SOMMERFUGGEL I TRØNDERLAND: Jan Jönsson (i midten) tror det er lettere for en trønder å trene Rosenborg, enn det er for en som kommer utenfra - slik han selv gjorde. Dette fortalte han også Erik Hoftun (t.h.) underveis i 2012-sesongen. Her inspiserer de Color Line Stadion sammen med assistenttrener Trond Henriksen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SOMMERFUGGEL I TRØNDERLAND: Jan Jönsson (i midten) tror det er lettere for en trønder å trene Rosenborg, enn det er for en som kommer utenfra - slik han selv gjorde. Dette fortalte han også Erik Hoftun (t.h.) underveis i 2012-sesongen. Her inspiserer de Color Line Stadion sammen med assistenttrener Trond Henriksen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

- Jeg kunne nok ikke sagt det der, da ville jeg blitt halshugget langt tidligere

Jönsson om Perrys sutre-utspill.

(Dagbladet:) Jan Jönsson og familien har lagt huset i Trondheim ut for salg. Nå har de reist til Halmstad for å feire jul. For første gang på ei årrekke er svensken uten kontrakt med en norsk fotballklubb. Tida etter at han ble avsatt som Rosenborg-trener fredag 7. desember, har gitt tid til refleksjoner.

Om den andre av de to bronsesesongene, 2012, sier han:

- Jeg hadde ønsket å få mer ut av spillet vårt, og oppnå en bedre plassering. Jeg ser selvkritisk på det, sier han.

- Men ser jeg på den andre sida, på det som har vært positivt, så ser jeg mye bra bak resultatene. Rosenborg har vel aldri spilt flere europacupmatcher enn denne sesongen, og vi hang godt med i de fleste kampene i Europa League, mot god motstand, fortsetter Jönsson.

Kunne skreket høyere - Forsvarsmessig var det en stabilt bra sesong, med 26 innslupne seriemål. Jeg tror vi har fått færrest målsjanser mot oss av alle i serien, og jeg tror vi har skapt flest selv. Men vi hadde noen uavgjortkamper i mai som kostet dyrt. Da var vi ikke effektive nok foran motstanderens mål, sier han.

- Men hva kunne du gjort annerledes?

Jönsson tar betenkningstid på spørsmålet, penser innom et par temaer hvor de faktisk tok grep for å endre ting i løpet av hans periode, blant annet på den fysiske treningen, før han innser at han ikke har besvart spørsmålet. Så sier han:

- Jeg kunne gapet, slått i bordet og skreket etter en større tropp. Vært mer høylydt overfor ledelsen: «Nei, faen, vi må ha inn et par spillere til om vi skal klare oss gjennom november», sier Jönsson.

- Med bredere tropp kunne vi stått løpet ut, og tatt seriegullet. Men jeg har jo hørt på styret som har sagt at vi skal gå i pluss økonomisk. Og nå får klubben et godt økonomisk resultat. Det er positivt, sier han.

Mer åpent i Stabæk Nils Arne Eggen er tidenes mest suksessrike norske trener. Jan Jönsson bedyrer at han ikke har opplevd noe press forbundet med det å bli målt mot Eggen og hans 15 gull.

- Jeg ønsket også å spille raskere i angrepsretningen. Mer samhandling, flere kombinasjoner. I sommer fikk vi inn mange spennende typer: Tarik Elyounoussi, Cristian Gamboa og Tore Reginiussen fikk mer fart inn i laget, og Mikkel Diskerud var intelligent og flink til å holde på ball. Jeg hadde gledet meg til å bygge videre på dette, men nå er det andre som får sjansen til det.

Vedkommende er Per Joar Hansen, opprinnelig fra Mosjøen i Nordland, men som har vært bosatt i Trøndelag i årevis. Han har både spilt for og trent Rosenborg før, og var derfor et førstevalg da styret ville tilbake til røttene.

Jan Jönsson kom utenfra, var en typisk svensk 4-4-2-mann, og hadde aldri vært i Trondheim annet enn for å spille bortekamper med Stabæk.

- Det er lenge siden jeg sa til Erik Hoftun at Rosenborg egentlig bør trenes av en trønder, forteller Jönsson.

- Det var kanskje satt litt på spissen. Men det er noe der, at spesielt i denne jobben er det lettere for en som er fra området. Kommer du utenfra, er det langt mindre plass for feilskjær. I Stabæk var det annerledes for meg, der var man vant til svenske trenere - det er en forskjell.

- Ville blitt halshugget Like før han skrev under på trenerkontrakten med RBK, sa Per Joar Hansen til VG at det var en sutrekultur i Trondheim. At folk er negative selv når laget vinner, fordi de vinner på feil måte.

Jönsson sier dette:

- Jeg har vært veldig nøye med å vekte min tunge. Det har nok vært veldig bevisst. Jeg kunne nok ikke sagt det der, da ville jeg blitt halshugget langt tidligere.

I Eggens dager var det viktig at laget besto av flest mulig trøndere. Det postulatet støttes av Jönsson:

- Jeg vet jeg har lyktes med å få inn unge trønderne. Ole Selnæs, Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø - det er noen av dem som har fått sjansen, og tatt den. De har spilt fast i Tippeligaen og fått prøve seg i Europa. Det er mye trøndersk i laget nå. Kommer det inn en trøndersk trener også, så er nok det bra, sier Jönsson.