INGEN STOR KVELD: Mats Møller Dæhli (t.h.) var det eneste norske lyspunktet på en tung kveld i Paris for landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
INGEN STOR KVELD: Mats Møller Dæhli (t.h.) var det eneste norske lyspunktet på en tung kveld i Paris for landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

- Jeg kan faktisk ikke huske sist Norge ble så rundspilt

Ekspertene om ydmykelsen i Paris.

(Dagbladet): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener timingen på gårsdagens 0-4-tap for Frankrike rett og slett var genial.

Men etter én seier, to uavgjort og fem tap, og en målforskjell på 6-17 på Høgmos første åtte kamper som trener for landslaget, begynner mange å bli utålmodige.

Ekspertene Dagbladet har vært i kontakt med, mener imidlertid at den tidligere Tromsø-treneren må få mer tid til å forsøke å prøve ut ideene sine.

- Hvordan oppsummerer du kampen i går med norske øyne?

Morten Pedersen, Dagbladets fotballkommentator:
- Vi møtte et lag som var bedre enn oss i alt. De løp fortere, var sterkere, hadde bedre ferdigheter, hoppet høyere og til sammen var det klasseforskjell. Men i all julingen er det viktig å få med at Frankrike herja med Kroatia og slo Nederland 2-0. Vi ble avslørt på alt vi mangler: En veldig dårlig forsvarsrekke. En sentral midtbane som ble overkjørt. Det spørs om Per-Mathias trenger en ekstra mann der mot så god motstand. Det er en tanke han bør gjøre mot Italia-kampen. Den eneste som tok nivået, igjen, var Mats Møller Dæhli. Og han var to år yngre enn nest yngste mann i kampen. Det var Paul Pogba.

NRK-kommentator og tidligere landslagsspiller Karl Petter Løken:

- Norge var svake. I annen omgang ble vi rundspilt og ydmyket. Jeg kan faktisk ikke huske sist Norge ble så rundspilt. Denne kampen viser at vi ikke tåler frafall på det beste spillerne, og det var skremmende stor forskjell på Norge og Frankrike. Det som overrasket meg mest var at Frankrike var mer direkte i spillestilen enn Norge.

- HINSIDES LANGT BAK: Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen mener Norge har et langt, langt stykke igjen til de beste i verden akkurat nå. Foto: Hans Arne Vedlog
- HINSIDES LANGT BAK: Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen mener Norge har et langt, langt stykke igjen til de beste i verden akkurat nå. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

NRK-ekspert og tidligere Tippeliga-trener Tom Nordlie:

- Det tar tid og få inn en ny spillestid. Jo nærmere kvaliken Norge kommer, desto viktigere er det å få ting på plass. Det som er skremmende er hvor svake Norge er inne i egen 16-meter. I etablert forsvar synes jeg det ikke er så ille. Mot Russland er Høgmo nødt til å finne en backrekke som han vil satse på og bruke inn mot kvaliken starter. Mot Frankrike flyttet Norge opp for mange spillere, og gjorde for dårlige valg og pasninger.

- Hvor langt er vi bak verdenstoppen akkurat nå?

Morten Pedersen:
- Som jeg skriver i dagen Dagbladet: Hinsides langt basert på kampen i går. Men det vil ikke se ut som i går hver gang.

Karl Petter Løken:
- Vi er så langt bak de beste som kampen på Stade de France viste. Det som er et tankekors er at Frankrike i utgangspunktet ikke er blant de aller beste nasjonene og ikke blant favorittene i VM. De er tross alt nummer 16 på FIFA-rankingen.

Tom Nordlie:
- Jeg har ikke lyst til å prate om verdenstoppen en gang. Det er helt urealistisk. I kampene som kommer handler det å knytte risiko opp mot gevinst.

CMore-ekspert og tidligere topptrener Lars Tjærnås:
- Vi skal alltid se de lange linjer og perspektiver og måle fra mer enn en kamp. Men kampen i går var en  realitetssjekk. Vi er langt bak de aller beste, og så varierer det litt hvilke deler av spillet vi måler etter. Avstanden er lengst i forsvar.

