Har Ole Gunnar Solskjær vært dyktig eller heldig?

- Jeg humrer når folk sier at Solskjær har vært heldig

The Telegraph-journalist James Ducker slår tilbake mot kritikerne som mener Ole Gunnar Solskjær har hatt flaks.

UFORTJENT?: - Jeg kan ikke huske et lag som har vunnet så ufortjent gjennom hele mitt liv, sa den svenske Viasat-kommentatoren Martin Åslund etter at Manchester United gikk videre på bortemål mot Paris Saint-Germain. Foto: John Sibley / Reuters / NTB Scanpix
UFORTJENT?: - Jeg kan ikke huske et lag som har vunnet så ufortjent gjennom hele mitt liv, sa den svenske Viasat-kommentatoren Martin Åslund etter at Manchester United gikk videre på bortemål mot Paris Saint-Germain. Foto: John Sibley / Reuters / NTB ScanpixVis mer
  • Se Wolves - Man Utd på Viasport 1 klokka 20.55.

MANCHESTER (Dagbladet): I går ble det klart at Ole Gunnar Solskjær og hans Manchester United møter Barcelona i kvartfinalen i Champions League.

De fleste trodde at FA-cupen var nordmannens eneste tittelmulighet denne sesongen etter at de tapte 2-0 på Old Trafford i den første kampen i åttedelsfinalen mot PSG.

Et dødelig effektivt United slo derimot tilbake med 3-1 på Parc des Princes, noe som gjorde at de gikk videre på til tross for et spillmessig overlegent PSG.

Flere kritikere mente at Solskjær red på en bølge av flaks, men etter dagens trekning slår den anerkjente The Telegraph-journalisten James Ducker tilbake på vegne av nordmannen.

- Jeg humrer når folk sier Solskjær har vært heldig. Han har hatt fryktelige skader, fått Arsenal, Chelsea og Wolves borte i strake FA-cuptrekninger. Barca nå, etter PSG i Champions League, med Liverpool (eller Porto) potensielt blant de siste fire. Jeg vet ikke om det er å leve et fortryllet liv, skriver Ducker på Twitter.

- Aldri sett noe så ufortjent

Etter «Mirakelet i Paris» skrev Dagbladet blant annet om den svenske Viasat-eksperten Martin Åslund, som talte imot dem som mente at Solskjær hadde overbevist nok til å få jobben.

- Han gjør jo alt han kan, det får vi gi ham. Men så har jo han så mye flyt at det knapt går an. Jeg kan ikke huske et lag som har vunnet så ufortjent gjennom hele mitt liv, uttalte svensken i Viasats studio i forbindelse med PSG-kampen.

Scoringene til United kom etter at Romelu Lukaku utnyttet to tabber i PSG-forsvaret i første omgang, samt en straffe etter videodømming i sluttminuttene.

Ellers var det PSG som skapte sjansene og styrte spillet.

- Blant alle seirer Solskjær har tatt som Manchester United-trener, er det muligens ingen seier som danner et dårligere beslutningsgrunnlag før et langsiktig valg enn den overnaturlig heldige seieren i Paris, skrev Expressens Noa Bachner, som tidligere hadde kalt ansettelsen «fotballverdenens største mysterium i 2018».

Saken fortsetter under videoen.

KREVENDE PERIODE: Ole Gunnar Solskjær innrømmer overfor Dagbladet at det å kombinere en jobb i Manchester med familieliv hjemme i Kristiansund ikke bare er enkelt. Reporter/video: Fredrik N. Filtvedt / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Gikk etter planen

Selv om statistikken viser at PSG hadde fortjent å gå videre, uttalte Solskjær en rekke ganger før kampen at det var akkurat på den måten United kunne vinne:

Å score først, og deretter være med i kampen til det gjensto 20-30 minutter.

Kampen var sterkt preget av et svært redusert United-mannskap, som på dette tidspunktet hadde ti spillere utilgjengelig.

