- Jeg kommer til å dø

Jessie Diggins (32) har aldri vært bedre i langrennssporet. Det er en enorm opptur for amerikaneren, som opplevde marerittet i sommer.

ÅPNER OPP: Jessie Diggins. Foto: NTB
ÅPNER OPP: Jessie Diggins. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ingen er mer overrasket enn meg over hvor god sesong jeg har hatt. Men som jeg sa tidligere, jeg kan være overrasket og samtidig nyte det, sier Jessie Diggins til Dagbladet.

Den amerikanske skidronninga har vært verdens beste skiløper denne sesongen.

Hun vant Tour de Ski, leder verdenscupen sammenlagt etter å ha tatt verdenscuppoeng i samtlige renn, har aldri vært bedre i klassisk, er farlig både på distanse og sprint og har en egen evne til å ta ut alt - og å ligge utslitt i målområdet etter å ha gjort det.

KOLLAPSER: Jessie Diggins gikk helt i kjelleren under 15-kilometeren i Val de Fiemme. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Alt går rett og slett på skinner for Diggins i langrennssporet før verdenscupsirkuset setter snuta mot Canada og USA de to neste helgene. Der skal de blant annet gå verdenscup på Diggins' hjemmebane Minneapolis i Minnesota.

Kontrastene kunne knapt vært større til i sommer. Da avslørte den amerikanske stjerna, som har snakket åpent om at hun sleit med bulimi i tenåra, at hun hadde fått et tilbakefall.

I en åpenhjertig Instagram-post fortalte hun at denne gangen handlet det ikke om mat eller trening, men presset hun la på seg selv.

- I det virkelige liv er vi ikke perfekte, skrev hun.

Diggins fortsatte:

- Jeg har det ganske mye bedre nå, takket være et fantastisk helseteam. Dette er ikke en perfekt historie om hvordan jeg har blitt frisk igjen. Dette er det virkelige liv. Det er tøft, og det er rotete, og det er ok.

Der og da visste hun ikke når det var realistisk å kunne komme tilbake igjen til langrennssporet, og om hun kunne konkurrere på det aller høyeste nivået igjen.

- Etter det du har vært gjennom i sommer, hva er du mest stolt over denne sesongen?

- Bare det å være her, og være i stand til å være den beste lagvenninna jeg kan være. I et skirenn er det veldig lite du kan kontrollere. Du kan ikke kontrollere værforholdene, skiene eller konkurrentene. Det eneste du kan kontrollere er egen innsats og hvor mye du legger i det. Det har vært en tøff kamp for å være her i dag. Jeg er skikkelig glad for at jeg kan si at jeg nyter det. Det er det jeg er mest stolt over, sier Diggins til Dagbladet.

Diggins ser fram til å vise fram USA til verdenseliten. Det blir første gang i karrieren hun går verdenscup på hjemmebane. Det internasjonale skiforbundet hadde egentlig planlagt renn der i 2020, men da satte coronaviruset en stopper for arrangementet.

Diggins har tidligere skrevet boka «Brave Enough», hvor hun åpner opp om hva hun har vært gjennom. Der avslører hun at det var bestefarens død som reddet hennes liv.

Overfor NRK har hun uttalt:

- Jeg forsto at det finnes situasjoner der du ikke kan unngå å dø. Kreft skjer, bilulykker skjer, ting skjer. Men å se hva det gjorde med familien min, fikk meg til å innse at jeg kommer til å dø. Det var ikke hvis, det var når, hvis jeg hadde fortsatt nedover den stien. Og jeg forsto at jeg hadde en sjanse til å redde meg selv.

Jessie Diggins tok USAs første individuelle VM-gull i historien, Frida Karlsson nekter å imitere gullvinneren og TV 2s hardtslående reporter Ernst A. Lersveen gir klar beskjed til den norske stjerna Tiril Udnes Weng. Video: Løkås/Haarstad/With. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Diggins forsto at noe måtte skje, og hun søkte profesjonell hjelp hos organisasjonen «The Emily Program», som jobber for å hjelpe folk som lider av spiseforstyrrelser.

Den dag i dag er hun ambassadør for selskapet.

I løpet av karrieren har hun tatt kampen i offentligheten. Under VM i Planica i fjor var det «National Eating Disorder Awareness Week», og da åpnet også Diggins opp etter at hun tok VM-gull.

- Jeg vil snakke om dette. Det er viktig selv om det samtidig kan være vanskelig og litt skummelt. Det gjør meg jo sårbar, uttalte hun til Dagbladet og andre medier da.

I 2018 kastet hun klærne for ESPNs «Body Issue», noe hun forklarte slik:

- Det er ikke realistisk at jeg kommer til å elske kroppen min hver eneste dag, så er jeg stolt over hvem jeg er. Jeg er stolt over mine muskuløse bein, stolt over mine sterke armer og stolt over kjernemuskulaturen min. Jeg er også stolt over min mentale styrke som fikk meg gjennom den tøffeste delen av livet mitt. Å posere for ESPN var en måte å slutte sirkelen på for meg.

Etter sommerens tilbakefall hyller Diggins støtteapparatet og alle andre rundt henne:

- Jeg har følt en fantastisk støtte etter en utfordrende sommer. Det er mye av grunnen til at jeg presterer så bra. Jeg føler meg skikkelig spent før hvert eneste skirenn, og jeg er på et sted jeg føler meg veldig sterk, komfortabel og vet hva jeg gjør. Det er ikke en selvfølge at det er sånn i livet. Det er veldig spesielt. Det er ikke noe jeg tar for gitt. Jeg nyter virkelig denne sesongen, sier Diggins.