TROR PÅ EM: NRK-ekspert Karl Petter Løken tror Norge kan gå til EM 2016. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
TROR PÅ EM: NRK-ekspert Karl Petter Løken tror Norge kan gå til EM 2016. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer

- Høgmos jobb er å ta Norge til EM om to år, sånn det ser ut nå, er det i det hele tatt realistisk?

Morten Pedersen:
- Dette er et prosjekt som vil bli bedre underveis. Vi er i gruppe med Italia og Kroatia, og tredjelaget får playoff. Selv om vi fikk juling av Frankrike, møter vi ikke dem hver gang. Kampen i går var en reality-check, og nå må det evalueres. Det viktigste er at vi har flere bein å stå på når vi møter god motstand, spesielt defensivt og hvordan vi komponerer midtbanen.

Karl Petter Løken:
- Ja, EM er realistisk. Italia er gruppefavoritt og sterke, men alt er mulig. Jeg mener det er fullt lov å tro at Norge kommer til EM. Det som er urovekkende er at Norge ikke er gode på det laget var gode på før: Å forsvare seg. Norge slipper inn for enkle mål og sliter med det elementære. Blant annet Hangeland viser ikke gammel, god form.

Tom Nordlie:
- Jeg har ikke lyst til å felle noen dom over Høgmo allerede nå. Det er begynnelsen på kvaliken som teller, og Høgmo har vært både modig og dristig så langt. Han kan gjerne bruke treningskamper til å teste ut ting, så lenge det går bra i kampene som teller. Det som er overraskende er hvor rustne vi er defensivt.

Lars Tjærnås:
- Det er lett å bli historieløs og glemme nyanser mellom det svarte og det hvite etter en svart kveld. Jeg mener det er realistisk at vi kan kvalifisere oss, men det krever at vi tar utfordringene vi har dønn ærlig og på alvor.

- Bør Høgmo og NFF ta konsekvensen av hvor Norge står akkurat nå, og trekke tilbake målet om å nå EM?

Morten Pedersen:
- Selvfølgelig ikke. Vi kan ikke gå inn i en kvalik uten mål om å kvalifisere oss. Da kan vi like gjerne legge ned. Vi fikk rundjuling i går, men det har skjedd før.

VIL HA MER MER KYNISME: Lars Tjærnås mener Høgmo bør supplere sin plan med litt mer kynisme før EM-kvaliken starter. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
VIL HA MER MER KYNISME: Lars Tjærnås mener Høgmo bør supplere sin plan med litt mer kynisme før EM-kvaliken starter. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Karl Petter Løken:
- Norge må helt klart ha EM som mål. Vi kan ikke legge lista lavere enn det. Alt kan skje i kvalifiseringen, mem flere spillere må melde seg på. I går var det bare én som holdt nivået: Mats Møller Dæhli.

- Norge har én seier, fem tap og to uavgjort under Høgmo, hvor lenge skal han få lov til å øve?

Morten Pedersen:
- I hvert fall til EM-kvaliken starter. Det er den tiden jeg har gitt ham. Husk at situasjonen vi er i skyldes det som har skjedd før og det må folk erkjenne. Laget på 90-tallet ble gode på 70- og 80-tallet. Så kom tiden hvor resultatene ble overordna alt og ferdighetsfotballen ble glemt. Det lider vi under nå. Det er god ferdighetsutvikling nå, men må ikke glemme at det finnes en del utvikling i utlandet også, som kanskje er bedre enn hjemme. Dette vil ta tid. Det er ingen quick fix.

Karl Petter Løken:
- Det er først de neste kampene som gjelder, og Høgmo kom jo inn helt på tampen av kvaliken i fjor. Det er helt klart svake resultater, men vi kan se gjennom fingrene i denne første perioden.

Tom Nordlie:
- Det er lov så lenge Norge vinner de kampene som betyr noe. Læringa etter denne kampen kan være nyttig.

Lars Tjærnås:
- Det viktigste er at han finner en bedre balanse mellom risiko i spillet og ønsket om å styre kamper. Og prisen er å stramme til forsvarsspillet på flere punkter. Vi har dårlig tid til alvoret starter, og er nødt til å helle to dråper kynisme i planen.

- FOR TIDLIG: Tom Nordlie vil ikke felle noen dom over Høgmos regime ennå. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- FOR TIDLIG: Tom Nordlie vil ikke felle noen dom over Høgmos regime ennå. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer