- Jeg kan ikke trylle

ULLEVAAL (Dagbladet): Vi trenger fart, individuelle ferdigheter, og mer mot i det offensive spillet. Alle er enige om det. Men her kommer den triste sannheten fra Nils Johan Semb: - Legg til Steffen Iversen, André Bergdølmo og John Carew i form, og dette er de beste spillerne vi har.

Og enda verre for de som roper om fornyelse og mer vågale og uforutsigbare spillervalg:

- At de jeg snakker om er de beste, er det ingen tvil om, sier Norges landslagstrener til Dagbladet. - Også jeg ser at vi ikke har den farten som skal til. Men fordi den ikke finnes per dato, er det ingen problemstilling.

- Jeg kan jo ikke trylle.

Fra tribuneplass på Ullevaal utviklet Norge- Nederland seg til en pinlig forestilling sett med norske øyne. Nederland på sitt mest behagelige spilte ballen rundt oss. Og fram til vi la om til 4- 4- 2 midtveis i andre omgang, kom vi knapt over midten.

Så ille var det.

- Ja, jeg er enig i det, sier Rosenborg-trener Nils Arne Eggen nærmest oppgitt. - Når det blir så tamt som her, blir det ikke stort til fotballkamp. Og skal vi ha noen mulighet i EM-kvalifiseringa, må vi ha fart framover.

- Slik vi spiller nå blir vi altfor lite modige.

Eggen freder Semb

Noen vil i dag begynne å rope på Nils Johan Sembs avgang. Utålmodigheten bak et fotballresultat kjenner ingen grenser. Men Nils Arne Eggen vil garantert ikke delta i den diskusjonen. Ut over følgende:

- Vi skal definitivt ikke skifte trener. Det vi skal gjøre er å forbedre laget. Og for at Norge skal vinne fotballkamper igjen, må vi bli bedre offensivt. Uten at jeg skal gå Nils Johan i næringa.

- Tror du Norge kvalifiserer seg til EM?

- Ja!

- Hvorfor det?

- Fordi jeg er nordmann. Jeg tror alltid Norge vil klare det, sier Nils Arne Eggen.

Blandede svar

Og det tror Nils Johan Semb også. Sjøl i all sin oppgitthet over et fotballag uten fasong og de kvalitetene som trengs på EM-nivå.

- Vi har en del ess i bakhanda som kan heve oss, sier Semb og tenker på Iversen, Bergdølmo og Carew. Og det må han få lov til inntil det motsatte er bevist. Men med alle de som la korthanda si til fri beskuelse for den fotballkritiske opinionen i går kveld er det litt verre.

Det var nemlig flere som viste at de ikke holder mål.

- Uten at jeg vil gå inn på den enkelte, fikk jeg mange svar, sier Nils Johan Semb til Dagbladet. - Blandede svar, for å si det sånn. Men vi klarte ikke å skape den optimismen i opinionen som vi hadde håpet på inn mot Danmark-kampen. Likevel er jeg optimist.

- Så du synes ikke forestillingen var pinlig sett med norske øyne?

- Nei, absolutt ikke. Problemet vårt etter en solid første omgang var at vi ikke fikk tak i ballen. Vi var for dårlige én mot én defensivt, ble for lett utspilt og ble løpende etter. I tillegg var vi for upresise de gangene vi hadde muligheten til å kjøre overganger.

Må tenke positivt

Nils Johan Semb kunne i går kveld ikke sett to og en halv uke inn i framtida om han ikke hadde maktet å hente fram noe positivt fra tristessen på Ullevaal. Det er jobben hans, det. Han må tro.

- Slik jeg ser det, hadde ikke Nederland flere sjanser enn oss - jeg talte 4-4, sier Semb.

Norge kunne klart uavgjort på denne begredelige kvelden. Egentlig burde de klart det også. Men en målløs deling ville ikke forandret på faktum. Som altså er at dette laget mangler veldig mye.

- Baklengsmålet var unødvendig. Og det kom fordi John Arne Riise var ukonsentrert. Og det verste er at vi snakket om akkurat det nederlandske bevegelsesmønsteret på kanten, det som forårsaket scoringa. Sånt skal ikke skje.

- Og hva skal du gjøre nå?

- Jeg skal i hvert fall sjekke opp John Carew og se om han spiller seg inn på laget, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

FORTVILER: Nils Johan Semb og hjelpetrener Harald Aabrekk hadde noen tunge stunder på Ullevaal i går. Men Semb vil ikke kalle det triste 0- 1-tapet mot Nederland for pinlig. - Nei, absolutt ikke.