SMILER TAPPERT: Sondre Holst Enger var svært nære å slå Boasson Hagen på 4.etappe. I morgen vil han ta revansj. (foto: Tour of Norway)
SMILER TAPPERT: Sondre Holst Enger var svært nære å slå Boasson Hagen på 4.etappe. I morgen vil han ta revansj. (foto: Tour of Norway)Vis mer

- Jeg hater å tape

Holst Enger svelger bittert nederlag for Boasson Hagen på Eggemoen.

(procycling.no): I en Youtube-video har vi sett han spille klassisk piano som en følsom, ung Chopin. Han har underholdt en hel sykkelverden med vill seiersdans på podiet i Kroatia rundt. Etter nederlaget for Edvald Boasson Hagen i spurten på 4. etappe i Tour of Norway, så vi derimot aggresjon, skuffelse og såret stolthet bruse til overflaten. Sondre Holst Enger er et vidt og levende følelsesspekter.  

Da NRK oppsøkte han like etter målgang på Eggemoen-flyplass, forduftet han i sinne: «Dette gidder jeg ikke, jeg er forbanna». Borte ved lagbussen var pulsen fortsatt høy. Colaboksen ble ikke åpnet eller konsumert. Bare kastet 50, 60 meter ut over jordet. Etter 15 minutter var Holst Enger klar for å snakke, etter noen tunge magadrag.  

- Jeg hater å tape, når jeg vet at jeg kan vinne. Jeg er så nære hver gang. Derfor er jeg sur. Det er sunt å være sur noen ganger, sier 22-åringen, nå med roligere stemme.  

I Tour of Norway - hvor han representere Norge og ikke sitt vante IAM Cycling - var dette hans tredje podieplass. Fortsatt ingen seier.  

- Jeg begynner på bli bra lei andreplasser og tredjeplasser. Denne spurten skulle jeg hatt, sier Holst Enger - som innrømmer sine feil.  

- Jeg nølte på oppløpet, Edvald kom i full fart, så måtte jeg ta hjulet... Det ble for sent å komme rundt.  

Stolt norsk lag

Ved lagbussen observerte Stig Kristiansen en opprørt Holst Enger, og hvordan han raskt kom tilbake til hektene. Følelser utenpå drakten er lagets modus operandi, ifølge landslagssjefen.  

- Det er litt stilen til hele laget her. Inkludert lederen. Vi vil så gjerne! Og vi går inn for dette 100 prosent. Andreplass blir nederlag, sier Kristiansen - en fornøyd sjef etter lagets opptreden.  

På denne fjerde etappen - etter mye kritikk rettet mot laget og insinuasjoner om manglende samhørighet og oppblåste egoer - var det et norsk lag som tok kommando og satte press på feltet. Bystrøm, Skjerping og så Eiking i siste bakke. De satte fyr på etappen.  

- Det har du sett hver dag. Det kommer an på hvordan du ser det. Hadde vi gjort det vi gjorde i dag i går, så hadde vi blitt tatt med buksene nede. Vi hadde ikke muligheten til det i går (på etappen til Geilo). I dag gjorde vi det, sier Norges sjef.  

- Det er ikke alltid mulig å kjøre både for sammenlagt og etappe. I dag gikk vi «all in» for etappe. Det er surt ikke å vinne. Men jeg er ikke bitter. Laget gjør en super innsats, sier Kristiansen - som trass kritikk har hatt en fornøyelig uke med sine elever i Tour of Norway.  

- Det har vært en ekstremt god opplevelse. Det er som å komme hjem.  

Siste sjanse for Holst Enger og Norge kommer på avslutningsetappen i Sarpsborg søndag. Sammendraget blir nok vanskelig, om ikke umulig. Pieter Weening har ledertrøya med 39 sekunder. Spurten blir en krevende finale oppover, som passer meget bra for IAM-rytteren.  

- Den skal jeg ta. Den må jeg ta.