Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg husker jeg var en arrogant jævel

Frode Kyvåg var selv i fokus for slengbemerkninger. Nå har han lært.

BEDRE VENNER NÅ: Frode Kyvåg havnet på forsida av Dagbladet i 1994 etter «husmor»-uttalelsene om Trine Haltvik. Senere har de to skværet opp, og er enige om at ting trenere og spillere behandler hverandre bedre nå enn de gjorde da.
Trine Haltvik og Frode Kyvåg klemmer hverandre.
BEDRE VENNER NÅ: Frode Kyvåg havnet på forsida av Dagbladet i 1994 etter «husmor»-uttalelsene om Trine Haltvik. Senere har de to skværet opp, og er enige om at ting trenere og spillere behandler hverandre bedre nå enn de gjorde da. Trine Haltvik og Frode Kyvåg klemmer hverandre. Vis mer

||| (Dagbladet): Frode Kyvåg trakk Kjetil Rekdal inn i debatten da han deltok i TV 2s Tabloid i går, der trakassering i idretten ble diskutert i lys av Petter Muellers famøse kommentarer til Maren Haugli.

- For meg er det like forferdelig å se en trenerkollega som Kjetil Rekdal stå i det offentlige rom og æresskjelle en spiller, som at ei jente på tomannshånd blir æresskjelt. Det er trakassering av verste sort, og når han (Rekdal) i tillegg sier at han er «lei av alle hobbypsykologer som skal fortelle meg hvordan jeg skal drive treninga mi», blir jeg helt oppgitt, sa Kyvåg.

Og fikk svar på tiltale fra Kjetil Rekdal.

Ved et kjapt søk i nyhetsarkivene ser man fort at Frode Kyvåg selv har hatt en personlig utvikling på dette området. For 15 år siden var han på forsida av Dagbladet etter å ha uttalt at den «forbanna husmora» Trine Haltvik «måtte komme seg hjem og passe barna sine».

- Jeg har aldri sagt at jeg har vært noen søndagsskoleelev jeg heller. Jeg har gjort mine feil, og husker godt at jeg var en arrogant jævel, sier Frode Kyvåg til Dagbladet.

Ble satt ut
Også Trine Haltvik husker episoden godt, ordene falt da hun var borte for å be Kyvåg om å slutte med å påvirke dommerne etter en NM-semifinale i 1994.

- Der og da ble man jo litt satt ut. Men Frode har bedt om unnskyldning i etterkant, og det er mange år siden, sier hun til Dagbladet i dag.

- Endret det forholdet dere mellom?

Faksimile av Dagbladet 1994
Faksimile av Dagbladet 1994 Vis mer

- Egentlig ikke. Eller, rett etterpå gjorde det nok det, men nå er det ikke noe problem, sier hun.

Lært seg å lytte
Frode Kyvåg husker også historien om Reyes Baello Vidal, som ble vraket som Bækkelaget-spiller to år før kontraktstida gikk ut, etter en skuffende førstesesong. Reyes fikk ikke lenger være med på trening, men spillerforeningen NISO skaffet Vidal rettens kjennelse på at hun måtte tas tilbake. Klubben nektet.

- Moro at Morgan (Andersen, daværende NISO-leder) har noe å jobbe med. Vi snakker om en spiller som holder 2. divisjonsnivå, og har spilt 20 minutter i eliteserien. Dessuten har hun vært på ferie fra midten av mai til 3. august. Hva kan hun regne med da? Jeg vil gjerne ha henne med videre, men hun er ikke god nok for noe mer enn B-laget, sa en knalltøff BSK-trener Frode Kyvåg.

Til slutt grep NHO inn og sørget for at BSK kom til forlik med spilleren. Bækkelaget ble senere dømt til å betale spanjolen 550 000 kroner i etterlønn, pluss skatten og advokatutgiftene for tort og svie. Sentrale aktører beskriver BSKs behandling av Reyes som «ondskapsfull».

- Det er fullstendig feil, sier Frode Kyvåg om anklagene om at han skal ha behandlet Reyes dårlig.

- Den saken var langt unna mitt bord. Dette handlet om at ledelsen følte seg lurt fordi hun hadde skjult en skade, og slike ting. Jeg kjørte henne til flyplassen den dagen hun reiste, og jeg har truffet henne flere ganger. Nok et eksempel på at noen forsøker å dreie denne debatten over på enkelthendelser, sier han.

- Har din tilnærming til lederskap forandret seg opp gjennom årene?

- Ydmykhet er en ferdighet som man er nødt til å utvikle det også. Og jeg har lært meg å lytte til andre. Som leder av verdens største idrettsarrangement har jeg reist rundt i flere år og snakket om inkluderende idrett, sier Frode Kyvåg.

