VERDENS BESTE: Dagens parti endte i remis, og det betyr at Magnus Carlsen er verdensmester. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VERDENS BESTE: Dagens parti endte i remis, og det betyr at Magnus Carlsen er verdensmester. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Jeg har vært avslappet siden det tredje partiet

Før det var Carlsen nervøs og sårbar.

(Dagbladet): (Dagbladet): Magnus Carlsen ble i dag verdensmester i sjakk etter remis i dagens lange parti. Nordmannen vant dermed 6,5-3,5 sammenlagt over indiske Vishy Anand.

Seirersmarginen er svært overlegen, men på pressekonferansen kort tid etter at Carlsen sikret VM-tittelen, innrømmet han at han var nervøs i de første av de totalt ti partiene som ble spilt.

- Jeg var nervøs i første og tredje parti, og følte meg ikke helt klar for en så stor anledning. Etterhvert forsto jeg at jeg ikke måtte gjøre ting så annerledes enn vanlig, og det endret alt, sier 22-åringen på pressekonferansen.

- Jeg følte at også Anand var sårbar i parti tre og fire, men etter det roet jeg meg ned. Da jeg følte meg mer hjemme, kunne jeg spille den sjakken jeg ville, fortsetter han.

Den norske verdensmesteren tok seg også tid til å hylle motstander Anand.

- Han har vært verdensmester lenge og er en av tidenes største. Jeg syns det er stort å spille mot ham og jeg er selvfølgelig glad for å slå ham, sier han.

- Har vært tøft - Hva føler du nå?

- Det føles bra. Det har vært tøft, både her og i London (i kandidatturneringen, journ.anm), men jeg er blitt godt mottatt her i India. Jeg har følt meg komfortabel. Da jeg følte mer hjemme, fikk kampen jeg dit jeg ville så jeg kunne bruke min styrke, sier han.

Carlsen ville imidlertid ikke røpe sekundantene sine i ettermiddag:

- Jon Ludvig Hammer har jobbet for meg og gjort en god jobb. Det har de andre også. Jeg er veldig takknemlig overfor dem, sier han uten å røpe flere navn.

Håper på sjakkeffekt - Hva tenker du om at du kan bidra til at interessen for sjakk øker?

- Jeg tror vi ser tegn på det i Norge. Kampen ble vist på tv, og jeg vet om mange som vanligvis  ikke følger med på sjakk som syns det var interessant. Jeg håper det kan ha en positivt effekt for sjakk både i Norge og i resten av verden.