«Jeg kunne løyet, og sagt Start var viktigst»

Henning Berg.

(Dagbladet.no): Henning Berg vakte oppsikt med gårsdagens utspill i Aftenposten om at annetlagets opprykkskamp mot Frigg er langt viktigere for Lyn enn lørdagens A-kamp mot Start.

Odd Grenland er nemlig avhengig av at Henning Bergs gutter slår nedrykksrival Start.

Morten Fevang har bedt Lyn respektere alvoret i situasjonen, mens NFFs informasjonssjef Roger Solheim og president Sondre Kåfjord har minnet om at alle klubber må stille med sitt beste lag.

Etter at Lyns andrelag i går kveld slo Frigg 4-2 på bortebane, har Lyn 2 minst én fot i 2. divisjon. Dermed kan man puste litt lettere i Skien, selv om Henning Berg mener resultatet knapt forandrer noen ting.

Fordi det aldri har vært aktuelt for ham å stille med et B-lag mot Start på Ullevaal.

- Jeg sa før kampen at jeg regnet med vi ville stille med det samme laget i begge kampene mot Frigg. Førstelaget vårt spiller mot Start uansett. Det jeg ikke kunne være 100 prosent sikker på var skadesituasjonen og hvilke spillere som ville være tilgjengelig, sier Berg til Dagbladet.no.

Bruker de samme spillerne

Lyn-treneren sier det aldri har vært aktuelt at spillere som ikke har vært benyttet på 2. laget tidligere i år, skal spille returkampen mot Frigg.

SLÅR TILBAKE: Henning Berg garanterer at Lyn ville stille med førstelaget mot Start, og mener saken er blitt blåst ut av alle proposjoner. Foto: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET
SLÅR TILBAKE: Henning Berg garanterer at Lyn ville stille med førstelaget mot Start, og mener saken er blitt blåst ut av alle proposjoner. Foto: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET Vis mer

- Det var snakk om én plass, toppen to. Hadde vi fått tre forsvarsspillere skadet mot Frigg måtte jeg vurdert det, men det fikk vi ikke. På 2. laget har vi mange gode spillere som har spilt i hele år, folk som Kim Holmen, Bala og Dylan MacAllister. Vi spiller ikke 3. divisjon med bare juniorspillere.

- Så det har aldri vært aktuelt å spare en spiller som Espen Hoff?

- Nei, da hadde jeg forstått reaksjonene.

- Ville du vært bekymret om Lyn og Odd var i motsatt roller?

- Nei, jeg ville ikke vært bekymret. Jeg sa klart i fra i intervjuet med Aftenposten at vi mest sannsynlig vil stille med det samme laget i begge kampene mot Frigg. Jeg kunne løyet, og sagt at Start er mye viktigere, men jeg gjør ikke det når jeg mener Frigg er viktigere for klubben. Det betyr ikke at det blir noe reservepreget lag mot Start. Saken er blåst ut av alle proporsjoner, sier Berg.

Ramaskrik

Han mener andre klubber i Tippeligaen fortjener kritikk for å ikke ha stilt med sitt beste lag i år, enten det har vært i Tippeligaen eller 2. divisjon.

- Når tippeligaklubber stiller med juniorlag i 2. divisjon borte mot Hødd (VIF 2 og LSK 2 har spilt i den avdelingen journ.anm.) fordi profilerte spillere ikke gidder å reise til Hødd, da er det greit. Når RBK ikke spiller med sine beste spillere fordi kontrakten deres går ut, er det greit. Når FFK hviler Rami Shaaban borte mot Start og spiller med en unggutt i stedet, er det greit. Men når vi vurderer å gjøre noe i forhold til én eller to spillere, i forhold til skadesituasjonen på grunn av en viktig opprykkskamp, da blir det ramaskrik.

«Jeg kunne løyet, og sagt Start var viktigst»

- Mener du at Lyn blir urimelig forskjellsbehandlet?

- Fordi det er siste serierunde, tror alle at det er nå alt står på spill. Men det sto like mye på spill for 3-4 runder siden som nå. Hvis folk tror at tredje serierunde ikke er like viktig som siste serierunde, tar de fullstendig feil, fastslår Berg.

Refser 2. lagene

Tippeliga-klubbens deltakelse i 2. divisjon er omstridt, fordi de gjerne stiller med et toppet lag i én kamp og vinner komfortabelt, mens de taper så det synger i den neste med et juniorlag på banen i den neste.

Slikt ødelegger mye for 2. divisjonsklubber enten de ligger i opprykkskamp eller nedrykkskamp - og Berg betegner det som en katastrofe om eliteklubbenes 2. lag blir kastet ut og må starte sin egen reserveliga.

- 2. divisjon er en bra matcharena, og bra for norsk fotballs utvikling. Men da må tippeligaklubbene ta ansvar. Jeg synes det er en katastrofe for norsk fotball om det blir en egen reservelagsliga. Jeg vet åssen det fungerer i England, for jeg har spilt der, og de største talentene i England blir heller leid ut andre steder. Reserveligaen består nesten bare av juniorspillere. Da blir det en helt annen kamparena, det blir trening i stedet for kamp.

- Du kan love at Lyn alltid vil stille sitt beste lag om det blir opprykk?

- Ja, det kan jeg.

- Er du redd for at 2. lagene blir kastet ut?

- Ja. Og jeg skjønner 2. divisjonsklubbene som ønsker det utrolig godt, sier Berg.

Han kommer også med et stikk til Norsk Toppfotball, og til NFF som først reagerer når Lyn varsler at opprykkskamp er viktigere enn A-kamp mot Start.

- Det irriterer meg at Norsk Toppfotball ikke forlanger at eliteklubbene stiller med det beste laget de kan stille i 2. divisjon. Og når du jobber som informasjonssjef i NFF går det an å sette seg skikkelig inn i saken, og se hva som er blitt gjort tidligere, mener Henning Berg.

<B>DE BESTE SPILLER MOT START:</B> Henning Berg sier det er uaktuelt å spare spillere som Espen Hoff og andre som ikke har spilt for 2. laget tidligere i år, mot Start til lørdag.
<B>HAR SPILT FOR 2. LAGET:</B> Kim Holmen er en av flere spillere i Lyns A-stall som har spilt mye for Lyn 2 denne sesongen.