ENDELIG UKJENTE: De norske langrennsheltene er vant til enorm oppmerksomhet. I Canada slipper de unna mye av det. Her fra venstre Petter Northug, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby på medietreffet tidligere i uka.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ENDELIG UKJENTE: De norske langrennsheltene er vant til enorm oppmerksomhet. I Canada slipper de unna mye av det. Her fra venstre Petter Northug, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby på medietreffet tidligere i uka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

- Jeg heter Therese Johaug. I Norge er jeg en stor stjerne

Langrennsheltenes stjernestatus forbløffer i Canada.

(Dagbladet): Noen ganger er det fint med andres perspektiv på noe man selv kjenner godt. CBC News Ottawa har definitivt levert et sånt etter langrennslandslagets pressetreff i Canada for to dager siden.

For selv om landet arrangerer nyvinningen Ski Tour Canada i år, er ikke langrenn på langt nær like stort der borte som her.

Reporter Hallie Cotnam dro på pressetreffet full av forventning om å få snakke med løperne som er superstjerner i Norge, og resultat er fascinerende lytting for oss som hører disse nordmennene på TV jevnlig.

For kanadiernes vinkling får åpenbart også «guarden» til de norske utøverne noe ned, og Therese Johaug, Petter Northug og de andre snakker svært åpent om hvor behagelig det er å plutselig å være anonym i et annet land.

- Jeg heter Therese Johaug. I Norge er jeg en stor stjerne, sier Johaug i bestilt introduksjon til CBC Ottawa, og innrømmer at det er greit å slippe akkurat den biten innimellom.

- Hvis jeg går rundt i byen, vil alle ta bilder av meg eller få autografer. Noen ganger misliker jeg det, for alle vet hvem du er, uansett hvor du er. Og hvis du gjør noe, så vet du at alle ser på deg og følger med på hva du gjør, sier den norske jenta, og får støtte av Martin Johnsrud Sundby:

- Sporten vår er enorm i Norge, det er den største. Vi er på en måte stjerner i Norge, men her er vi som alle andre. Det liker jeg veldig godt. Jeg liker å være usynlig, det er mer komfortabelt enn at alle vet hvem du er, sier verdenscuplederen.
Utrolig følelse I radioinnslaget til CBC sitter forøvrig reporterne og morer seg med å google bilder av disse norske profilene, der de blant annet finner bilder av en Petter Northug i bar overkropp på ski.

Northug innrømmer overfor kanalen at også han noen ganger blir lei av at folk hjemme kjenner ham igjen, vil ta bilde eller ha en autograf, mens han i Canada bare kan være en vanlig fyr.


- Så her i gatene kan du bare være deg selv?

- Ja, det er utrolig. Vi har vært ute og gått noen ganger siden vi kom, og det føles utrolig. Det er noe jeg vil gjøre mer av i framtiden, sier Northug.

Veldig mange Northug-ting CBC-reporteren spøker også med at Petter Northug sikkert er etterspurt til å selge for eksempel appelsinjuice - og får det uventede svaret at selvfølgelig, juice selger Northug i Norge allerede.

- Klær med logoen min på, frokostjuice, jeg har et brød, frokostblanding, jeg vet ikke engang alt de selger med navnet mitt på. Du kan kjøpe veldig mange Petter Northug-ting i Norge, sier Norges mest berømte skiløper med et smil.

Northug ble som kjent nummer seks på sprinten i går, mens Therese Johaug ble slått ut i kvartfinalen og ble nummer 25.

Ski Tour Canada fortsetter med andre etappe i dag: Fellesstart klassisk for menn og kvinner fra kl. 18 i ettermiddag.