Skadene gjorde at Solskjær måtte klare seg med fem tenåringer på benken, og i det 87. minutt satte nordmannen Mason Greenwood (17) inn for at han kunne gå på løp i bakrom, slik Romelu Lukaku hadde gjort i første omgang.

«Umiddelbart dalte den høye forsvarslinja (til PSG) ti meter, noe som indirekte ledet til at Diogo Dalot var nære målet nok til å prøve å skyte, noe som direkte ledet til det VAR-assisterte straffesparket som avgjorde kampen», skrev The Guardian-journalist Barney Ronay om målet, og fortsatte:

«Noen ganger er flaks bare et annet ord for å påvirke de små detaljene».

Tøffe trekninger

Ser man bort fra skadeproblemene som Ducker nevner, er det heller ikke mye hell å spore hvis man ser på de lagene United er blitt trukket opp mot i FA-cupen og Champions League.

Av de 31 lagene United kunne trekke i den fjerde runden i FA-cupen, trakk de Arsenal på bortebane, i stedet for eksempelvis Barnet (nivå fem), Accrington Stanley (nivå tre), eller Shrewsbury (nivå tre).

Av de 15 lagene United kunne trekke i den femte runden, trakk de Chelsea på bortebane, som var ett av to topp seks-lag igjen i potten.

Og i kvartfinalen trakk de Wolverhampton på bortebane, som bare har Manchester City over seg på tabellen i Premier League av lagene som er igjen.

I kvartfinalen i Champions League trakk United altså Barcelona i stedet for Ajax og Porto, som anses som de to svakeste lagene av de resterende åtte.

Saken fortsetter under bildet.

FØRSTE LIGATAP: Ole Gunnar Solskjær mente at de var uheldige etter 2-0-tapet mot Arsenal. Foto: Eddie Keogh / Reuters / NTB Scanpix
FØRSTE LIGATAP: Ole Gunnar Solskjær mente at de var uheldige etter 2-0-tapet mot Arsenal. Foto: Eddie Keogh / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Offer for regler

Manchester United skulle i utgangspunktet spille i Barcelona først, men ettersom lokale myndigheter og UEFA ikke ønsker at City og United skal spille i samme by på samme uke, må United spille hjemme først.

Det rettferdiggjøres med at Manchester City kom høyere på tabellen enn byrivalen i Premier League i fjor.

- Når Barcelona avslutter hjemme så er de formidable. Det blir knalltøft for Manchester United, sier fotballekspert Petter Veland i Viasats studio.

- De kan ha mistet en avgjørende fordel, skriver Manchester Evening News.

Tall fra UEFA viser at 59 prosent av lagene som spilte på hjemmebane i den siste kampen i kvartfinalen i Champions League gikk videre i perioden 03/04 til 13/14. I åttedelsfinalen viser samme tall at 72 prosent gikk videre, mens i semifinalen var det 64 prosent i favør hjemmekamp først.

Solskjær-bobla sprakk

En annen måling for medgang, er forventet antall mål (xG) og baklengsmål sammenliknet med faktiske antall mål og baklengsmål, en form for måling som blant annet Goal-skribenten Duncan Alexander viste til før Uniteds kamp mot Arsenal.

«Sprekker Arsenal Solskjær-bobla? Hvorfor heldige Man Utd ikke kan fortsette slik», skrev Alexander, som for øvrig fikk rett i spådommen sin.

Før Arsenal-kampen viste han til målinger som fortalte at Manchester United hadde produsert sjanser som normalt leder til 29,8 scoringer, men faktisk antall scorede mål var 39, med andre ord ni flere mål.

Samme målinger viste at der lag hadde skapt sjanser mot dem som normalt skulle lede til 21,3 baklengsmål, var faktisk antall på 13 baklengsmål.

Ingen lag har tatt flere poeng i Premier League siden Solskjær ble ansatt, men samme målinger viser at nordmannen har tatt 6,17 poeng mer enn forventet, ifølge tall fra Understat.

Det er nesten ett poeng mer enn Watford (5,24), som er neste lag på den lista.