- Jeg har vært med på å slå de aller fleste, men aldri Sverige

Drillo jakter ny skalp i kveld.

ALDRI VUNNET: Norges landslagstrener Egil "Drillo" Olsen under fotballandslagets trening på Friends Arena i Stockholm tirsdag ettermiddag. En motstander han aldri har slått verken som spiller eller trener. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
ALDRI VUNNET: Norges landslagstrener Egil "Drillo" Olsen under fotballandslagets trening på Friends Arena i Stockholm tirsdag ettermiddag. En motstander han aldri har slått verken som spiller eller trener. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Onsdag kveld er Egil «Drillo» Olsen på jakt etter en av de siste brikkene i puslespillet. Med seier over Sverige vil skrytebildet over hans bedrifter være nesten komplett.

Sverige er det eneste laget han har møtt tre ganger som landslagssjef uten å vinne. En uavgjort kamp i 1992 er beste resultat så langt.

I løpet av sine 134 kamper har Drillo samlet en rekke gjeve skalper. Brasil, England, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Tsjekkia, Tyskland og Ungarn er nasjoner som har spilt VM- eller EM-finale, men har måttet bite i gresset i møtet med Drillo-fotball.

Danmark er også med i den klubben, og med Finland, Island og Færøyene ville Drillo hatt storeslem mot nordiske rivaler om han bare hadde greid å knekke Sverige-koden.

- Jeg har vært med på å slå de aller fleste, men aldri Sverige, verken som spiller eller trener. Derfor er denne kampen ekstra spesiell for meg, sier 71-åringen.

Beundring Han vokste opp nær grensen i en tid da Sverige var storebror på alle måter, men bedyrer at han aldri ble svenskehater slik flere i bekjentskapskretsen var det. Han fortalte tirsdag om sin beundring for svenske idrettsfolk, og om hvordan han i 1958 haiket til Göteborg for å se en kamp i VM-sluttspillet som endte med at Brasil slo Sverige i finalen.

Slike høyder har Norge aldri vært i nærheten av. Da Drillo førte Norge til VM-sluttspill i 1994, ble det hjemreise etter gruppespillet. Sverige kom hjem fra USA med bronsemedaljer.

- Et VM-sluttspill er gulroten som ligger der. Det er noe av det største en fotballspiller kan oppleve, mener Drillo om utfordringen for de norske spillerne i onsdagens kamp. Det er siste test før de fire kampene som avgjør Norges skjebne i VM-kvalifiseringsgruppe E.

Drillo har allerede fullført enkelte puslespill, som da han i 2010 slo Irland og kunne skryte av å ha beseiret både England, Wales, Nord-Irland, Skottland og Irland.

Puslespill Med Sverige vil han ha fullført også det nordiske puslespillet, mens det fortsatt er litt igjen å gjøre med det over de store fotballnasjonene. Drillo har aldri møtt Argentina eller Uruguay, mens han i to kamper mot Spania har en uavgjort (0-0 på Ullevaal) og ett tap (0-1 på Gran Canaria i en kamp Norge fortjente å vinne), begge i 1996.

Som landslagssjef har Egil «Drillo» Olsen møtt 66 nasjoner, og han har opplevd å vinne mot 46 av dem. De eneste han har møtt to ganger uten å greie minst uavgjort er Sør-Korea og Ukraina. Også mot Albania, Kroatia og Spania har han to kamper uten å vinne, men Sverige er helt alene om å ha utfordret Drillo tre ganger uten å tape.

Onsdag øker det til fire ganger, om Drillo ikke finner brikken han har lett etter og legger den på plass.

(NTB)