- Jeg hater å tape

Men Alsgaard og nevøen Filip lokket fram smilet hos Bjørgen.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Therese Johaug har aldri slått Marit Bjørgen på Beitostølen.

Men jenta fra Dalsbygda har tatt ytterligere steg gjennom sommeren og høsten, og nærmet seg langrennsdronningen ytterligere, og i dagens nasjonale sesongåpning over 10 kilometer var Johaug såpass freidig at hun satte Bjørgen på plass.

Bjørgen startet på nummeret bak Johaug og tok åtte sekunder på de første par kilometerne. Da trodde Johaug at det bare var et spørsmål før hun fikk selskap.

I stedet utliknet hun hastigheten, og rykket deretter ifra. I mål skilte det 8,5 sekunder mellom de to - i Johaugs favør. Martine Ek Hagen på tredjeplass var 52 sekunder bak vinneren.

- Gode ord fra Alsgaard
- Hvordan føles det å bli nummer to, Marit? var det første spørsmålet hun fikk på pressekonferansen etterpå.

- Det var dagens spørsmål, sier Bjørgen.

- Jeg hater å tape. Når jeg stiller til start vil jeg alltid vinne, men noen ganger må man innse at noen andre er bedre. I dag var Therese bedre enn meg. Det er høyt nivå på det hun gjør, men jeg viser at jeg er med. Det er små marginer. Jobben jeg har gjort i sommer og høst er absolutt bra nok.

På TV mente NRK-ekspert Thomas Alsgaard at Johaug så pigg ut, mens Bjørgen så tung og seig ut.

- Likevel skiller det bare 8,5 sekunder. Det blir nok mye Marit i vinter også, sa Alsgaard.

Når Dagbladet viderebringer ordene trekker Bjørgen på smilebåndet.

NEVØKOS: Marit Bjørgen gikk bort til tribunen for å hilse på nevøen Filip etter annenplassen på Beitostølen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NEVØKOS: Marit Bjørgen gikk bort til tribunen for å hilse på nevøen Filip etter annenplassen på Beitostølen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er gode ord å ta med seg fra Alsgaard, det. Det er godt å høre, da vokser selvtilliten litt. Vi kommer til å hevde oss høyt oppe i verdenscupen, sier hun.

Bjørgen virket noe oppgitt da hun ble spurt om nederlaget utelukkende skyldtes at Johaug var blitt bedre.

- Ja, svarte hun kontant.

- Jeg var offensiv og åpnet tøft. Tidligere har jeg gått veldig bra på Beitostølen, men det var ikke den dagen hvor jeg greide å øke på videre. Det ble litt for mye kaving og for dårlig teknisk. Men jeg er i gang, og viser at jeg har gjort veldig mye riktig. Jeg visste jo at Therese har løftet seg et hakk i forhold til i fjor. Jeg er godt fornøyd. Nå er vi i gang. Neste helg i Gällivare må jeg bli enda mer skjerpet.
 
Unngikk stress
Med Johaug var det motsatt av Bjørgen: Hun har pleid å kave teknisk på Beitostølen, men denne gangen greide hun å roe seg ned.

- Jeg tenkte kraft i hvert skyv og senket skuldrene. Jeg har villet veldig mye i det første rennet før, og stresset mye fra start sånn at jeg ikke har klart å gå teknisk bra. I sommer og høst har jeg følt at jeg har vært veldig bra på trening, men utfordringen har vært når startskuddet har gått. I dag hadde jeg roen, skapte kraft og kjente at jeg gikk økonomisk på ski. Det var moro å vinne, særlig når det var en hard sekundstrid mot Marit.

- Det er ikke mange som har slått Bjørgen på Beitostølen?

- Marit har vært suveren her før, og jeg har vært noen sekunder bak, for å si det sånn. Derfor er det artig å ta steget helt øverst. Men det er ikke Beitostølen folk husker når vi står i Val di Fiemme i februar, minner hun om.