MISTET MANNEN: Gary Speeds kone Louise Speed. Foto: NTB Scanpic
MISTET MANNEN: Gary Speeds kone Louise Speed. Foto: NTB ScanpicVis mer

- Jeg kunne høre de forferdelige skrikene av angst i telefonen

Gary Speeds enke Louise har skrevet bok om livet etter Leeds-heltens bortgang.

Gary Speed ble funnet død 27. november 2011 i sitt eget hjem i Cheshire i England. Den tidligere Leeds- og Premier League-helten var landslagssjef for Wales da kona Louise fant han død i garasjen. Han tok sitt eget liv.

Nå kommer Louise Speed med ei ny bok. «Unspoken: The Family's untold story». Der forteller Louise med egne ord om tragedien.

I boka skriver den nå 48 år gamle kvinnen at hun slet etter dødsfallet, at hun drakk stadig mer alkohol og at hun isolerte seg i rundt fem måneder etter Garys død.

Grufullt funn

Det var hun selv som fant ektemannen død, forteller hun i boka, gjengitt av Daily Mirror.

Gary Speed hadde vært gjest i BBC-programmet Football Focus rett før han tok sitt eget liv. Kvelden før han ble funnet død forteller Louise at hun og Gary var på besøk hos noen venner. Dette var første gang de lot sønnene Edvard og Thomas være alene hjemme.

METOO: Den kjente skuespilleren Dustin Hoffman har blitt anklaget for et overgrep for mange år siden. HBO-programleder John Oliver ble forbannet over unnskyldningen hans, og havnet i en opphetet krangel under en paneldebatt. Video: CNN Vis mer

- Morgenen etter ble hjemmet vårt til en skrekkfilm. Det var jeg som fant ham, skriver Louise Speed i boka.

Louise forteller at hun ringte nødnummeret og skrek i panikk, men forsto med en gang at ektemannen var død. Hun ble stående i garasjen mens hun skalv.

- Så ringte jeg mor og far, og Garys mor og far. Jeg sa det som det var. Jeg kunne høre de forferdelige skrikene av angst i telefonen. Jeg husker jeg ble liggende på sofaen resten av dagen. Folk kom og gikk. Ingen visste hva de skulle si eller gjøre, skriver Louise.

Gary Speed døde 42 år gammel og en hel fotballverden var i sorg.

Louise og Gary giftet seg i 1996, men de møttes allerede som barn.

I boka skriver kona at de møttes på Hawarden High School. De gikk på samme trinn. Louise skriver at da hun feiret 13-årsdag dukket Gary opp uten innbydelse. Det var første gang de snakket sammen.

- Han fikk meg til å le. Allerede da, i så ung alder, snakket han om hva han ville gjøre i framtida. Han ville ha et hus der han kunne fiske, med elva i nærheten. Vi to endte til slutt opp i et hus i Chester, med en sjø på baksiden av huset der han kunne fiske, skriver Louise.

Spøkte og lo

26. november 2011 var Gary Speed gjest i BBC-programmet Football Focus, der Dan Walker var programleder. Walker har sagt at han ikke så noen tegn til at noe var galt.

- Jeg tilbrakte fem timer med Gary. Han var gjest og i fin form. Jeg har møtt og intervjuet ham ved mange anledninger, og han har alltid vært snill, morsom, intelligent og innsiktsfull. Han spøkte og fortalte vitser med Gary McAllister, lagkamerat fra Leeds, skrev Dan Walker i dagene etter dødsfallet.

- Når vi ikke var på lufta snakket vi om golf, og hvor gode sønnene hans er i fotball og hans egen drøm om å ta Wales til VM 2014. Han var alltid interessert. Han kunne spørre: Hva tenker du om Sheffield, Dan? Hvordan går det med barna? Det var en del av sjarmen hans. Han brydde seg, skriver Dan Walker.

Venn med Shearer

Etter at Speed hadde vært gjest hos BBC, ble han med blant annet tidligere lagkamerat fra Newcastle, Alan Shearer, for å se fotball.

- Han var en venn du kunne betro deg til. Jeg så ingen tegn. Det siste jeg sa var: «Ser deg neste helg». Vi skulle spise middag sammen, sa Alan Shearer til Telegraph i 2011.

Shearer og Speed ble lagkamerater i Newcastle i 1998, og de utviklet et vennskap også utenfor banen.

Shearer fortalte at han våknet til flere ubesvarte anrop på mobilen og han fikk dødsbudskapet. Han gikk i transe resten av dagen - før han samlet flere felles venner av ham og Gary.

- Jeg var helt nummen. Jeg gikk ut og drakk med noen av vennene hans. Det var alt jeg klarte. Så våknet jeg opp bakfull og realiteten slo meg i ansiktet. Jeg tenkte på Louise, og de to sønnene. Jeg klarte ikke gjøre noe, jeg klarte ikke si noe, sa Shearer.

Treneren dømt

Det har kommet fram uhyggelige ting etter Gary Speeds død. I år ble hans tidligere trener Barry Bennell funnet skyldig i over 43 overgrep mot barn mellom åtte og 15 år, og ble dømt til 30 års fengsel, skriver BBC.

«En voksen fullstendig beredt til å spille psykologiske spill med unger … En slu og manipulerende mann, og en mester i å gjemme sitt sanne ansikt bak en respektabel og ansvarlig fasade».

Slik beskriver den forhenværende engelske landslagsspilleren David White (50) sin tidligere trener Barry Bennell, ifølge The Guardian.

Bennell ble også dømt til fire års fengsel i 1998 etter et overgrep under en fotballtur med guttelaget Stone Dominoes FC. Han ble også dømt til ni nye år i fengsel etter at nye overgrep ble avdekket.

Da han fikk den 30 års lange straffen i år, var det fjerde gang han ble dømt for overgrep.

Gary Speed var en av mange unge, lovende fotballspillere som hadde vært under Bennells vinger i løpet av tenåra.