter at så mange mistet livet, fikk vi alle oppleve hvordan han gjennomførte en så formidabel idrettsprestasjon samtidig som han viste omsorg og medfølelse med alle i Norge. Det var uttrykk for styrke og en stor menneskelig varme, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Statsministeren kaller Dale Oen en enestående idrettsutøver og et fantastisk menneske.

- Det er uvirkelig at han er død. Tankene går til familien, vennene og idrettsmiljøet han var en del av, sier Stoltenberg.

HEDRET IDRETTSHELTEN: Jens Stoltenberg valgte å inkludere dødsbudskapet og en hyllest til DAle Oen under sin 1. mai-tale på Askøy i ettermiddag.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
HEDRET IDRETTSHELTEN: Jens Stoltenberg valgte å inkludere dødsbudskapet og en hyllest til DAle Oen under sin 1. mai-tale på Askøy i ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer