KLAR FOR VM: Usain Bolt er som vanlig det store trekkplasteret i VM i sør-koreanske Dageu, som begynner til helga. Tidene hans i år har ikke vært i nærheten av foregående sesonger, men jamaiceren er trygg på at han fortsatt er god for supertider. Foto:      REUTERS/Lee Jae-Won
KLAR FOR VM: Usain Bolt er som vanlig det store trekkplasteret i VM i sør-koreanske Dageu, som begynner til helga. Tidene hans i år har ikke vært i nærheten av foregående sesonger, men jamaiceren er trygg på at han fortsatt er god for supertider. Foto: REUTERS/Lee Jae-WonVis mer

- Jeg har sterke mistanker mot Usain Bolt

Mannen bak USAs store dopskandale tror fantomtidene er en bløff.

(Dagbladet): Helt siden Usain Bolt lekte seg inn til tre gull og like mange verdensrekorder i Beijing-OL i 2008, har han vært omgitt av dopingspekulasjoner.

Selv uttalte han før Bislett Games at dopingsnakket har roet seg i det siste. men nå står VM i Sør-Korea for døren, og da blusser den slags historier gjerne opp igjen.

I dag har svenske Aftonbladet et stort intervju med sjefen for det beryktede BALCO-laboratoriet, Victor Conte, som sto bak systematisk doping av en rekke profilerte amerikanske toppidrettsutøvere.

Conte måtte sone fire måneder i fengsel i 2005 for sin rolle i dopingskandalen, der man blant annet utviklet det anabole steroidet THG som Marion Jones ble tatt for.

- Unaturlig utvikling
Som en av idrettshistoriens største dopingskurker mener Conte han har gode forutsetninger for å identifisere andre juksemakere. Og han er langt fra overbevist om at Usaint Bolt har rent mel i posen.

FANTOMTID: Usain Bolts verdensrekord på 200 meter, satt i Berlin i 2009, lyder på fantastiske 19,19. Ikke alle tror rekorden ble satt med ærlig og hardt arbeid. Foto:   AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FANTOMTID: Usain Bolts verdensrekord på 200 meter, satt i Berlin i 2009, lyder på fantastiske 19,19. Ikke alle tror rekorden ble satt med ærlig og hardt arbeid. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer

- Jeg har grove mistanker om Usain Bolt. Det handler først og fremst om utviklingen av hans personlige bestenoteringer. På 100 meter hadde han sprunget på 10,03, deretter sprang han på 9,69 og så på 9,58. På 200 meter var rekorden hans 19,79, senere forbedret han tiden til 19,30 og til slutt 19,19. Jeg vet ikke om noen som har gjort noe lignende. Man må se sammenhengen. Om han hadde kommet fra et land som gjennomførte tilfeldige dopingkontroller utenfor konkurranse skulle jeg vært mindre mistenksom enn jeg er nå, ettersom han kommer fra en kultur som ikke har noe antidopingprogram. Så det er ikke nødvendigvis hans feil, du kan ikke laste ham og han bestemmer ikke om landet skal ha et antidopingbyrå eller ikke. Men det får meg til å se på ham med større mistenksomhet, sier Conte til Aftonbladet.

Konfrontert med at Bolt viste klasse i ung alder, og ble juniorverdensmester allerede som 15-åring, svarer den gamle BALCO-sjefen at det ikke forklarer supertidene hans.

- Alle har sett på ham som et talent siden han deltok i ungdomsmesterskapene. Året før OL i Beijing ble han slått av Tyson Gay. Han fikk juling og viste ingenting i 2007 som var i nærheten av det han gjorde i 2008. Det går an å ha en naturlig utvikling, om han hadde forbedret seg med rundt ett tidel hver sesong, slik idrettsmenn normalt gjør. En som løper på ti blank kan gå ned til 9,90 og deretter 9,85, men han går ikke fra 10,03 til å showe og bremse inn til 9,69. Det trengs en undersøkelse! Om det ikke finnes noe bemerkelsesverdig der, vi får vite når han ble testet, hva han ble testet for og alt blir gjennomsiktig, så ville det vært bra. Da får han mer troverdighet, mener Conte.

Kvinner responderer best
Han sier kvinner responderer enda bedre på bruk av anabole steroider enn menn gjør, og bruker den doble verdensmesteren Kelli White som eksempel. Før hun fikk hjelp av BALCO var 11,19 hennes beste tid på 100 meter. 30 dager etter at hun dopet seg var hun like under 11 sekunder, og to år senere var tiden presset ned til 10,85.

For halvannen uke siden ble en av de beste jamaicanske sprinterne, Steve Mullings, dopingtatt for andre gang i karrieren. Han har løpt sesongens raskeste 100 meter på 9,80.

STO BAK BALCO-SKANDALEN: Victor Conte hjalp en rekke amerikanske toppidrettsutøvere å dope seg gjennom en årrekke, før sannheten kom for en dag. I dag er Conte helt ute av bransjen, men av de ti beste i hver friidrettsøvelse tror han bare mellom 20 og 40 prosent aldri har dopet seg. Foto:  AP Photo/Seth Wenig)
STO BAK BALCO-SKANDALEN: Victor Conte hjalp en rekke amerikanske toppidrettsutøvere å dope seg gjennom en årrekke, før sannheten kom for en dag. I dag er Conte helt ute av bransjen, men av de ti beste i hver friidrettsøvelse tror han bare mellom 20 og 40 prosent aldri har dopet seg. Foto: AP Photo/Seth Wenig) Vis mer

Mullings er imidlertid ikke en del av samme treningsmiljø som Bolt.

Bolt fnyser av alle spørsmål om han noen gang har dopet seg. Og det finnes også praktiske forklaringer på hans grensesprengende resultater. Sprint handler om steglengde og stegfrekvens. Bolts steglengde er et resultat av hans høyde. Han tok 41 steg på 100-meteren i Berlin i 2009, da han løp på 9,58.

Den mye kortere Tyson Gay tok 44. Men enhver mann som er såpass høy som Bolt - 1,95 meter - ville brukt færre steg. Bolt tar dem nesten like kjapt som en kortere mann. En ekstrem kombinasjon av ferdigheter.

Effekten varer lenge
Etter rekordskredet i Beijing forklarte Bolt at han hadde blitt testet fire ganger i Kina før han hadde løpt en eneste meter.

- Disse folka tok urinprøver og blodprøver. Etter hver finale, er jeg blitt testet. Og jeg er blitt testet så mange ganger utenfor konkurranse at jeg har kommet ut av tellinga, sa han.

NY VERDENSREKORD: Usain Bolt på vei inn til seier på 100 meter i 2009-VM, på verdensrekordtiden 9.58. Tyson Gay og Asafa Powell er begge parkert. Foto:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
NY VERDENSREKORD: Usain Bolt på vei inn til seier på 100 meter i 2009-VM, på verdensrekordtiden 9.58. Tyson Gay og Asafa Powell er begge parkert. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer

Victor Conte hevder effekten av anabole sterioder uansett sitter i veldig lenge.

- Idrettsfolk (som doper seg med anabole sterioder) pleier å kjøre intensiv trening med vekter i kombinasjon med steroider i sesongoppkjøringen. For en friidrettsutøver er det i oktober, november og desember. Den eksplosiviteten man bygger opp da gagner dem gjennom hele den kommende sesongen, noe som gjør at testene under konkurranser ikke fanger opp doping på en god måte. Det er mer som en IQ-test, for du skal være bra dum og du tester positivt i en konkurranse, sier han.