UTTRYKKSLØS: Petter Northug ville ikke juble over mål. Men helt uttrykksløs var han ikke...Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
UTTRYKKSLØS: Petter Northug ville ikke juble over mål. Men helt uttrykksløs var han ikke...Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

- Jeg kan ikke tape en sånn etappe

Petter mener han hadde flere gir å gå på.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Som vanlig var det ingenting å gjøre med Norge og Petter Northug på dagens VM-stafett i Val di Fiemme. Northug spurtet enkelt ned svenske Calle Halfvarsson på oppløpet og gikk Norge inn til sitt sjuende strake VM-gull i stafett.

- For en gangs skyld skal jeg ikke en gang løfte en arm og ikke en gang si noe når jeg går over mål, og det gjorde jeg, det var helt målløst og uten uttrykk, sier Petter på spørsmål om hva han la i feiringa over målstreken denne gang.

Påsketur med mor
Med armene rett fram og med et skuldertrekk seilte Petter over målstreken. Fullstendig overlegen. Underveis på etappen lo publikum høyt av Petters ablegøyer på skiene, og farta i sporet sto i stil med påskeværet i Val di Fiemme.

- Hvis du tar med deg mor di på påsketur og tar på deg sekken på ryggen, det gikk saktere enn det liksom, gliser Petter med et stort norsk flagg om skuldrene.

Og var målgangen såkalt uttrykksløs, var jubelen med lagkameratene i målområdet det stikk motsatte.

- For oss på laget er det mesterskapsstafettene som betyr mest, så når vi lykkes må vi juble, sier Petter.

Så merkelig ut
For mens Norges ankermann moret publikum, og både Sveits, Tyskland og Finland fikk lov til å melde seg på i tetgruppa, hadde Petter full kontroll.

Selv om det så merkelig ut.

- Ja, det gjør det, spesielt når vi tre første har gått ræva av oss, lo Eldar Rønning mens han sto og så på sisteetappen.

Men når ingen av konkurrentene forsøkte å parkere Petter underveis var det duket for Northugs spesialøvelse; å slå alle sønder og sammen i spurten.

- Det ble et taktisk løp der jeg ønsket å ha andereposisjon i den siste bakken, og det får jeg. Jeg var veldig glad når Calle kom opp og tok tet der , så fikk jeg kontrollert litt, jeg hadde bare fokus bakover på at Ustyjugov ikke skulle komme opp, sier Petter.

Forsto at han tapte
For da Calle Halfvarsson fikk noen meter i bakken på vei ned mot stadion igjen trodde i hvert fall enkelte av publikum at Northug kunne tape spurten for en gangs skyld.

Men dessverre for svenskene og Calle Halfvarsson ble det med drømmen.

Igjen.

- Jeg forsto at jeg kom til å tape da han fikk to, tre meter på meg inne på stadion. Jeg var så stiv at jeg ikke engang kunne svare når Petter kom der. Jeg klarte ikke skyve ordentlig og fikk ikke til en skikkelig spurt, sier Halfvarsson til Dagbladet.

Hundre meter før mål så det ut som om svensken ga opp kampen om gullet, og dermed kunne Northug skli inn med armene framover.

- Ga du opp?

- Nei ga opp? Jeg hadde ikke kreftene, helt enkelt, sier Halfvarsson til Dagbladet.

Flere gir å gå på
Petter selv hadde mye mer å gi, ifølge ham selv. 

- Jeg slo om til et gir for å kjenne på farta, og jeg hadde enda et par gir til. Men så sklei jeg forbi, og da kunne jeg bare cruise inn, forteller Northug.

Landslagstrener Trond Nystad var overrasket over at ingen forsøkte å gå fra Petter underveis på sisteetappen. Det var ikke Petter slev.

- Hvis de prøver å gå fra underveis er de i hvert fall dumme, for da går jeg i et kontrabrudd hvis de begynner å bli slitne. Så de gjør det riktige i dag, sier Northug

- Det går ikke an at du taper en sånn etappe?

- Nei.