Aksel Lund Svindal om å legge opp:

- Jeg kjente meg svimmel

Aksel Lund Svindal snakker ut om timene før han valgte å legge opp som alpinist.

KRITISK SVINDAL: Ulik praksis hos alpinnasjoner skaper konflikter mellom utøver og forbund, sier Aksel Lund Svindal. Video: Øystein Sæthre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Aksel Lund Svindal er om dagen aktuell med sin nye selvbiografi «Større enn meg». I boka kommer han med en rekke historier fra hans karriere som ikke har vært kjent før nå.

Der forteller han blant annet om dagene før han bestemte seg for å legge opp som alpinist, og hvor tøff avgjørelsen var. Svindal gjorde det kjent at han la opp i januar i år, og VM i Åre var det siste han deltok i som alpinist.

Det var under en gjennomkjøring to dager før han skulle kjøre et utforrenn i Kitzbühel at han merket at ting ikke var som før. Han avslører i boka si at han kjente på en følelse som han ikke hadde kjent tidligere.

- Hele gjennomkjøringen ble en kamp mellom meg, bakken og instinkter jeg ikke klarte å styre. Det var noe nytt. Jeg tror det må ha vært redsel. Ikke frykt. Redsel, skriver Svindal i boka si, som ble utgitt nylig.

Han sier også at han følte seg uvel da han var ferdig med gjennomkjøringen.

- Da jeg kom i mål, var jeg så utladet at jeg kjente meg svimmel. Jeg var gjennomvåt av svette, men ikke på den måten jeg blir av fysisk trening. Jeg hadde merket det allerede under løpet, det var en reaksjon i kroppen som jeg aldri hadde hatt før, forteller Svindal.

- Påvirker så mange

Nå avslører han hva han faktisk mener med «redsel» ved det tilfellet. Det handler om det å faktisk si at karrieren er over til sine nærmeste.

- Den avgjørelsen påvirker så mange av de menneskene jeg har et veldig tett forhold til. Så det er det å si det er mye, mye verre. Da har du sagt noe som ikke kan trekkes tilbake. Så skal du slutte å være en del av landslaget og skifabrikken. Servicemannen du har jobbet med tett hele tiden er ikke der lenger. Det er slike ting man gruer seg til - endringer, sier Svindal til Dagbladet.

Denne ubehagelige gjennomkjøringen skal altså ha ført til at han fikk nok. Først ga han beskjed til sin trener om at han ikke kunne delta i utforrennet i Kitzbühel, og så kom han med en enda mer sjokkerende beskjed til en venn.

- Det sitter så langt inne

Det var en lunsj med Burghard Hummel, som eier rettighetene til Kitzbühel, at han kom med sjokkbeskjeden. Da fortalte han at han ikke kom til å kjøre i Kitzbühel - og at han kom til å kjøre sitt siste renn i VM i Åre, som var i februar i år.

- En ting er å avklare noe med seg selv, men å si det høyt er noe annet. Det er som å si: «Jeg elsker deg» til kjæresten sin. Det sitter så langt inne, det er vanskelig å få det ut, sier Svindal.

Det førte til at Hummel brøt ut i gråt, og omfavnet Svindal med en klem. Svindal selv utdyper hva han tenkte i det øyeblikket overfor Dagbladet:

- Jeg tenkte at det bekrefter akkurat det jeg trodde - at det er en avgjørelse som påvirker de menneskene rundt meg. Det er ikke en lett ting å fortelle, fordi det vil komme reaksjoner og følelser, sier den tidligere alpinisten og fortsetter:

- Det er ikke alt som er lett å si. Vi har alle vært borti situasjoner som man tenker «dette skal jeg ta tak i», men når det kommer til stykket så får man litt klump i halsen. Det er å slutt med noe man har drevet med hele livet, så er det vanskelig å få fram de riktige ordene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer