- Jeg kommer til å bli helt vrak

Astrid Jacobsen (20) kjenner på nervene som Norges ankerkvinne i stafetten.

SAPPORO (Dagbladet.no): På pressekonferansen før kvinnenes langrennsstafett torsdag, fikk den ferske sprintverdensmesteren Astrid Jacobsen knapt avsluttet nettmøtet med Dagbladet.no før hun ble tildelt en plass på laget.

En mildt sagt overrasket Jacobsen ble samtidig forespeilet den avgjørende sisteetappen, da Bjørgen ba om å få slippe.

- Jeg ble litt overrasket, jeg ble det, smiler Jacobsen.

- Jeg hadde fått noen signaler på at jeg skulle få være med på laget, men jeg hadde forberedt meg på å gå en av de første etappene. Jeg hadde ikke forberedt meg på å gå siste etappe, fortsetter hun.

- Ikke forberedt på dette 

 Men Bjørgens manglende selvtillit har plutselig lagt veien vidåpen for det unge stjerneskuddet. Hun har knapt rukket å bli tjue år før hun kan bli sendt ut på ankeretappen i en VM-stafett.

Vibeke Skofterud er et alternativ, men hun vil aller helst gå en klassisk etappe. Kristin Størmer Steira sier definitivt nei til ankeretappen, og Bjørgen tror ikke det er bra for henne å gå den.

Legger du sammen de tre har du fylt opp alle etappene minus én.

- Jeg kommer til å bli helt vrak

- Dette er ikke sånn jeg hadde forestilt meg det på forhånd. Det er litt spesielt, fra å være med å kjempe om en plass på laget til kanskje å gå siste etappe. Før VM hadde jeg forberedt meg mentalt på å gå sprinten og lagsprinten. Jeg hadde ikke forberedt meg på å gå siste etappen, sier hun.

I kveld setter de fire seg ned sammen med landslagstrener Egil Kristiansen og legger den endelige etappekabalen. For alle som ser på, virker utfallet klart: Jacobsen får ansvaret på ankeretappen.

- Astrid er tøff i hodet

- Er det skummelt å bruke en urutinert tjueåring på sisteetappen i VM, Egil Kristiansen?

- Det er et moment. Hun har mange egenskaper som gjør at hun er bra på ankeretappen. Blant annet er det spurten. Dessuten er Astrid tøff i hodet.

- Så da blir det Astrid som får gå 4. etappe?

- Det kan fort bli det.

Astrid selv hevder overfor Dagbladet.no at hun ikke kommer til å si stort når de skal diskutere etappefordelingen mellom seg. Fordi hun ikke er forberedt på det som nå er skjedd, føler hun kilingen i magen.

Favorittdistansen

- Det kan bli mye press, men jeg skal takle det. Jeg har taklet det før. Og fem kilometer er favorittdistansen min, så.., sier hun, uten å avslutte setningen.

- Jeg kommer til å bli helt vrak på lørdag jeg da. Eller, torsdag er det vel.

- Men hva svarer du når du får tilbud om den siste etappen senere i kveld?

- Jeg må nesten si ja, smiler junioren, og får følgende anbefaling med seg i løypa fra Marit Bjørgen:

- Astrid er ei jente som ikke har respekt for noen. Hvis noen skal klare det, så er det hun!

STEPPER INN: Da Marit Bjørgen (t.v.) ba om å få slippe sisteetappen av stafetten, lå veien åpen for Astrid Jacobsen. Her fleiper veteranen og nykommeren under dagens pressekonferanse.