- Jeg har stilt meg selv spørsmålet mange ganger om hvordan dette kunne skje

Northug til Dagbladet i videointervju.

TRONDHEIM (Dagbladet): Han stirret i bordet mens tingrettsdommer Ingrid Stigum leste opp dommen for haM. Tre kvarter senere leste han opp sin ferdigskrevne uttalelse der han fortalte at skammen ville følge ham resten av livet.

Så, hvordan kunne det skje?

Hvordan kunne en mann som er kjent for sine ekstreme prioriteringer ende opp med å sette seg sterkt beruset inn i bilen sin, der bare tilfeldigheter avgjorde om både livet og karrieren kunne fortsette?

- Nei, jeg har stilt meg selv det spørsmålet mange ganger, og jeg har ikke noe godt svar. Det er fortsatt veldig kjedelig og trist det som skjedde, og når en sånn hendelse først skjer så må man bare stå til rette for det, sier Petter da Dagbladet møter ham umiddelbart etter pressekonferansen han holdt på Rica Nidelven Hotell i Trondheim Sentrum.

- Men hva tenkte du?

- Det var ingen tanker bak det, jeg tenkte ikke klart. Jeg var påvirka av alkohol og da var det ikke noe mål og mening bak det som skulle skje, insisterer Northug.

De falske anklagene
Også i retten forklarte Northug at han og kameraten i bilen ikke hadde noe mål med turen i fylla. Da Northug valgte å legge kortene på bordet overfor politiet litt senere på ettermiddagen 4. mai, hadde han vært på frifot i flere timer allerede.

Sammen med sine rådgivere fant han tilbake til fornuften, og innrømmet at det var han som hadde kjørt bilen. Da hadde han allerede lagt skylda på kameraten og passasjeren i bilen ved tre forskjellige anledninger.

I retten i dag valgte tingrettsdommeren å se bort fra de to første avhørene, da de skjedde mens han fortsatt var både beruset og i sjokk. Også det tredje avhøret, senere på politistasjonen, var dommeren kritisk til.
 
Men det Northug aldri har fortalt er hvem han snakket med i perioden han var løslatt. Altså fra han forlot politihuset etter å ha anklaget kameraten sin for tredje gang, til han returnerte til den samme politistasjonen og innrømmet alt.

- Hvem snakket du med i den perioden?

- Det er ikke vesentlig, men det var selvfølgelig mine nærmeste, sier Northug til Dagbladet nå.

- Fikk du snakket med passasjeren i den perioden?

- Det gjorde jeg ikke.

Beklaget til kameraten
I videointervjuet forteller Northug at han har snakket med passasjeren flere ganger senere.

- Først og fremst snakket vi om hvor idiotisk det var, sier Northug.

- Har du beklaget til ham?

- Jeg har beklaget til ham, personlig, at jeg satt ham i den situasjonen.

- Hva sa han?

- At han satt pris på det, at vi var to om det.

Det endelige utfallet
De to snakket altså sammen like etter krasjet. I retten fortalte Northug at de sjekket at de var ok, muntlig, før passasjeren skrek til Petter to eller tre ganger at han måtte stikke av. Passasjeren skulle ordne opp.

- Var det grunnen til at du skyldte på ham?

- Det kunne nok være med på å forsterke det, men vi hadde ikke noen avtale om at han skulle ta på seg skylda, sier Northug.

Dommeren fant det formildende nok at han både var beruset og i sjokk da han anklaget kameraten for å ha kjørt bilen, og endte på en straff på 50 dagers ubetinget fengsel i Sør-Trøndelag tingrett i dag.

Verken statsadvokaten eller Northug kommer til å anke dommen, og dermed kommer det også til å bli det endelige utfallet av saken som har forfulgt Petter siden den skjednesvangre natta til 4. mai. 

Når og hvordan soningen skal foregå blir ikke klart før dommen er rettskraftig om 14 dager. Først da kan Northug søke om å få sone med fotlenke, og eventuell utsettelse av soningen.