-  Jeg har vært selvopptatt

Magne Hoseth drømte om et liv som fotballproff sammen med kjæresten Kristin. Nå spiller han for FC København, men står helt på egne bein.

KØBENHAVN (Dagbladet): Sola stråler og varmestokken kryper godt over 20 grader. København er på sitt beste og Magne Hoseth er i ditto humør. Proffspekulasjonene er endelig historie, og Hoseth har tatt et etterlengtet steg videre i karrieren: Den danske toppklubben FC København. Men den siste måneden har ikke bare vært eventyr, det er Hoseth den første til å innrømme.

-  Ting blir snudd på hodet, du tenker annerledes -  og ikke alltid det positive. På et tidspunkt ble det nok for begge to, men jeg er ekstremt glad i Kristin og vi er fortsatt gode venner, sier Hoseth.

Nylig ble det slutt mellom han og samboeren gjennom to år, Kristin Folkestad, og han reiste alene ut til profflivet i den danske hovedstaden.

Ble for selvsentrert

23-åringen står på bar bakke foreløpig, uten kjæreste og venner i en fremmed by, plassert på et hotellrom.

-  Det er ikke noe problem, jeg trives ekstremt godt alene. Det er styrken og svakheten min, alt etter som du ser det, sier Hoseth og fortsetter:

-  Jeg har vært veldig selvopptatt. Man tenker hele tida på sitt eget beste for å lykkes på fotballbanen. Det er ikke bra. Men det er nok nødvendig.

Han har litt dårlig samvittighet, og tenker ikke bare på Kristin, men også familien hjemme på Averøya. Spesielt overfor lillebror, som han skulle ønske han hadde besøkt litt oftere mens han fortsatt bodde i Molde. For lillebror elsker å være sammen med storebror.

-  Jeg valgte ofte å slappe av istedenfor å reise hjem og gi litt tilbake. Jeg får et nytt perspektiv, nå som jeg er virkelig langt unna. Alle de små tingene som gjør livet verdt å leve. Men jeg vet de er stolte av meg og det føles godt, sier Hoseth ettertenksomt.

Dyrekjøpte erfaringer

Så snakker vi om København, det å flytte fra Molde til en internasjonal storby. Han trives allerede og synes menneskene er behagelige her -  lite stress og mas. Et par norske barn får autograf fra en smilende Hoseth, ellers er det dårlig med ivrige fans.

-  Noen måneder i staden, så kommer det vel, regner jeg med, sier han med glimt i øyet.

-  Drømmer du om heltestatus?

-  Nei, da hadde jeg blitt i Molde. Det er godt å ikke bli gjenkjent over alt, svarer han -  uten å virke arrogant.

Hoseth kan gi et arrogant inntrykk. Den kule holdningen foran tv-kameraene, sleiken, «Beckham-tatoveringene», og ikke minst garderobeskapet, som ser mer ut som det tilhører en popstjerne enn en fotballspiller fra Nordmøre.

Virkeligheten stemmer i så fall ikke med medievirkeligheten. Vi møter en jordnær og hyggelig fyr som har gjort seg et par refleksjoner om livet. For han har gått på en karamell eller to, midtbaneeleganten som for alvor slo gjennom på landslaget etter Åge Hareides inntog.

Bruddet med samboeren er én ting. Lungekollapsen i fjor truet hele karrieren og kostet ham nesten livet. I tillegg slet han lenge med høyt spenningsnivå på bana.

Slik er det ikke lenger, mye takket være samtaler med idrettspsykolog Stål Bjørkly. Og Kristin -  som sto støtt ved hans side gjennom de tunge periodene.

-  Jeg har blitt svært rolig i forhold til media og føler ikke noe press lenger, for jeg har bevist så utrolig mange ganger at jeg er en god fotballspiller. Nå er jeg åpen, ærlig og rett fram, sier Hoseth.

Høye forventninger

I dag debuterer Hoseth for FC København borte mot Viborg. Trener Hans Bache har lovet plass i startoppstillingen og sier Hoseth vil bli en hit i dansk fotball. Lista legges høyt, uten at det skremmer.

-  Hasse sier jeg ikke skal stresse og bare være meg selv. Jeg kommer ikke til å prøve på noe spektakulært, hvis det ikke kommer av seg selv. Vi har ti andre ekstremt gode fotballspillere, sier Hoseth.

-  Som tapte 5- 0 på hjemmebane mot Nova Gorcia og røk ut av E-cupen?

Han innrømmer at Champions Leauge-glippen onsdag var en skikkelig nedtur, ikke minst fordi han selv satt på tribunen sammen med Tobias Linderoth, ute av stand til å hjelpe sine nye lagkamerater.

-  Det var for jævlig å ikke kunne bidra, men det er sånt som skjer, sier Hoseth.

Han er fortsatt urokkelig på at han valgte rett klubb.

-  Dette er akkurat et passe steg for meg nå. Jeg vil spille på landslaget, det er det største en fotballspiller kan gjøre, sier Hoseth.

NORSKE FANS: I dag debuterer Hoseth for FC København, snart vil nok også danske barn jakte på autografen.
ALENE I KØBEN: Magne Hoseth er lykkelig over endelig å ha blitt fotballproff i utlandet. Men han innrømmer at det er rart å være der uten sin tidligere samboer Kristin. - På et tidspunkt ble det nok for begge to, men jeg er ekstremt glad i Kristin og vi er fortsatt gode venner, sier Hoseth.