- Jeg kan stå på ski

Gamst om hva han kan, som Ronaldo ikke kan.

• Følg Manchester United - Blackburn og fem andre kamper fra kl. 16

(Dagbladet.no): «Med sine designerklær, blonde lokker og sin sans for smykker, er Morten Gamst Pedersen mannen som skaper bling i Blackburn Rovers.»

Sånn starter den seriøse britiske avisa The Guardian sin beskrivelse av vadsøgutten, som har hatt en flott Premier League-sesong så langt.

I ettermiddag spiller 25-åringen mot sitt tidligere favorittlag Manchester United - og kanskje også mot en skadefri Ole Gunnar Solskjær.

- Savages motstykke

I Guardian-artikkelen framstilles Pedersen som lagkamerat Robbie Savages motstykke. Waliseren kan ikke akkurat skryte av å ha sunget i et boyband, påpeker journalist Louise Taylor.

Boybandet hun sikter til, er tullebandet The Players, hvor Gamst deltok sammen med blant andre Raymond Kvisvik.

- Låta «This is for real» ble en hit over hele Skandinavia, mener Taylor å ha observert.

GOD MOT MAN. UTD.: Morten Gamst Pedersen er vanligvis god mot Manchester United, noe Gary Neville fikk merke under lagenes møte i janurar i fjor. Foto: Dave Thompson/AP/Scanpix
GOD MOT MAN. UTD.: Morten Gamst Pedersen er vanligvis god mot Manchester United, noe Gary Neville fikk merke under lagenes møte i janurar i fjor. Foto: Dave Thompson/AP/Scanpix Vis mer

Samtidig konstaterer hun også at unggutten er en bedre fotballspiller enn sanger, noe han blant annet viste med to mål på Old Trafford forrige sesong.

- Jeg husker 24. september 2005 som en god dag, en av de beste i karrieren min, smiler Pedersen, for anledningen ikledd et kjede med et svært kors.

- Hvis jeg får sjansen, vil jeg score to mål i dag også, fastslår han.

Treffer på Man. Utd.-spillerne

Blackburn-spilleren er bosatt i Manchester, og han er derfor blitt kjent med flere av lagets spillere.

- Jeg møter Uniteds spillere i byen. Når jeg kjøper ting, treffer jeg gjerne på et par av dem. De er vennlige folk, de sier «hallo!», «hvordan går det?» og alt mulig. United fortjener å vinne ligaen, de er et godt lag, skryter Gamsten.

Avstanden fra denne hverdagen til det Guardian beskriver som «de relativt lite lovende omgivelsene Vadsø» («med Russland på andre siden av fjorden») kunne knapt ha vært større.

Men som for alle andre, er det oppveksten som har lagt grunnlaget også for Morten Gamst Pedersen.

- Jeg kan stå på ski

Det var gjennom den at han trente opp sitt svært presise venstrebein, etter at faren Ernst (eller Ernest, som han tydeligvis heter på engelsk) mente 15-åringen var for høyrebeint.

Etter flere år med opptrening ble sønnen til slutt best med venstrebeinet.

Utelukker ikke overgang

Ut fra all skryten Pedersen sender i retning Old Trafford å dømme, er det lett å tenke at han forsøker å selge seg inn som en framtidig spiller for de nåværende serielederne.

- Jeg leser aviser, jeg også, sier han sjøl om ryktene om at han kan bli Ryan Giggs\' erstatter.

- Men jeg må fokusere på det jeg har, og det er kontrakten med Blackburn.

Likevel vil han ikke utelukke en overgang til en ny og større klubb.

- Hvis noen gir meg et tilbud, må jeg tenke på det. Men jeg blir bare koblet til andre klubber fordi Blackburn gjør det bra. Den er en fantastisk klubb, folk der har tatt hånd om meg og gitt meg sjansen. Den vil alltid være spesiell for meg, sjøl om jeg en gang skifter arbeidsgiver, fastslår han.

- Er bare en vanlig gutt

I så fall kan han kanskje få spille samme med sin store helt, Cristiano Ronaldo, som også fikk Pedersens stemme i kåringen av årets spiller.

På spørsmål om hva han kan gjøre, som portugiseren ikke kan, svarer Gamst kjapt.

- Jeg kan stå på ski! Og så er jeg kanskje flinkere til å jobbe hjem. Likevel vil jeg aldri bli som ham. Han har noen ekstreme egenskaper, som han kanskje er alene om i verden. Vi må stoppe ham i dag, og vi har klart det før, understreker han.

Uansett hva som skjer er det viktig Pedersen ikke å ta av og begynne å tro at han er bedre enn andre.

- Jeg er bare en normal gutt. Jeg er ikke bedre enn noen andre, understreker Morten Gamst Pedersen, en holdning Guardians journalist mener må skyldes «de sunne skandinaviske prinsippene om likhet».