«Jeg innså hvor viktig langrenn er for meg»

Det måtte et opphold i sykesenga til for at Jens Arne Svartedal (29) skulle innse hvor stor del av livet hans som dreier seg om skisporet. Jens Arne Svartedal om båtulykken i sommer

BEITOSTØLEN(Dagbladet): 29-åringen fra Lommedalen punkterte lungen og brakk et ribbein i en båtulykke under sitt eget utdrikkingslag i sommer, noe som gjorde at Svartedal mistet seks av de viktigste treningsukene i oppkjøringen mot OL. Det har bare gjort Trøsken-løperen mer innbitt på å lykkes i vinterens store mesterskap.

-  Da jeg lå i sykesenga og fikk tid til å tenke litt fant jeg ut at langrenn egentlig betyr veldig mye. Jeg har kanskje tenkt at det er mest for morro og for å få utfordringer. Det at jeg bare måtte ligge i ro og var uten mulighet til å konkurrere gjorde at jeg innså hvor viktig langrenn er for meg. Det gjorde meg bare enda mer bevisst på at dette er min OL-sjanse, sier Svartedal.

Eneste OL-billett

For Svartedal blir det trolig hans både første og siste OL, ifølge han selv.

-  Jeg er gammel nok, klarer jeg det ikke nå kommer det ikke til å skje for meg, da får man heller innse at man ikke når opp. Jeg tror det kan bli en hvilepute for mange at det kommer flere mesterskap, jeg vil ha alt mitt fokus på det mesterskapet jeg skal gå, sier Svartedal.

Han hadde for lengst har satt opp OL i Torino som et av sine tre store mål i skiløypa, sammen med VM i Sapporo neste år og fjorårets VM i Oberstdorf.

Men det første gikk bokstavelig talt i dass da Svartedal ble satt ut med magetrøbbel.

-  Forhåpentligvis har jeg brukt opp min uflaks. Jeg kommer i hvert fall til å være ekstremt bevist på hygiene, vask av hendene og liknende fram mot Torino, lover 29-åringen, som har forsøkt å ta igjen en del av treningen han mistet i sommer med å legge opp treningen litt annerledes i år.

 PRØVER IGJEN:  Jens Arne Svartedal fikk VM spolert av sykdom sist vinter. I sommer punkterte han ei lunge og mistet mye trening. I dag er han på startstreken igjen. Alle foto: Torbjørn Grønning
PRØVER IGJEN: Jens Arne Svartedal fikk VM spolert av sykdom sist vinter. I sommer punkterte han ei lunge og mistet mye trening. I dag er han på startstreken igjen. Alle foto: Torbjørn Grønning Vis mer

-  Jeg har forsøkt å trene mengde litt lengre enn vanlig, noe jeg håper å få igjen for under OL. Det skulle vel tilsi at jeg ikke er i toppform akkurat nå, sier Svartedal halvt spørrende.

Usikker på formen

Selv aner han ikke hva han kan vente av egne prestasjoner under helgas verdenscupåpning, selv om lørdagens distanse er 15 kilometeren i klassisk, samme distansen som han håper på gull i under OL.

-  Jeg har overhodet ingen følelse av om jeg ligger an til pallplass eller om jeg faller utenfor de 30 beste. Det eneste jeg vet er at kroppen ikke er pill råtten, smiler Svartedal.

-  Men akkurat nå føler jeg meg bra, har fått trent godt i det siste, legger han til.

Svartedal velger bevisst å ikke fokusere på det som er og har vært negativt.

-  Rett etter ulykken var det lett å fokusere på det negative, nå prøver jeg bevisst å ikke fokusere på det. Derfor har jeg bare skjøvet ulykken vekk, jeg vil ikke tenke at det skyldes den dersom jeg går dårlig. Mye kan sitte i hodet, mener Svartedal.