HERRER MED BART: Finn Christian «Finken» Jagge og Ole Kristian Furuseth har bartifisert seg for å få oppmerksomhet rundt prostatakreft. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HERRER MED BART: Finn Christian «Finken» Jagge og Ole Kristian Furuseth har bartifisert seg for å få oppmerksomhet rundt prostatakreft. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Jeg kan gjøre mye rart for at dette skal få oppmerksomhet

To avdankede alpinister ikler seg løsbarter for kreftsaken.

(Dagbladet): Til helgen går Oslo Maraton av stabelen i Oslo. Med løsbarten på skal eks-alpinistene Ole Kristian Furuseth (44) og Finn Christian Jagge (45) løpe for prostatakreft.

Leder for Oslo Maraton, Tony Isaksen, ser frem til helgens maraton og lover stor fest i Oslo.

- Jeg tipper vi blir pluss minus 16 000. Det er ny rekord. Folk har fått opp øynene for at dette er en folkefest, forteller lederen. 

I løpet Finken og Furuseth fronter, får alle utdelt en løsbart før de skal løpe tre kilometer. Barteløpet skal sette fokus på prostatakreft, som rammer flere menn i året enn kvinner som får brystkreft.

Da Finn Christian Jagge fikk spørsmål om å stille opp for prostatakreft under Oslo Maraton, var han ikke i tvil.

- Hvis kreftsaken spør om noe, sier man ja. Dette er noe jeg alltid har brent for. Det er den største trusselen i vår hverdag, sier Jagge til Dagbladet før helgens maraton.

Finken har selv opplevd sykdommen i nær familie.

- Min far døde av kreft for ca ti år siden. Dette ligger ganske nære meg, forteller han og legger til at han gjerne bidrar:

- Jeg kan gjøre mye rart for at dette skal få oppmerksomhet, sier han og ler.

Må sette fokus
Ole Kristian Furuseth synes det er viktig å sette fokus på gutta også.

- Fokuset gjør at vi gutta kanskje kan prate mer om det sammen. Jeg vet veldig lite om dette selv. Det er først nå når jeg er med på dette, at jeg forstår hvor alvorlig det er og hvor vanlig det er, forklarer han.

Han tror menn ofte unngår å prate om slike ting.

- Gutta syns kanskje det er litt flaut å snakke om sånne ting. Men hvis det at jeg er med på dette, kan være med på at det settes mer fokus på det, er det bra. Det er det som gjør at jeg stiller opp.

Selv har ikke Ole Kristian noen i nær familie som er rammet av sykdommen.

- Jeg ble vel spurt fordi jeg er en gammel avdanka skiløper, sier han lattermildt.

Vil løpe fra Aamodt
I Barteløpet skal Ole Kristian løpe med Kjetil André Aamodt.

- Hvis han stiller, skal jeg løpe fra Kjetil (André Aamodt), sier han bestemt.
 
Finken har ikke anledning til å løpe, men vil gjerne foreslå metoder for å få menn til å gå til legen.

- Det finnes mange morsomme kampanjer man kan sette igang for å få menn til å sjekke seg. Som at du kan få fjernet en prikk på førerkortet hvis du går og sjekker deg for eksempel, sier han og ler høyt.

- Det må være en eller annen grunn til å gå dit. Bortsett fra at det er smart. Menn er ikke flinke sånn sett, avslutter Finken.