-  Jeg kan erstatte Steffen

Før 4-0-seieren over Fredrikstad hadde ikke Fredheim Holm scoret siden kampen mot Molde 24. april.

FREDRIKSTAD (Dagbladet):-  Selvfølgelig har jeg mye å lære, men jeg har andre ferdigheter enn Steffen. Jeg vil gjerne spille spiss for Vålerenga. Og jeg er voksen nok til det, sier Daniel Fredheim Holm. Som får støtte av trener Kjetil Rekdal.

Benkesliting

Med Steffen Iversen og Bernt Hulsker skadet og Tore André Flo på benken, fikk Fredheim Holm endelig sjansen som midtspiss. Den grep han bokstavelig talt med begge føttene: Først da han banket inn 3-0 med «feil fot». Deretter da han skrudde et frispark fra 20 meter nydelig oppe i krysset med den følsomme foten.

-   Jeg har trent litt på akkurat det, smiler 19-åringen beskjedent.

Etter en strålende fjorårssesong har Fredheim Holm til tider slitt mye denne sesongen. Han har sittet mye på benken, og de gangene han har spilt, har det som regel vært på venstre kant.

-  Daniel har stagnert litt denne sesongen. Han spilte kanskje over evne i fjor. Men nå er han på gang igjen, sier Rekdal.

-  Jeg har slitt litt i forhold til i fjor. Men det har gått bedre i det siste, sier Fredheim Holm.

Tøff konkurranse

 3-0:  Daniel Fredheim Holm blir gratulert av kollega Stefan Ishizaki. Nå vil han spille seg til fast plass helt i spiss hos Vålerenga. Foto: John T. Pedersen
3-0: Daniel Fredheim Holm blir gratulert av kollega Stefan Ishizaki. Nå vil han spille seg til fast plass helt i spiss hos Vålerenga. Foto: John T. Pedersen Vis mer

VIF-treneren er fullstendig klar over at det er som spiss Fredheim Holm er best - og er ikke i tvil om at han kan bli minst like god som Steffen Iversen.

-  La det være klart: Det er spiss vi ønsker å bruke Daniel som. Men konkurransen er tøff - Steffen er jo kanskje den beste i Tippeligaen.

-  Kan Daniel Fredheim Holm erstatte Steffen Iversen?

-  Ja, selvfølgelig, svarer Rekdal uten å nøle.

-  Han kan bli vår midtspiss allerede neste sesong. Steffen er fantastisk i lufta, men Daniel er raskere og mer driblesterk. Egentlig er det ikke noe i veien for å spille dem sammen. Daniel kan bli minst like god som Steffen. Han er jo bare 19 år ennå. Det er helt opp til ham selv, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

Mot Fredrikstad startet Vålerenga med å spolere to fete muligheter. Med litt flaks kunne hjemmelaget ledet til pause - selv om Vålerenga hadde full kontroll på de tre på topp hos Fredrikstad. Rekdal var misfornøyd med det meste de første 45 minuttene.

-  Da hadde vi masse å gå på. Presisjonene, ballføringen, løpene - det meste var dårlig, mener Rekdal.

Hengende spiss

Ardian Gashi spilte hengende spiss bak Fredheim Holm uten å utrette særlig mye. Snaue ti minutter ut i andre omgang sto Tore André Flo og Magne Hoseth klare på sidelinja. Ut skulle Stefan Ishizaki - og Ardian Gashi.

-  Jeg ville ha inn Magne i stedet for Ardian. Han er mer ballsikker. Ardian jobbet hardt, men mistet ballen litt for mye. Derfor ville jeg bytte ham ut, sier Rekdal.

Sekunder etterpå skjøt Gashi i stanga fra 16 meter - og i mål via ryggen til Lund Hansen. Minutter seinere løp han ballen i mål etter strålende forarbeid fra Fredheim Holm.

-  Det sier litt om hvor tilfeldig fotballen kan være. Hadde jeg rukket å bytte kunne resultatet blitt helt annerledes, sier Rekdal.

-  Da Ardian scoret visste jeg at han ville heve seg enormt. Og det gjorde han.

Vålerenga har latt Start låne serieledelsen siden søndag. Med 4-0 over Fredrikstad tok de den tilbake - og har åtte seire på de ni siste kampene.

Søndag venter Lillestrøm på Ullevaal - og helga etter er det seriefinale i Kristiansand.

-  Denne kampen var et spark i trynet til alle dem som sier vi er kjedelige. Vi spiller jo bare destruktiv møkkafotball, sier Rekdal med en solid porsjon ironi.

4-0: Daniel Fredheim Holm blir gratulert av tomålscorerkollega Ardian Gashi. Gashi skulle egentlig byttes ut. Så scoret han to mål.