- Jeg kan redde hoppsporten

Stadig flere i Hopp-Norge roper nå på Trond Jøran Pedersen som mannen som kan redde norsk hoppsport. Til og med hans gamle fiender virker positive. - Jeg har ikke tenkt så mye på comeback. En del hinder må vekk, før jeg kommer tilbake, sier Pedersen.

Pedersens bitre avskjed med Hopp-Norge etter OL i 1998, sitter fortsatt tungt i mange norske hoppsinn. Men for Pedersen begynner det å bli stadig færre hinder i veien for et comeback. Det viktigste falt i helga, da det ble kjent at lederen i hoppkomiteen, Odd Hammernes, og styremedlem Helge Meyer trakk seg fra sine verv. De to var sentrale i prosessen som ledet til Pedersens avgang.

- Ett hinder er borte der, ja, sier Pedersen til Dagbladet.

Bred støtte

Og stadig flere i hoppmiljøet innser at det var et feilgrep å kvitte seg med suksesstreneren. Dagbladet tok en ringerunde til lederne for de største hoppteamene, og flertallet av trenerne på grasrota ønsker Trond Jøran Pedersen tilbake i sjefsstolen.

- Trond Jøran er en kapasitet på verdensnivå. Han gjorde det bra sist og kan gjøre det igjen, sier lederen for hopperne på Norges Toppidrettsgymnas (NTG), Halvor Persson, til Dagbladet.

Han får sterk støtte av Tore Øverby i Hedmark hopp.

- Autoritære Trond Jøran i team med nåværende landslagssjef Hroar Stjernen er en god løsning, mener Øverby.

Erling Aune i Trønderhopp er også positiv.

- Han gjorde det bra sist, men jeg vil ikke komme med noen bastante uttalelser. Det er så mange navn som svirrer i lufta i øyeblikket, sier Aune.

NTG, Trønderhopp, og Hedmark-hopp er de tre regionale lagene som betyr mest, og som står sterkest i norsk hoppsport. Dermed har Pedersen verdifulle og innflytelsesrike venner på sin side.

Vinnerlag

Alt er likevel ikke lyst for ekssjefen. Clas Brede Bråten i Buskerud-hopp er en av de som ikke ønsker Pedersen som ny sjef.

- Trond Jøran kan løfte oss opp på et godt nivå på kort sikt, men han viste sist at han ikke klarte å løse situasjonen da han fikk problemer, sier Bråten til Dagbladet.

Ken Roar Elverum i Kollen-hopp og Tryve Bringsverd i Sørlands-hopp nekter å kommentere enkeltnavn, men Elverum i Kollen-hopp var en av de sterkeste kritikerne til Pedersen i 98 og har neppe skiftet mening.

Espen Bredesen var en av dem som ikke hadde tillit til Trond Jøran i 1998. Han har snudd.

- Det er dumt at Norge ikke kan benytte seg av en kapasitet som Trond Jøran. Han har mye å bidra med. Da han var trener og jeg utøver, skapte vi et vinnerlag, sier Bredesen til Dagbladet.

Han avviser seg selv som et treneralternativ.

- Jeg er ikke kvalifisert, men jeg vil gjerne bidra. For eksempel på mental trening. Det rare er at ingen har spurt meg om jeg kan bidra med noe. Jeg har vært i verdenstoppen og vet hva som skal til.

Trond Jøran Pedersen synes det er fint at han nyter tillit på grunnplanet, men han nekter å lansere seg selv som ny sjef.

Sterkt navn

- Jeg vet jeg kan redde norsk hoppsport. Det kan jeg garantere at jeg greier. Men en annen ting er om jeg har lyst til det, sier han på karakteristisk offensivt vis.

Han har nettopp begynt i ny jobb som redaktør i TV-Helgeland, og familien har etablert seg på Mo i Rana.

- Og det er helt uaktuelt å flytte sørover, sier han.

Odd Hammernes i Hoppkomiteen, bekrefter at Trond Jøran Pedersens navn er nevnt i diskusjoner.

- Han er et sterkt navn, men den prosessen har vi ikke startet. I dag er Ludvig Zajc trener i Norge, og det er han helt til vi ansetter en ny, sier Hammernes til Dagbladet.

HOPPSPORTENS REDNINGSMANN? Trond Jøran Pedersen.