Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kan ikke si nei til OL i Oslo

Petter motiveres av tanken om tre blad Northug i et hjemme-OL.

PÅ MOTIVASJONSJAKT: Petter Northug leter hele tiden etter ting som gjør ham i stand til å orke kjøret han utesetter seg selv for som toppidrettsutøver. Dersom det blir et OL i Oslo i 2022 innrømmer Northug at han har veldig lyst til å satse mot det. Her er han på juletrening i Seiser Alm i Italia.Foto: Erlend Haugen / Dagbladet
PÅ MOTIVASJONSJAKT: Petter Northug leter hele tiden etter ting som gjør ham i stand til å orke kjøret han utesetter seg selv for som toppidrettsutøver. Dersom det blir et OL i Oslo i 2022 innrømmer Northug at han har veldig lyst til å satse mot det. Her er han på juletrening i Seiser Alm i Italia.Foto: Erlend Haugen / Dagbladet Vis mer

SEISER ALM (Dagbladet): Petter Northug sitter i en hjørnesofa i 2100 meters høyde. Vi har akkurat snakket om hvorfor han valgte akkurat dette hotellet, på denn høyden, og Petter har forklart oss at det skjer noe med kroppen når man passerer 1800 meter.

Noe helt avgjørende om man jakter den naturlige høydeeffekten som for Petters vedkommende skal gi OL-gull i Sotsji i februar.

Gullene fra Vancouve for fire år siden smaker fortsatt så godt at han er sulten på flere. Spesielt det overraskende femmilsgullet, det som kom på den distansen ingen trodde han kunne vinne, og at han dermed kunne gå med lave skuldre og slå dem alle sammen.

I OL.

Nærmer seg Oslo-OL
Det er da det dukker opp igjen. Spørsmålet om OL i Oslo i 2022. Det er bare noen dager siden den gruppa som skulle kvalitetssikre idrettens egne tall på hva gigantarrangementet vil koste ga tommelen opp for anslaget. Oslo og Norge har aldri vært nærmere et OL siden vi arrangerte det på Lillehammer i 1994.

En begivenhet som fortsatt huskes av alle som var heldige nok til å se dagens lys på den tida. Det inkluderer også Petter Northug.

Før, da alt rundt et Oslo-OL bare var, unnskyld uttrykket, tåkeprat, fleipet Northug med at om det ble OL i Oslo skulle han være med som parkeringsvakt. Nå derimot, vrir Northug seg i hjørnesofaen når vi penser inn på temaet.

- Du er jo ikke for gammel til å kunne delta i OL i 2022.

- Nei altså, jeg er ikke det, sier Petter.

- Nå vet jeg faktisk ikke hva jeg skal si til OL i 2022, for det blir vanskelig å ikke satse om Oslo får det. Det vil henge der som en milepæl, ikke sant. Det vil henge der som en sånn VM i Oslo- perle igjen, som ligger og brenner der i mange år. VM i Oslo brant jo i tre, fire år før, ikke sant. Og jeg visste at jeg kom til å være 25 år når det mesterskapet skulle gå. Det standpunktet må jeg bare ta egentlig, når det blir avgjort om vi får det. Men jeg er ikke...

- Det pirrer?

- Ja, det gjør det.

Tre blad Northug
I 2022 er Petter Northug 36 år gammel. I dagens toppidrett, og spesielt i utholdenhetsidrettene, er 36 år godt innenfor rammene av å prestere på det absolutte toppnivået. Og Petter vet det.

- Det der med å være parkeringsvakt i 2022, det var bare tull, det? Du er jo ikke for gammel.

- Neida, og en femmil i skøyting der passer bra, det. Så... Det tror jeg... Jeg kan ikke si ja, men jeg kan heller ikke si nei, sier han og drar hånda over ansiktet.

Petter Northug har snakket mye om at han trenger motivasjon for å klare å presse seg så hardt man må for å være verdens beste skiløper. I tillegg til den motivasjonen som ligger i et OL på hjemmebane, er det også andre ting som nærmest kan regnes som motivasjonskrutt for ham inn mot et OL i Oslo.

Thomas og Even Northug er navnet på to andre svært viktige faktorer.

- Tre blad Northug i samme OL?

- Ja, du ser det jo. 2022... Hvis du ser åtte år fram i tid, så blir jeg 36 i OL-sesongen, 35 i forberedelsessesongen. Sødergren satser jo nå som 36-åring, og du ser Anders (Aukland) hevder seg i langløp. Han har passert førti. Det går fortsatt an å beholde egenskaper som utholdenhet og hurtighet selv om man er førti, og så lenge Thomas og Even fortsatt satser så har jeg noen å trene med i hvert fall.

- Blir det lettere for dem å fortsette om du satser også?

- Ja, jeg tror det. Jeg kommer til å være den drittsekken som drar dem med ut på de tunge øktene på våren og sommeren etterhvert, når de ikke ønsker å gjøre det. Når jeg begynner å bli 33, 34 skal jeg være ekkel, smiler Petter, som om avgjørelsen allerede er tatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media