Anna Dyvik om den svenske langrennsmodellen:

- Jeg kaster opp av den

Den svenske langrennsløperen Anna Dyvik (26) langer ut mot den svenske treningsmodellen på landslaget.

GÅR EGNE VEIER: Den svenske langrennsløperen Anna Dyvik valgte å gå ut av landslaget i våres, når åpner hun opp om grunnen til hvorfor. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB
GÅR EGNE VEIER: Den svenske langrennsløperen Anna Dyvik valgte å gå ut av landslaget i våres, når åpner hun opp om grunnen til hvorfor. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Vis mer
Publisert

- Det er en sykdom som langrenn generelt har, at den er «one size fits all», sier Anna Dyvik i Maratonpodden, gjengitt av svenske Expressen.

Selv gikk Dyvik ganske så stille ut av landslaget i våres. Hun var også langt fra å kvalifisere seg til VM-troppen til Oberstdorf.

Nå har hun imidlertid valgt å utdype landslags-exiten i sin egen podkast.

- Kaster opp av den

Der forteller hun blant annet beslutningen om å forlate landslaget skyldtes mye at treningsfilosofien i laget går mot hennes egen.

Noe som til slutt førte til at hun følte seg både fysisk og psykisk utbrent.

Hun beskriver det som at dette er en sykdom langrenn generelt lider av. At treningen er ensartet og ikke tilpasset forskjellige individer, påpeker hun.

Videre drar hun fram at hun tror Gunde Svan og Thomas Wassberg har vært forbilder for modellen, som fortsatt setter sitt preg på laget. Men hvis man velger å gå en annen vei, blir man ikke løftet fram på samme måte, utdyper hun.

SKUFFET: Charlotte Kalla, Jonna Sundling og Frida Karlsson var skuffet etter VM-stafetten. Video: Løkås / Lie Vis mer

Noe Dyvik mener rett og slett er feil.

I flere år har det svenske langrennsesset fulgt «den klassiske skimodellen». I dag kjører hun gjerne flere og kortere økter i uka, som ofte bærer preg av flere tekniske elementer.

- Noen synes den klassiske modellen er bra, mens noen andre - som meg - kaster opp av den, sier hun i podkasten.

- Ikke enig

Den svenske olympiske helten, Thomas Wassberg, stiller seg utenforstående til at han selv og Gunde Svan er forbilder for den nåværende modellen. Videre utdyper han at selv i sin tid, var det ikke noen kultur for å bare trene på uansett hvordan kroppen føltes.

Landslagssjef Anders Byström, på sin side, er enig med Dyvik på et punkt: Det blir trent hardt på det svenske landslaget.

Han er derimot uenig i at det er en bestemt mal man må passe inn i.

- Jeg mener at det ikke er noen mal. Men det er en kultur med mye trening, sier han til avisa.

Bystrøm påpeker at det er vanskelig å skape en mal der alle kan trene det de vil. Og at han og Dyvik hadde en god dialog når det kom til sistnevntes avgjørelse om å forlate landslaget.

Den nyutnevnte langrennssjefen Lars Öberg forteller at det alltid er utøvere som vil gå singe egne veier, men at man bør jobbe for at flest mulig vil være med på et landslaget.

Anna Dyvik har hatt fire topp fem plasseringer i verdenscupen individuelt, med to fjerdeplasser på sprint som hennes beste resultater.

Hun deltok også under VM i Lahti i 2017 og under OL i Pyeongchang i 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer