Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Johnsrud Sundby tilbake i Davos:

- Jeg har tenkt mye på dette stedet her

Det er to år siden Johnsrud Sundby avla prøven som endret alt. 

TILBAKE IGJEN:  Martin Johnsrud Sundby, her i aksjon under fjorårets verdenscupløp, har tenkt mye på Davos siden han avla den første av to prøver som endte med to måneders suspensjon. Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER/ NTB Scanpix
TILBAKE IGJEN:  Martin Johnsrud Sundby, her i aksjon under fjorårets verdenscupløp, har tenkt mye på Davos siden han avla den første av to prøver som endte med to måneders suspensjon. Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Sola skinner som vanlig i den sveitsiske alpebyen Davos. Det er dagen før de tradisjonsrike verdenscuprennene her, og Martin Johnsrud Sundby kommer gående inn i peisestua på fasjonable Intercontinental.

Han har fullt skiutstyr på seg, legger de gule og svarte Fischer-skiene ned bak en lenestol, og finner seg en plass ved siden av gasspeisen.

Det er idyll. På et sted som endret alt for langrennsløperen Johnsrud Sundby for ganske nøyaktig to år siden.

- Jeg har tenkt mye på det stedet her. Det er et sånt sted som sånn sett har saumfart marerittene mine de to siste årene. Jeg har gode og dårlige minner herfra, men det er naturlig når ting forløp slik de gjorde for to år siden, sier Johnsrud Sundby.

Livets tøffe skole

Det var her i Davos han avla den første av to dopingprøver som viste seg å være over terskelverdiene for salbutamol. Altså virkestoffet i astmamedisinen ventoline som han har vært avhengig av å bruke siden han var guttunge.

Prøvene i seg selv var altså ikke positive dopingprøver, men resultatene satte i gang høringene som endte med at han måtte sone to måneders utestengelse for brudd på dopingreglementet etter feilbruk av den lovlige astmamedisinen.

De to åra siden han avla den prøven, 13. desember 2014, har vært hans livs tøffeste.

- Det har vært en lang reise med masse, masse livserfaringer. Livets tøffe skole, egentlig. Jeg har fått innsikt i mye som jeg ikke visste tidligere. Jeg har lært meg å håndtere en relativt tøff krisesituasjon i lang tid og likevel klart å komme meg ganske bra gjennom det. Jeg har også lært at livet som idrettsutøver er så sinnssykt skjørt. Det er ganske kort mellom himmel og helvete også, egentlig. Jeg er blitt mer ydmyk til det jeg driver med, oppsummerer han.

Hardt mentalt

Det er pressekonferanse i Davos, til tross for at bare TV 2, NRK, Dagbladet og VG er til stede.

I løpet av de to åra har Johnsrud Sundby hatt sine fighter med pressen også, men først og fremst har han hatt god hjelp av folkene rundt seg til å takle alle nedturene.

For samtidig har han prestert best av alle i skisporet også.

- Det er ganske hardt mentalt, og ikke noe jeg fikser selv. Jeg har mange folk som støtter og backer meg som gjør at jeg klarer å finne motivasjon i det meste. Jeg er ganske glad i å reise meg. Innimellom får man en på trynet, og da vil jeg være en som reiser seg og slår tilbake, sier han.

En manndomsprøve

Seieren på Lillehammer forrige helg viste hvor mye det betød for ham. Det er ikke så ofte Martin Johnsrud Sundby tar til tårene etter skirenn, men forrige søndag klarte han ikke å holde dem tilbake.

- Det er ikke så lett å beskrive det sånn kort, men dere ser det på meg. Det har vært tøffe tak siden juli. Det er veldig emosjonelt at vi har kriga oss gjennom dette på en så alright måte. Vi har hatt tunge dager sammen, men likevel klart å gjennomføre dette. Det er en familieseier i større grad enn en personlig seier for meg, sa Sundby på Lillehammer.

Nå er han klar igjen. To år etter at marerittet begynte. Der marerittet begynte.

- Jeg legger ikke noe ekstra i det av den grunn. Bortsett fra at det er en av de flotteste konkurransene i løpet av vinteren, det er en tremil med enkeltstart. En manndomsprøve, sånn sett. Vi har ikke noen femmil med enkeltstart lenger, så da er dette det nærmeste vi kan måle oss på den lange distansen, alene i skauen, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!