Birgit Skarstein om drømmen om å bli best:

- Jeg har valgt bort venner og familie

Birgit Skarstein bor like ved familien i Rio de Janeiro. Men hun nekter dem å vite hvor hun bor: - Jeg skal «konse» på mine ting, så kan vi møtes etterpå.

KLAR: Birgit Skarstein på plass i Rio de Janeiro før starten av Paraolympics.
Foto: Runa Hestmann / NTB scanpix
KLAR: Birgit Skarstein på plass i Rio de Janeiro før starten av Paraolympics. Foto: Runa Hestmann / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO (Dagbladet): Å beskrive hvor opptatt Birgit Skarstein er av det perfekte, er enkelt. I sommer leverte hun sitt beste løp i karrieren da hun tok andreplassen bak britiske Rachel Morris i verdenscupen. Morris satte ny verdensrekord. Skarstein slettet også den gamle. Mange ville jublet, 27-åringen fra Levanger slo åra i bryggekanten i sinne:

- Jeg var kjempemisfornøyd. Treneren min var veldig fornøyd, så vi snakket ikke med hverandre. Han sa: Du slo verdensrekorden med fem sekunder. Jeg sa: Ja, men jeg ble slått ...

Alt avgjøres nå

Dagbladet møter henne på Everest hotell. Et steinkast fra stranda Ipanema hvor flere tusen har funnet veien for å feire Brasils uavhengighetsdag, gjør Skarstein de siste forberedelsene før det blir bestemt, tabloid forklart, om de siste åra har vært en fiasko eller suksess.

Hun flyttet hit fra OL-landsbyen for å optimalisere forholdene. Klokka tre lokaltid har hun nettopp tatt en høneblund - og bestiller en dobbel espresso.

«Alt handler om OL», har hun tidligere uttalt. Hun har levd i en boble for å være best mulig på 1000 meter med blodslit under den søramerikanske vintersola. Så hva da hvis noe går galt?

- Hva gjør man galt? Hvis jeg gir det jeg kan, så er jeg ikke bedre, sier, Skarstein, før hun blir minnet på løpet i sommer og følelsen hun hadde etter det:

- Instinktivt kan det hende jeg ikke blir fornøyd. Når du legger så mye i noe, så er det vanskelig å formidle hvor mye det betyr, samtidig som jeg er nødt til å redusere hvor mye det betyr for meg. Jeg kan ikke sitte og tenke på det. Jeg må tenke på hvert åretak.

Ofret alt

FAKTA

* Fullt navn: Birgit Lovise Røkkum Skarstein.

* Født 10. februar 1989 (27 år)

* Norsk funksjonshemmet idrettsutøver fra Levanger.

* Meritter: VM-gull roing 2014, VM-sølv 2013, VM-bronse 2015.

* I Rio de Janeiro deltar hun i roing, en idrett hun begynte med i 2012.

* Første konkurransedag i Paralympics 9. september, finale 11. september

(NTB)

Roing har vært prioritert siden hun tok opp kampen om å bli verdens beste roer for fire år siden. Marginene er små ute på vannet. Konkurrentene kjenner Skarstein godt til - og mange har levert jevnt med henne i lang tid.

Og på veien har hun ofret mye, påpeker Dagbladet.

Eller som hun selv sier, hun har ofret null:

- Det er ikke et offer, det er et valg. Når man må være så målrettet for å konkurrere på det nivået jeg ønsker å være på – har det gjort at jeg har valgt bort venner, familie, studier og et sosialt liv i stor grad og fullt og helt enkelte ganger.

- Det er et valg. Og det er mye de rundt meg som har kjent det like mye som jeg har.

- Hva er det tøffeste valget du har tatt?

- Det er summen av alle fordi man gang på gang ikke kan være der annet enn på telefon, sms eller Skype. Jeg reiste til Midtøsten for å trene i jula og nyttår. Jeg var ikke på dobbel 60-årslag til en onkel og tante som har vært veldig nær meg hele livet fordi jeg ikke kunne bruke energi på det.

Hun tar en pause, tenker seg om og bryter ut i latter:

–Det er forferdelig usympatisk.

For å dra fram et eksempel til på hvor ekstremt det er. Skarstein fortalte Dagbladet at store deler av familien, venner fra studieturen i USA og vennepar bor noen hundre meter fra hotellet. Men det får de ikke vite.

–Det er bare broren min som vet at jeg bor her. Jeg har ikke lyst til å "bumpe" borti dem. Jeg skal "konse" på mine ting, så kan vi møtes etterpå.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer