BYGGHERREN: Leif Øverland er første mann ut i Dagbladets maktkåring. NTF-direktøren er nummer ti på sin tredje arbeidsdag. Lykkes han med å bygge en sterk klubbsammenslutning, er han trolig noen hakk høyere innen året er omme. Foto: Nina Hansen
BYGGHERREN: Leif Øverland er første mann ut i Dagbladets maktkåring. NTF-direktøren er nummer ti på sin tredje arbeidsdag. Lykkes han med å bygge en sterk klubbsammenslutning, er han trolig noen hakk høyere innen året er omme. Foto: Nina HansenVis mer

- Jeg har vært litt skuffet over fotballen innimellom

Han er Fotball-Norges 10. mektigste.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): For tre dager siden fikk den norske fotballfamilien et nytt medlem. Det var da næringslivslederen Leif Øverland, 55 år gammel hamarsing, inntok det innerste kontoret i Norsk Toppfotballs lokaler på Ullevaal stadion.

Han har aldri før vært verken leder, trener eller tillitsvalgt i norsk fotball. Ikke har han spilt selv heller, ikke engang i aldersbestemte rekker. Erfaringen begrenser seg til lek på løkka i barndomsåra på Hamar.

Det er knapt mulig å finne en nordmann med tynnere fotballbakgrunn.

Nå er han på plass som administrerende direktør i Norsk Toppfotball - interesseorganisasjonen for Norges 32 øverste klubber.

Imponerte i intervjuene Det var et tøft 2013 for Fotball-Norge. Landslaget spilte dårlig, klubbene mislyktes i Europa og omdømmet sank. Det hele toppet seg med Drillo-bråket som stjal overskrifter og energi i halvannen høstmåned.

Midt oppi dette skulle Norsk Toppfotballs styre finne ny direktør. Leif Øverland søkte på stillingen. Han var i utgangspunktet ingen favoritt, men CV-en og ryktet han hadde med seg fra næringslivet, sørget for å bringe ham inn til intervju.

Det tok ikke lang tid før styret ble pirret. Og Øverland rykket hele tida høyere på lista over kandidater. Til slutt var han øverst.

- Jeg var selv veldig skeptisk, sier Øverland.

- Det første jeg spurte om, var: «Er det allerede bestemt hvem som skal få jobben?». Men så viste det seg at alt var utrolig profesjonelt og bra. Jeg ble motivert i prosessen, og bestemte meg for å kjøre løpet hele veien, sier han.

- Hva med din manglende fotballbakgrunn?

FOTBALLMAKTA: I dag presenteres Leif Øverland. Ni mektige silhuetter venter på tur. Grafikk: Dagbladet
FOTBALLMAKTA: I dag presenteres Leif Øverland. Ni mektige silhuetter venter på tur. Grafikk: Dagbladet Vis mer

- Den var jeg veldig bevisst på i intervjurundene. Jeg prøvde å snakke meg ned da jeg begynte å skjønne at dette kanskje kunne gå veien. Jeg er sånn. Jeg kjører for å vinne. Og da jeg skjønte at jeg kunne vinne, måtte jeg få fram alt om meg selv. Det var tross alt et viktig valg. Men jeg følte også at de egentlig tenkte det kunne være nyttig med en utenfra.

Følger landslaget som fan Rent geografisk er han opprinnelig fra Hamar, med et lidenskapelig hjerte som banker for HamKam, Arsenal - og det norske landslaget. Åtte ganger de siste ti åra har Øverland vært på guttetur med ungdomskompisene fra hjembyen, for å følge Norge på bortekamp.

For fotballen har vært en viktig hobby ved siden av lederstillingene i samferdsel- og transportnæringen.

- Da jeg pendlet mellom Oslo og Florø, la jeg opp reisene slik at jeg skulle få sett mest mulig fotball på Gardermoen før flyet gikk på søndagskveldene.

Vil tenke langsiktig Mandag morgen, vel framme i Florø, tok han på seg Fjord1-jakkenåla. Øverland tror mange av filosofiene han har sverget til som næringslivsleder, er overførbare til fotballen.

- Det er ikke sånn at alt i næringslivet er knall. For eksempel er mye av utfordringen, slik jeg har opplevd det, at man bruker for kort tid på å få et felles ståsted.

Han kommer med historier fra både Hurtigruten, Oslotrikken, NSB og Fjord1 når han skal beskrive sin lederstil. For eksempel denne, fra Fjord1:

- I Fjord1 hadde vi i min tid et veldig bra overskudd. Vi tjente over 200 millioner kroner, til og med. Så bestemte vi oss for å fusjonere. Da oppdaget vi at det er mye i skapene som det må ryddes i, og vi endte med et tap på 100 millioner. Da satt det mange og tenkte: «Dette ordner seg, fylkeskommunen og Statens vegvesen kommer inn og hjelper til». Men sånn fungerer det ikke lenger, forteller Øverland.

