- Jeg kommer til å dø ensom

Lørdag går Mike Tyson i ringen igjen i en kamp han ikke har råd til å tape. Før kampen plasserer en sjølransakende Tyson seg sjøl der han føler han hører hjemme - helt på bunnen.

LONDON (Dagbladet): Mike Tyson har aldri før bokset i New York. Nå går han i ringen mot den treige iren Kevin McBride - en motstander Tyson så godt som garantert slår i knas. Slik åpner veien seg mot en ny tittelkamp i tungvektsklassen som ikke holder veldig høyt nivå for tida. Tittelkampen er det Tyson trenger for å spa inn tilstrekkelig med dollar til å kvitte seg med kjempegjelda han har skaffet seg gjennom 15 år med skandaler.

Denne uka ga Tyson et svært omfattende og åpent intervju til journalisten Jon Saraceno i avisa USA Today. Han oppsummerte livet sitt uten snev av forsøk på å rettferdiggjøre noe som helst.

-  Jeg kommer aldri til å bli lykkelig. Jeg tror at jeg kommer til å dø ensom. Og det er slik jeg vil ha det. Jeg har vært en einstøing hele livet med alle mine hemmeligheter og all smerten. Jeg er virkelig fortapt, men jeg prøver å finne meg sjøl, sier han.

Trøstes av duer

Tyson tok mot Saraceno hjemme der han bor sammen med 350 duer. Fuglene gir ham fred.

-  Duene er min andre kjærlighet, etter barna mine. De er veldig beroligende, sier han.

Tyson er aleine igjen etter to skilsmisser. Han har dårlig kontakt med de tre eldste barna sine, Gena (16), Mikey (14) og Rayna (9). For Amir (7), Miguel (3) og Exodus (tre måneder) prøver han å være en bedre far.

Seg sjøl har han gitt opp.

-  Jeg er et virkelig trist og patetisk tilfelle. Hele livet mitt har vært bortkastet. Jeg er en fullstendig fiasko, sier han.

-  Vil flykte

Snart 39 år gammel er det bare pengene som driver ham tilbake til bokseringen. Han har tjent rundt 400 millioner dollar i løpet av karrieren, men ble slått konkurs for to år siden. Han eier likevel fortsatt en Rolls-Royce og bygger nå en millionvilla (i dollar) i Paradise Valley. Gjelda hans var på det meste 50 millioner dollar. Nå er den nede i ti millioner dollar. Når gjelda er null, håper han sjøl også å forsvinne.

-  Jeg vil bare flykte. Jeg er virkelig flau over meg sjøl og livet mitt. Jeg vil gjerne bli misjonær. Jeg tror at jeg kunne gjort den jobben og samtidig beholdt verdigheten min uten at folk fikk vite at de hadde drevet meg ut av landet. Jeg vil bli ferdig med denne delen av livet mitt så fort som mulig. I dette landet kommer det ikke til å skje meg noe godt. Jeg er så stigmatisert. Det er ikke mulig å løfte meg opp igjen her.

Tyson setter seg sjøl lavere enn monsteret Jeffrey Dahmer som rakk å drepe og spise deler av kroppene av 17 menn før han sjøl ble drept i fengsel i 1994.

-  De ville gitt Jeffrey Dahmer en ny sjanse før jeg fikk muligheten. Om du så politiet stille opp Tyson og Dahmer og så ble spurt: Hvem drepte og spiste disse menneskene? Du ville valgt meg og ikke Jeffrey.

COMEBACK: Mike Tyson går lørdag i ringen mot iren Kevin McBride. Her fra treningen i Washington.