- Jeg kan ikke gjøre mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge-Hviterussland 1-1. Én time og 25 minutter etter kampen fikk Nils Johan Semb endelig fred. - De som har lyst til å gi meg pepper får bare gjøre det, sier landslagstreneren til Dagbladet.

- Som trener kan jeg påvirke det defensive slik at motstanderen får færrest mulig sjanser. Men jeg kan ikke påvirke han som scoret for Hviterussland til å skyte dårligere. Og hva det offensive angår kan jeg bidra til at vi skaper målsjanser.

Men Nils Johan Semb kan ikke score mål for Norge. Den store norske fotballfamilien var sint i går kveld. Drittlei, for å si det mildt.

Og etter å ha stått skolerett for TV2 og tatt nok et håpløst fotballresultat rett på hakespissen, fikk Nils Johan Semb kveldsro med følgende av-lufta-melding fra Davy Wathne:

- Jeg håper du ikke synes vi var for stygge med deg? - Nei da, svarte Semb.

Føler folkets vrede

Men hvordan er det å stå aleine med ansvaret overfor et bortskjemt fotballfolk? Hvordan føles det når en hel nasjon vil vite hvorfor unge fotballmillionærer ikke evner å skyte mer enn én ball i mål på et tosifret antall målsjanser?

- Det er knalltøft, sier Nils Johan Semb. - Men det er også en del av jobben. Og det at folk er sure og vil ta meg, kan jeg heller ikke gjøre noe med. Sjøl om det ikke har vært en av de hyggeligste dagene jeg har hatt.

Da Nils Johan Semb bestemte seg for å skrive ny treårskontrakt med NFF 25. april, så han lyst på framtida. Han trodde på laget og garanterte nye høye dager. Og han venter fortsatt - mens folket raser. I utålmodighet.

- Jeg er fortsatt motivert, sier Semb til Dagbladet.

- Det handler jo om å se bak resultatet også. Og der ligger det et potensiale jeg har tro på.

- Hvis vi ikke hadde dominert denne kampen ville jeg vurdert meg sjøl.

- Har prøvd alt

- Men det går vel en grense også for deg?

- Klart det - vi kan ikke fortsette å tape, eller ikke vinne, fotballkamper i det uendelige. Det sier seg sjøl. Men plutselig snur det seg og du kommer inn i en stim.

- Det tror i hvert fall jeg.

- Er du forberedt på et kjør på din person?

- Som sagt - jeg kan påvirke laget til å holde motstandernes sjanser nede og til å skape det vi gjør framover. Det andre råder jeg ikke over. Og finnes det en der ute som kan akkurat det, vil jeg gjerne ha ham som hjelpetrener. Før dobbeltlandskampene mot Ukraina og Hviterussland hadde Norge fortsatt VM-sjanser.

Jeg tør påstå at Nils Johan Sembs valg av spillere bar preg av det. Men nå er det slutt - vi skal helt sikkert ikke verken til Japan eller Sør-Korea. Betyr det et veiskille og inn med nye spillere?

- Jeg har prøvd så mye nytt at jeg ikke kan se de jeg ikke har prøvd, sier Semb.

- Og de er Norges beste fotballspillere.

- Hvilket betyr at du har en svær jobb foran deg?

- Ja, jeg har nok det. Norges jobb mot Hviterussland så ikke ut til å bli overvettes stor der vi feide over dem fra start. De første 20 minuttene var vi jo så bra at det bare måtte bli norsk scoring. Men det ble ikke det - og så scoret Hviterussland. På en kanon under dårlig stopperpress fra 23 meter.

SI DIN MENING!

Er Semb mannen Norge trenger?

Si din mening på Dagbladet.no!

- Vi er ikke dyktige nok til å score mål, sier Semb tørt.

- Og da de scoret fikk vi trøbbel. - Blir du ikke oppgitt der du sitter?

- Jo, du blir litt oppgitt - det er fryktelig tungt. Vi skal jo vinne en kamp som denne. Og så gjør vi ikke det, den situasjonen vi har vært i over tid bare fortsetter.

- Sjøl om vi er spillemessig best, så vinner vi ikke fotballkamper.

  • Det var bare én ting som var positivt med gårsdagens fotballkamp. At den ikke var avgjørende for Norges VM-deltakelse. For hadde den vært det ville det vært ille. I stedet ble den bare gørrtrist. Og litt morsom også - etterpå.

Da gjestetrener Eduard Malofejev med ufilologisk tolk kommenterte sin egen keepers utvisning på følgende måte:

- Hvis dommeren ikke har rett så har han likevel rett.

Så da så.

ALENE TILBAKE: - Jobben er knalltøff. Hvis noen vil gi meg pepper får de bare gjøre det, sier Nils Johan Semb.
HELT OPPGITT: En ny målsjanse er forspilt. Nils Johan Semb (til høyre) og Harald Aabrekk viser tydelig hva de mener.
ETTER TV-GRILLING: - Var vi stygge med deg? spurte Davy Wathne (til venstre) på vegne av seg, Mini og Svein Mathiesen. - Neida, svarte Semb.
OM ANSVAR: - Jeg kan ikke påvirke han som skjøt Hviterusslands mål til å skyte dårligere, sier Nils Johan Semb.