BESKRIVES SOM EN "MAFIABOSS": Johan Bruyneel var sentral i Lance Armstrongs sju triumfer i Tour de France. Han levnes liten ære i rapporten fra USADA. Foto:  (AP Photo/Alessandro Trovati, File)
BESKRIVES SOM EN "MAFIABOSS": Johan Bruyneel var sentral i Lance Armstrongs sju triumfer i Tour de France. Han levnes liten ære i rapporten fra USADA. Foto: (AP Photo/Alessandro Trovati, File)Vis mer

- Jeg kommer til å slåss mot dopanklagene

Armstrongs mentor og lagleder klar for kamp.

Johan Bruyneel, Lance Armstrongs tidligere mentor og lagleder, sier han vil slåss mot dopinganklagene som er fremmet mot ham.

Den tidligere laglederen til Armstrong fikk hard medfart i den 1000 sider lange rapporten Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) la fram for en uke siden. Der ble det slått fast at Lance Armstrong var dopet i alle de sju årene han vant Tour de France sammenlagt.

Bruyneel, som var lagleder og mentor for Armstrong i denne perioden, får også mye ansvar for å ha lagt til rette for dopingen, men Bruyneel vil ikke gi seg uten kamp.

- Jeg kommer til å slåss mot de anklagene som er rettet mot meg så lenge jeg mener jeg kan få en rettferdig behandling av saken min, sier belgieren. Han er innstilt på å forfølge saken så lenge han kan.

- Nå venter jeg på en høring for en voldgiftsrett i denne saken, og jeg kommer ikke til å gi ytterligere kommentar før den høringen er unnagjort, sier Johan Bruyneel.

Han velger en helt annen taktikk enn Armstrong, som har valgt ikke å kjempe videre mot den rapporten som USADA har lagt fram.

Krever svar fra UCI

Den innflytelsesrike sykkelsponsoren Jaimie Fuller ber UCI-president Pat McQuaid klargjøre sine meninger i Lance Armstrong-saken eller trekke seg.

Fuller som er leder for selskapet SKINS, som sponser sykkellaget Rabobank og det australske sykkelforbundet. Han går nå ut i et åpent brev til McQuaid og Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og advarer mot katastrofale følger for internasjonal sykkelsport hvis ikke ansvarlige myndigheter reagerer.

«Dersom ikke McQuaid og UCI reagerer på en skikkelig måte i Armstrong-saken, frykter jeg for sykkelsportens framtid», skriver Fuller i brevet.

UCI har fått oversendt rapporten fra Det amerikanske antidopingbyrået, men foreløpig er det ikke kommet noen offisielle reaksjoner fra verken UCI eller fra sykkelpresident Pat McQuaid.

- Svært defensivt
Rapporten slår utvetydig fast at den sjudobbelte Tour de France-vinneren Lance Armstrong bygde sin suksess på sofistikerte dopingmetoder.

- Den umiddelbare reaksjonen fra UCI var svært defensiv. Det ble stilt en rekke spørsmål framfor å samarbeide om det som framkommer i rapporten. Jo lengre tid det vil ta før UCI kommer med en skikkelig reaksjon på denne rapporten, jo verre vil det bli for sykkelsporten, mener Fuller, som legger til at han er optimist av natur, og han håper den sunne fornuften vil vinne fram også i denne saken.

- Dersom ikke Mr. McQuaid og folkene hans er i stand til å si hva de tenker å gjøre med de problemene og faktaene rapporten fra Det amerikanske antidopingbyrået har lagt fram, så mener jeg de bør ta konsekvensen av det og frasi seg sine verv, sier Jaimie Fuller.

(NTB)