- Jeg har sviktet

Skihopperen Lars Bystøl (24) var påvirket av alkohol da han havnet i en krangel og ble dyttet i vannet ved Aker Brygge i Oslo natt til lørdag. Nå lover han å forbedre seg.

I fallet pådro han seg brudd i kjeven. Mandag ble han utskrevet fra Ullevål sykehus etter en kjeveoperasjon.

I går snakket Bystøl for første gang om dramaet som utspilte seg i havnebassenget på Aker Brygge.

Slo hodet i brygga

- Jeg var ute sammen med noen venner i Oslo, og møtte felles bekjente. Dessverre var jeg påvirket av alkohol. Etter en stund ble det litt småkrangling bak på båten. Jeg ble dyttet, og falt i vannet. I fallet slo jeg hodet i brygga, sier Lars Bystøl til Dagbladet.

En kompis og to vektere reagerte umiddelbart, og prøvde å dra ham opp fra det kalde vannet.

- En av vekterne hentet en redningsbøye, og sammen fikk de meg opp. Jeg regner med at de reddet livet mitt. Jeg er utrolig takknemlig overfor vekterne og har allerede sendt blomster til dem, sier Lars Bystøl.

Han har ikke anmeldt personen som dyttet ham ut i vannet.

Fortsatt smerter

Bystøl har fortsatt smerter etter lørdagens kjeveoperasjon.

- Jeg ble operert for et lite brudd, og ble skrevet ut mandag etter at jeg først hadde vært til røntgenundersøkelse. Det var maksimal uflaks at jeg traff bryggekanten med ansiktet. Flaksen var at det tross alt gikk såpass bra, sier Lars Bystøl.

Mandag skal han ha en grundig undersøkelse på sykehuset.

- Først da vet jeg når jeg kan starte treningen igjen. Når jeg kan begynne å hoppe, er ennå uvisst. Akkurat nå er det andre ting som opptar meg. Jeg har jobbet med å forbedre oppførselen min, men har vært borti for mye. Uhell vet en aldri når kan skje. Men jeg lover at jeg skal oppføre meg i tida framover, sier Lars Bystøl.

Vraket på landslaget

I går hadde han et langt møte med sportssjef Jan-Erik Aalbu, som fikk vite om dramaet i havnebassenget gjennom Dagbladet mandag kveld.

Etter at alle fakta var kommet på bordet, ble Bystøl hardt straffet for at han nok en gang var innblandet i en uheldig episode hvor alkohol var i bildet.

- Alle tidligere episoder har også vært tilknyttet alkohol. Derfor reagerer vi så strengt som vi gjør. Lars flyttes ned fra A-laget til B-laget med øyeblikkelig virkning, han får ikke delta i renn utenfor Norge på denne siden av jul og blir fratatt treningsstipendiet fra Skiforbundet for november og desember, sier Jan-Erik Aalbu til Dagbladet.

- Har sviktet

Bystøl synes straffen står i forhold til det som har skjedd.

- Jeg har sviktet, og synes straffen er grei. Det viktigste nå er å bli frisk igjen etter kjeveoperasjonen. På sikt er målet mitt det samme som jeg sa til Dagbladet sist vinter: Å bli verdens beste skihopper. Målet for første del av sesongen er å komme med på hoppukelaget, sier Lars Bystøl.

For å bli tatt ut på åttemannslaget til rennene i Oberstdorf, Garmisch, Innsbruck og Bischofshofen, må han kvalifisere seg gjennom norgescuprennene i Vikersund 6. og 7. desember og kontinentalcupen på Lillehammer 13. og 14. desember.

- Vi skal gjøre alt for å få Lars på beina igjen. Blant annet skal han være med Kjetil Strandbråten (assisterende landslagstrener) på den daglige treningen. Hadde dette vært et engangstilfelle, ville ikke reaksjonen fra ledelsen vært så sterk. Nå håper vi han bruker tida framover på en god og fornuftig måte, sier Aalbu.

Halvt år på landslaget

I april i år ble Bystøl tatt ut på landslaget, som ble redusert fra sju til seks mann. Et halvt år seinere er det fem mann igjen: Tommy Ingebrigtsen, Roar Ljøkelsøy, Sigurd Pettersen, Bjørn Einar Romøren og Sigurd Pettersen.

I sommer og høst hoppet Bystøl bedre på plast enn noen gang. Blant annet ble han sjettemann i Innsbruck i august.

Tatt i fyllekjøring

Den nye episoden på Aker Brygge var svært uheldig for den 24 år gamle vossingen, som nok en gang må starte på nytt.

I 2001 ble Bystøl dømt til 24 dagers ubetinget fengsel for å ha kjørt bil i beruset tilstand. Promillen ble målt til 2,38. Fyllekjøringen skjedde i Bogstadveien i Oslo midt på natta, etter at han hadde vært på fest.

Natta etter Holmenkollrennet 2003 kom han i krangel med en drosjesjåfør. Bystøl nektet å betale for taxituren til Holmenkollen Turisthotell, og ble vraket i Lahti-troppen på grunn av den uheldige episoden.

- Selv om jeg lover å forbedre meg, kan jeg ikke si at jeg aldri mer kommer til å ta en øl. Men jeg vil ikke ha flere uheldige episoder. Akkurat nå har jeg det ikke noe særlig bra.

- Og siden du spør: Jeg har ikke noe rus- eller alkoholproblem, sier Lars Bystøl til Dagbladet.

VIL SKJERPE SEG: - Jeg har jobbet med å forbedre oppførselen min, men har vært borti for mye, sier Lars Bystøl til Dagbladet. Han har sting på kinnet etter kjevebruddet han pådro seg under fallet i vannet natt til lørdag.
BESTE PRESTASJON: VM-bronsje i laghopping i februar i år.