- Jeg kan bli Sveriges EM-joker

Denne uka blir det klart om Henrik Larsson (28) rekker EM. Foreløpig er svenskene mer opptatt av det enn selve sluttspillet. I går spilte den skadeforfulgte spilleren 24 minutter for Celtic mot Dundee. Det lover godt for Henke og Sverige.

Sverige imponerte i EM-kvalifiseringen. Söderbergs menn gikk gjennom kvalifiseringen uten tap. Hangoveren etter VM-bronsen i 1994 så endelig ut til å være overvunnet.

Men siden har svenskene blitt slått gule og blå.

I oktober brakk Henrik Larsson beinet. Stefan Schwarz røk akillesen i slutten av mars. Den tidligere Leicester-spilleren Pontus Kåmark - nå AIK - røk korsbåndet i vennskapskampen mot Danmark i slutten av april. Noen dager seinere led AIK-spissen Andreas Andersson samme skjebne.

De tre sistnevnte er definitivt uaktuelle for EM. Men for Larsson er det fortsatt håp. I dag er «Henke» på plass i Gøteborg for å delta på treningsleir med en del av de svenske proffene. Han har tre treninger og en internkamp på seg til å vise at han duger.

- Vi vil avvente neste ukes leir for å se hvilken form Henrik befinner seg i, sier assistenttrener Lars Lagerbäck.

- Dette er min siste sjanse. Jeg har ingenting å tape, sier Larsson.

Celtic-spilleren Henrik Larsson pådro seg et dobbeltbrudd i beinet i en UEFA-cupkamp mot Lyon. Det ble spekulert i at karrieren var over. Han gjorde et rekordraskt comeback og spilte tre U21-kamper for Celtic i mars, men en ny smell satte Larsson langt tilbake.

Sju måneder etter Lyon-kampen rister rastaflettene igjen.

- Jeg kan bli Sveriges EM-joker, sa Larsson i et intervju med Aftonbladet i forrige uke.

Landslagssjef Söderberg tok ut 20 EM-menn sist torsdag. To plasser holdes foreløpig åpne.

Hele Fotball-Sverige krysser nå fingrene for at toppscoreren fra kvalifiseringen er en av dem som skal kapre en av disse plassene. For er det noe de gulkledde trenger så er det spisskompetanse. Bare ti mål på åtte kvalfiseringskamper forteller alt om det. «Henke» scoret tre av dem.

- I begynnelsen av juni skal jeg kunne si til meg selv at jeg prøvde. Hvis det ikke går da, kan jeg i hvert fall ikke angre på noe, sier Larsson.

  • 12. plass: Sverige så ut som en EM-outsider etter gruppespillet, men er klart svekket av skader på nøkkelspillere.