<strong>TRENER OG FAR:</strong> Gjert Ingebrigtsen legger ikke skjul på at det er en stor utfordring å være trener for sønnene sine. Foto: Anita Arntzen
TRENER OG FAR: Gjert Ingebrigtsen legger ikke skjul på at det er en stor utfordring å være trener for sønnene sine. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Gjert Ingebrigtsen om forholdet til sønnene

- Jeg har tynt ungene gjennom trening som ikke er helsemessig bra

Gjert Ingebrigtsen mener det er umulig å kombinere å være god far og god trener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg er helt nødt til å være en diktator.

Det sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet inne i lokalene til Aschehoug forlag i Oslo sentrum.

- Hvis ikke jeg styrer alt, så funker ikke opplegget vårt. Det er det som sikrer framdriften. Jo flere som er med i et demokrati, jo flere runder må vi ta for å ta avgjørelser. Derfor bestemmer jeg alt. Det er det eneste som fungerer, sier far Ingebrigtsen videre.

52-åringen er aktuell på mange fronter. Han er far og trener til tre av Norges beste friidrettsutøvere. Mange har også sett ham på nært hold i tv-serien «Team Ingebrigtsen». Nå er suksesstreneren aktuell med boka «Kunsten å oppdra en verdensmester».

- Det har vært vanskelig å få tid til å lage bok. Mellom halv fire og fem har vi fått litt tid på ettermiddagene. Jeg er veldig stolt av resultatet og jeg var opptatt av at jeg kan stå god for det som står i boka, sier Gjert.

<strong>SØNNER OG ELEVER:</strong> Her er Gjert med løpersønnene Henrik (f.v.), Jakob og Filip. Alle tre er europamestre. Foto: NTB Scanpix
SØNNER OG ELEVER: Her er Gjert med løpersønnene Henrik (f.v.), Jakob og Filip. Alle tre er europamestre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Preget

I friidretts-EM i Berlin i august opplevde Gjert og sønnene stor suksess. Lillebror Jakob tok to gull (1500 og 5000 meter). Eldstemann Henrik tok sølv på 5000 meter.

Gjert mener 2018 ikke har vært en dans på roser.

- 2018 har vært en følelsesmessig «berg og dal»-bane. Det har vært intensiv opptrening av Henrik. Filip fikk en skade tidlig på året. Det var noen tøffe runder, emosjonelt sett. Når guttene mine blir skadet eller syke, rammer det meg like mye som det rammer dem. Det preger meg.

- Hvordan preger det deg?

- Som far blir jeg emosjonelt involvert i barnas oppturer og nedturer. Det å komme tilbake fra et EM og gå på jobb mandag klokka 07. Det er vanskelig. Det var emosjonelt tøft. Å ikke rekke premieutdeling fordi jeg må jobbe, det er en vanskelig balansegang, sier Ingebrigtsen.

- Ingen bør trene barna sine

Tv-seere som har fulgt Ingebrigtsen-familien gjennom deres egen serie har trolig lagt merke til Gjerts ærlige og direkte framtoning. Han må kombinere rollen som far og trener for tre løpere i verdensklasse. Selv mener han kombinasjonen av trener og far er en bortimot umulig oppgave.

- Jeg klarer det ikke, sier Gjert Ingebrigtsen.

- I perioder er jeg betydelig mer trener enn far. Som Henrik sa på Lindmo (NRK-program) så har jeg nok vært en bedre trener enn far de siste åra, sier han.

I intervjuet med Dagbladet trekker han fram 2016-sesongen der eldstebror Henrik slet med skader.

- Henrik var skadet og jeg fortalte at han ikke burde løpe. Han svarte: «Jeg skal ikke bare løpe. Jeg skal ta medalje i EM. Og jeg skal til OL». Jeg prøvde å si at det var umulig. At det ikke gikk an. Da var det tøft å gi ham smertestillende og sprøyter bare for at han skulle klare å stå oppreist i Rio-OL. Alle skjønner at det ikke er fornuftig. Da måtte jeg gjøre ting som jeg definitivt ikke hadde gjort som far. Det er langt over grensen for hva som er forsvarlig.

Gjert fortsetter:

- Det er det som er dilemmaet. Det er dette jeg sliter med. Jeg må legge fra meg farsrollen og bare være trener. Det er galskap og imot all sunn fornuft. Jeg kan gå langt over grensa for det foreldre egentlig skal være med på, når du ser ungene dine ha så vondt at de ikke kommer seg ut av senga, samtidig som tårene spruter fordi de absolutt skal ta medalje … Også tar de medalje. Det er mange ganger jeg har tenkt at det er galskap.

<strong>SIGNERTE BØKER:</strong> Det var enorm interesse da Gjert Ingebrigtsen signerte boka si for fansen mandag formiddag. Foto: Anita Arntzen
SIGNERTE BØKER: Det var enorm interesse da Gjert Ingebrigtsen signerte boka si for fansen mandag formiddag. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Hva er den vanskeligste avgjørelsen du har tatt?

- Å akseptere Henrik sitt mål i 2016. Han skulle bare lagt seg ned. Det var vanskelig og et kjempestort dilemma, sier Gjert.

Savner å bare være far

Mannen fra Sandnes er krystallklar på sitt standpunkt. Likevel er han fullstendig klar over at han selv er den mest kjente trenerpappaen i Norge.

- Foreldre bør helst være foreldre, og ikke trenere. Det er en vanskelig kombinasjon å være begge. Jeg har tynt ungene gjennom trening som ikke er helsemessig bra. Det skal ikke en forelder trenge oppleve. Jeg skal være forsiktig med å uttale meg for mye, men det ser ut som dette er noe de (sønnene) ønsker selv, forteller han.

Gjert er sammen med kona Tone og de har sju barn: Kristoffer, Henrik, Filip, Martin, Jakob, Ingrid og William. Far Ingebrigtsen aner ikke hvor lenge han holder koken som trener – men røper faktisk at han ser fram til en annen hverdag.

- Jeg gleder meg til jeg er ferdig i trenerrollen, og idretten er over for barna. Der jeg bare kan jeg bare være far. Det er beintøft å være i denne rollen. Noen ganger må du gjøre et valg som trener som er uansvarlig å gjøre som far, sier Gjert Ingebrigtsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer