Håvard Lorentzen med gull på 500 meter

- Jeg kan ikke huske sist jeg gråt så mye. Jeg hulka

Sondre Skarli har fulgt Håvard Holmefjord Lorentzen (25) siden han var junior. Det ble en tårevåt kveld for den norske treneren.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PYEONGCHANG (Dagbladet): Så skjedde det jammen meg. Håvard Holmefjord Lorentzen (25) brøt en 70 år gammel barriere og sikret Norge OL-gull på 500 meter i skøyter.

En vanvittig prestasjon og en perfekt kroning av en allerede sterk sesong.

Rørt trener

Etterpå var det en rørt Sondre Skarli som møtte norsk presse.

Skøytetreneren har vært med Lorentzen siden han var juniorløper, og i dag var han stolt. Fryktelig stolt.

- Jeg vil ikke si supermenneske, men han er noe utenom det vanlige. Han er artig å jobbe med. Vi er heldige som har en sånn fyr i laget. Han er rolig, men sprer mye humør rundt seg. Det er derfor det er så rørende. Jeg kan ikke huske sist jeg gråt så mye. Jeg hulka. Han er lett å bli glad i og byr mye på seg selv.Det ble veldig spesielt, sier treneren.

Skarli mener at dette er noe av det største som har skjedd norsk skøytesport i moderne tid:

- Det er vanskelig å sette ord på dette. Det er det største som har skjedd norsk skøytesport siden Koss tok tre OL-gull på Lillehammer. Vårt første OL-gull på 500 på 70 år og så setter han olympisk rekord på en lavlandsbane. Han kunne ikke levert sterkere. Dette er mer enn vi kunne drømme om, sier Skarli til Dagbladet.

TRENER: Sondre Skarli. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRENER: Sondre Skarli. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Skarli ga eleven en bamseklem ute på isen, og de gråt sammen. Det var vakre scener som viste hvor mye dette betydde. Lorentzen har vist i verdenscupen at han er en av de råeste, men å få det ut i det ene løpet som betyr mer enn noen andre denne sesongen, viser klasse:

- Jeg trodde han kunne vinne, men da jeg så Cha Min-kyu gikk inn til 34.42 ble jeg veldig usikker. Da håpet han nok innerst inne på medalje. At det skulle holde til gull var utrolig.

Spent på siste indre

Da Cha gikk inn til ny ledertid, lettet nesten taket i skøytearenaen. Folk var i ekstase, og hjemmepublikumets skrik måtte skremme fugler i flere kilometers avstand.

- Han pleier å få med seg mye av det som skjer, faktisk. Likevel greier han å holde hodet kaldt. Han er rett og slett et unikum, sier treneren.

Et uromoment for det norske laget før dagens 500 meter, var at 25-åringen skulle gå siste indre. Som verdenscupleder pleier han å gå siste ytre.

Skarli var bekymret, men kunne fort puste lettet ut.

- Vi var usikre på hvordan han skulle takle siste indre, han har vel bare gått det en gang før denne sesongen. Men «Lorry» hadde sitt livs beste åpning og får en ekstremt drive på langsiden. Han fliser jo konkurrentene de siste 200. Han tar så mye på slutten og holder maksfarten så mye lenger enn alle andre. - Det gjør at vi gleder oss så mye til 1000 meteren.

OL 2018: I dagens OL-studio hyller vi de historiske gullmedaljene, som har brutt en rekke rekorder. Vi skal også snakke om doping, hvor tidligere skiløper Sindre Wiig Nordby fremlegger det han mener er bevis på at visse eksperter tar feil. Med Esten O. Sæther som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Video: Marie Røssland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer