- Jeg kan ikke regne med at han kommer til å bukke under fordi han er gammel

Magnus Carlsen om VM-kampen mot Vishy Anand.

 FOKUSERT:  Magnus Carlsen møtte pressen i dag. Han tror ikke Vishy Anand blir et lett bytte, tross aldersforskjellen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FOKUSERT: Magnus Carlsen møtte pressen i dag. Han tror ikke Vishy Anand blir et lett bytte, tross aldersforskjellen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen møtte i dag pressen i Oslo for å snakke om den kommende turneringen Norway Chess i Stavanger, som starter 7. mai.

- Vi har aldri vært i nærheten av noe som ligner på det her i Norge tidligere, sier Espen Agdestein, Carlsens manager.

I løpet av turneringen skal Carlsen møte Vishy Anand, som han også møter til kamp om VM-tittelen i november.

- Jeg har møtt han mange ganger i turnering før, så jeg vet ikke hvor forskjellig det kommer til å bli denne gangen. Det er alltid gøy å spille mot Anand. Både på grunn av posisjonen han har i sjakkverden, og legenden han er, men også fordi jeg skal spille mot han i VM, sier Carlsen.

Taktisk spill Norway Chess blir derfor nesten som en generalprøve mellom Carlsen og Anand før VM-kampen.

- Jeg tror det kommer til å bli litt taktikk fra begge to, og vi kommer kanskje ikke til å spille de åpningene vi tenker å spille i VM-matchen, men det betyr ikke at ikke partiet blir bra, sier Carlsen.

Carlsen har så vidt begynt med forberedelsene til kampen, men det er fortsatt mye som gjenstår.

- Problemet til Anand som de fleste andre er at han noen ganger bukker under for press. Sånn er det for alle. Når han er i toppform er det vanskelig å finne noen klare svakheter. Når han ikke er i toppform, så går det galt på mange punkter. Kanskje spesielt taktisk, og det er enkle ting han vanligvis ser, men som han av en eller annen grunn misser, sier Carlsen.

- Men det tror jeg ikke kommer til å være i tilfellet i VM-matchen, legger han til.

Det har også vært mye fokuset på aldersforskjellen mellom de to spillerne. Vishy Anand er 43 år, mens den norske stjernen er 22 år.

- Jeg kan ikke regne med at han kommer til å bukke under fordi han er gammel. Det kan ikke være plan A i hvert fall, smiler Carlsen.

Ikke bekymret I tillegg til Carlsen er det en annen nordmann som skal være med, Jon Ludvig Hammer. Det er ikke en motstander Carlsen frykter.

- Han slår meg vanligvis en gang hvert tiende år. Faktisk bokstavlig talt, smiler Carlsen.

- Men jeg tror han kommer til å være godt forberedt, og ser på den som den største turneringen han har spilt. Han kommer til å spille sitt beste, men hvor langt det kommer til å rekke, det vet jeg ikke.

Feiret med stjernene Forrige uke var Carlsen i New York, for å feire at han var på Time Magazines lise over de 100 mest innflytelsesrike personene. Det var mange store navn på listen, men den Carlsen var aller mest interessert i å møte var den amerikanske basketballspilleren Lebron James. Stjernen var dessverre ikke til stede på festen.

- Jeg visste at han ikke kom til å komme, for han opptatt med play-off.  Det var veldig mange mennesker der som jeg ikke visste hvem var, jeg er egentlig ikke så opptatt av sånne ting, men alt i alt var det gøy å være der, sier Carlsen til Dagbladet.