STARTER MOT ZAMBIA: Både Jo Inge Berget og Mohammed Fellah er i startoppstillingen til landslaget som møter Zambia lørdag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STARTER MOT ZAMBIA: Både Jo Inge Berget og Mohammed Fellah er i startoppstillingen til landslaget som møter Zambia lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Jeg har vært gjennom mye dritt

Fellah får starte etter Drillo-samtale.

Følg Zambia - Norge fra klokka 13 i fotballstudio.

NDOLA (Dagbladet): Klokka 13 i dag starter Mohammed Fellah (23) sin første A-landskamp for Norge. Det skjer seks og et halvt år etter at han debuterte - med scoring - i Tippeligaen for Vålerenga.

Lovordene har vært mange om Holmlia-gutten, men han har forsert en brokete vei mot å bli seniorlandslagsspiller.

Den første nedturen fikk han da han brakk beinet i en G18-landskamp i 2007. Da skulle det ta nesten to år før han spilte for fullt igjen.

Så kom 2010-sesongen, hvor Fellah briljerte for Vålerengas sølvlag. Mange mente teknikeren allerede da burde fått prøve seg for Norge, og landslagsledelsen vurderte ham nøye, men var likevel ikke overbevist:

Egil Drillo Olsen og Ola By Rise følte Fellah ble et for usikkert kort rent defensivt.

God igjen i 2012
I 2011 klarte Fellah slett ikke å følge opp. Inngangen til sesongen ble spolert med skade, og både han og Vålerenga fikk en skuffende sesong. Også i 2012 trøblet Fellah på vinteren, treningsgrunnlaget var ikke slik trener Martin Andresen ønsket det, og han innledet sesongen som Vålerenga-reserve.

Det ble i det hele tatt en skuffende sesong for Andresen og Vålerenga. Men Fellah var langt bedre i 2012 enn i 2011 - og ble dermed tatt med i Egil Drillo Olsens tropp til januarkampene i Afrika.

- Jeg har jobbet knallhardt for å få være med her. Jeg har vært gjennom mye dritt, sier Mohammed Fellah.

- Men jeg føler jeg bare er blitt sterkere og sterkere av det. Nå får jeg sjansen, og jeg vil ta vare på den så godt jeg kan. Selvsagt, det blir utrolig varmt, og masse tilskuere, men det gleder jeg meg veldig til.

Vil ha ballen mer
Det har vært en opplagt ambisjon for Fellah å få sjansen for det norske landslaget. Nå er den innfridd, og Fellah er klar for å nå nye mål.

- Selvsagt, man setter seg mål hele tida. For meg er det fantastisk å starte året 2013 med å være med på landslagssamling, og få debuten, og deretter starte en kamp. Det bare motiverer meg mer til å jobbe enda hardere. Så får jeg gjøre alt jeg kan for å være med på neste samling.

Fellah er en spillertype som kan være vel så viktig å rå over blant innbytterne. Han har kreative evner ikke så mange andre i norsk fotball kan overgå, og kan dermed komme inn og snu kamper når Norge jakter mål. I dag vil den norske hovedoppgaven trolig bli å forsvare seg mot et zambisk lag som for første gang i historien møter et europeisk land på hjemmebane.

- Målet er å spille mitt spill. Jeg ønsker å ha ballen mer enn sist, og så vil jeg prøve å ha det gøy. Det er ikke hver dag man får spille i Zambia, sier Fellah.

Hadde Drillo-samtale
- Blir det tyngre å spille 90 minutter som indreløper enn når du spiller lengre framme?

- Ja, selvfølgelig. Det merket jeg mot Sør-Afrika også. Men vi er bare i starten av januar, og vi har akkurat startet oppkjøringen. De er klare for Afrikamesterskapet, mens vi bare akkurat har satt i gang.

Ankepunktet ved Mohammed Fellah i landslagsdiskusjonen, er hans manglende defensive ferdigheter.

- Vi har snakket sammen, jeg og Drillo, om dét. Og jeg tror det er en av årsakene til at jeg ikke har fått vært med før. Nå må jeg bare bevise at jeg orker det defensive, at jeg kan være god også der. Det er viktig for meg å vise at jeg orker å løpe begge veier, ikke bare offensivt, sier Fellah.

Romkamerat Tarik Elyounoussi sier dette til Times of Zambia i dag:

- Se opp for Mohammed Fellah.