HUSMORHEVN: Haltvik stilte opp for Dagbladet på kjøkkenet sammen med tvillingene Katinga og Kristian før en Byåsen-Bækkelaget-kamp to år senere.Tom E. Østhuus / Dagbladet
HUSMORHEVN: Haltvik stilte opp for Dagbladet på kjøkkenet sammen med tvillingene Katinga og Kristian før en Byåsen-Bækkelaget-kamp to år senere.Tom E. Østhuus / Dagbladet Vis mer

Trakassering et samfunnsproblem
Som synes det er synd at debatten har blitt så snever de siste dagene:

- Jeg er oppgitt over at dette gjøres til en sak om enkeltepisoder eller enkeltpersoner, det er en enorm avsporing. Dette handler ikke om Mueller og Haugli, eller om Kyvåg og Rekdal. Det handler om at vi ikke vil ha trakassering i idretten overhodet, noe jeg også forsøkte å få fram i debatten i går. Jeg har overhodet ikke noe behov for å vise meg fram i media, men jeg har et voldsomt behov for å snakke om betydningen av at vi oppfører oss ordentlig mot hverandre, sier Norway Cup-generalen.

- Idretten har selv bestemt at fokus på å bli kvitt trakassering skal være et hovedmål de neste årene, og da må vi ta dette på alvor. Sånn sett er det uinteressant for meg om du skjeller ut en fotballspiller eller en skøyteløper. Dette er et idrettsproblem generelt, og et samfunnsproblem generelt. Du må huske på at idretten er ganske avslørende, denne type problemstillinger er nok desto mer utbredt i det vanlige arbeidslivet, påpeker Kyvåg.

- Men du forstår at det blir tatt opp når du nevner Kjetil Rekdal ved navn?

- Ja, og jeg angrer på at jeg datt ut med det. Jeg kunne, og skulle ønske jeg hadde sagt «Tippeliga-trenere» eller noe mer generelt. Men den episoden med Trond Fredriksen satt så hardt i meg. Og jeg registrerer jo at Kjetil Rekdal forsvarer den episoden. Da må jeg bare slå fast at vi er saklige uenige.

Frode Kyvåg er frustrert over spalteplassen som har blitt brukt både på Mueller-saken og hans eget debatt-utfall, men erkjenner at det måtte medieoppslag til for at Skøyteforbundet tok affære.

- Grunnen til at resultatet ble som det ble (at Mueller fikk sparken, journ.anm) er leder-artiklene i Dagbladet og VG. Dette handlet tross alt om to personer som hadde gitt og fått en unnskyldning og regnet seg som ferdige med saken, sier Kyvåg.

Ble kalt søppel
«Husmora» Trine Haltvik trekker en sterk skillelinje mellom episoden med Frode Kyvåg for 15 år siden, og det som skjedde i Mueller-saken. Hun er samtidig enig med Frode Kyvåg i at idretten har utviklet seg fra den gang de to holdt på som verst.

- Jeg har opplevd mange forskjellige trenertyper i løpet av min karriere. Sven-Tore Jacobsen er nok den jeg har hatt som har vært mest høylydt, men det var kanskje noe vi trengte på den tida. Vi trengte kanskje å høre det når vi måtte våkne litt. Det handler om å ha rett trener til rett tid, og trenere som vet å trykke på de rette knappene til de rette spillertypene. Jeg er jo ganske tøff sjøl også, sier Haltvik.

DER BRÅKET STARTET: Maren Haugli og trener Peter Mueller før konfliktene ødela Muellers framtid i skøytelandslaget.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
DER BRÅKET STARTET: Maren Haugli og trener Peter Mueller før konfliktene ødela Muellers framtid i skøytelandslaget. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Kjefta må være konstruktiv. Da kan man ta i litt. Ingen har jo lyst til å spille dårlig, og kan gjerne trenge å våkne litt. Men det er langt derfra til å slenge dritt, sier hun.

- Husker du episoder i din karriere der trenere har gått over streken?

- Ja, men det er mange år siden det også. Spesielt husker jeg at Sven-Tore Jacobsen tømte en søppelbøtte over Heidi Sundal i garderoben under en kamp i OL i Seoul, og kalte oss et søplelag. Men i den andreomgangen spilte jo Sundal en kanonkamp, så da kan man jo spørre seg om det faktisk fungerte for henne. Det andre var jo at vi jentene ble sveiset veldig godt sammen, og holdt sammen under Sven-Tore, sier hun.

Sven-Tore Jacobsen opplyser til Dagbladet at han nok gjorde meningsinnholdet fullstendig klokkerklart for spillerne i Seoul, men avviser at han måtte ty til søplebøtta i garderoben, journ.anm.

- Jeg tror uansett det er annerledes nå. Utøverne er nok mer bevisste på hva de trenger å tåle, og de aksepterer ikke å bli behandlet på den måten, sier Haltvik.

Til tross for at han ble plassert i sentrum selv denne gangen, lover Frode Kyvåg at han ikke vil slutte å snakke om inkludering i idretten.

- Trakassering for meg er utilbørlig behandling. Trivsel, trygghet og stimuli er tre grunnleggende elementer som må til for å skape prestasjoner i en gruppe. Det handler om grunnleggende, mentale ferdigheter, sier han.

- Dette er noe vi må ta ansvar for på vegne av norsk klubbidrett som helhet, sier Kyvåg.

HANDLER IKKE OM REKDAL: Men om hvordan vi oppfører oss mot hverandre i idretten og samfunnet, mener Frode Kyvåg.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
HANDLER IKKE OM REKDAL: Men om hvordan vi oppfører oss mot hverandre i idretten og samfunnet, mener Frode Kyvåg. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media