- Da måtte jeg bruke mye tid på å få alle, i fellesskap, til å innse at vi har en økonomisk kjempeutfordring. Klarer vi ikke å løse dette, er vi ferdige. Da er det slutt om fem år. Så vi måtte legge en plan, og den måtte være langsiktig. Det føler jeg fotballen har utfordringer på også.

Skuffet over fotballen Kortsiktige mål er ikke den eneste utfordringen som venter den ferske fotballsjefen.

Leif Øverland tar over etter Niels Røine, som ga seg i fjor etter seks år i stillingen. Røine var en av flere sentrale aktører bak den kontroversielle medieavtalen, da Tippeliga-rettighetene ble solgt til betalingskanalen CMore, bak ryggen på TV 2. En avgjørelse både forbundsansatte, klubbledere og tillitsvalgte i NFF var dypt tvilsomme til. Røine og NTF sto igjen med en stor ripe i lakken i etterkant.

Den må Øverland nå polere.

ALT FOR NORGE: Leif Øverland og ungdomskompisene fra Hamar har vært på åtte bortelandskamper med Norge de siste ti åra - som supportere. Foto: Privat
ALT FOR NORGE: Leif Øverland og ungdomskompisene fra Hamar har vært på åtte bortelandskamper med Norge de siste ti åra - som supportere. Foto: Privat Vis mer

- Nå kjenner ikke jeg bakgrunnen for hva som skjedde den gangen, men jeg opplever at vi har et bra fundament, gjennom sponsor- og medieavtalene, til å ha en bærekraftig økonomi.

- Hvordan framstår norsk fotball for en som har sett den utenfra i mange år?

- Jeg har vært litt skuffet innimellom. Er det ikke blitt mer profesjonelt?, har jeg tenkt.

Skal på klubbesøk Forholdet mellom de to organisasjonene NFF og NTF har ikke alltid vært like godt, og i flere år var personkjemien dårlig mellom helt sentrale personer. Å gjenoppbygge brua mellom de to store aktørene på Ullevaal stadion ser Øverland som en avgjørende faktor for at norsk fotball skal lykkes.

- Det er veldig viktig. Det er én familie, og vi må lykkes sammen. Felles plattform og felles mål er viktig.

- Det er direktørskifte i NTF, og det har også vært utskiftninger i ledersjiktet i flere av de store klubbene i norsk fotball. Hvor viktig er det at du kommer inn og staker ut kursen?

- Det er ikke min jobb å stake ut en kurs alene. Hvis jeg gjør det, vil klubbene bare si «lykke til». Men det er klart jeg har noen tanker, og jeg er ganske bevisst på hvordan jeg skal bruke de tre første månedene, sier han.

- Jeg må besøke klubbene, og snakke med dem. Jeg er veldig opptatt av å prate med mennesker, og dele erfaringer. Lære. Du må få råd fra det nærmeste miljøet, men de beste og mest hjelpsomme innspillene kan også komme fra andre. Da jeg var i Hurtigruten, var det filmregissør Nils Gaup som satte oss på tanken om hvordan vi burde utnytte vinterhalvåret.

Må bremse seg selv Hva slags leder får NTF nå? En som er god på relasjonsbygging og som liker å snakke med folk, er Øverlands egen dom. Og han kaller seg «entusiastisk, sulten og målrettet».

- Jeg er vant til å være en synlig leder. Jeg er vant til å være den som står fram. Og trives med det. Selv når det blåser. Jeg må tenke meg om noen ganger, og det er ikke alltid at jeg er der med en gang og har meninger om alt - det er ikke det som er poenget mitt. Men jeg tror det er viktig at jeg er synlig.

- Hvis vi sitter her om tre år, hva håper du å kunne slå i bordet med da?

- Da håper jeg vi kan si at de endringene vi gjennomførte, ble en suksess. At folk likte det. Det er så enkelt som at hvis ikke produktet er bra, så vinner du ikke. Produktet må være dritattraktivt! Folk må glede seg til kampdagen.

- Kan det være en styrke at du kommer inn helt utenfra, med blanke ark og uten bindinger?

- Jeg har ikke tenkt sånn, svarer Øverland.

- Jeg har bare tenkt på om jeg kan være en inspirerende leder her. Og ja, det tror jeg. For jeg har selvtillit nok, og masse ideer. Jeg brenner for fotball - og det den gjør for folk. Så håper jeg at jeg er ydmyk nok til å bremse, og ikke bare kjøre på.