Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kunne spilt i Tippeligaen og herjet, men jeg har større ambisjoner

Derfor har King nektet å dra hjem til Norge.

NEKTER Å DRA HJEM: Joshua King forteller at det ville vært et nederlag å dratt hjem til Norge for å spille fotball.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NEKTER Å DRA HJEM: Joshua King forteller at det ville vært et nederlag å dratt hjem til Norge for å spille fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Joshua King (23) har opplevd mye til tross for sin unge alder. Allerede som 16-åring forlot spissen hjemlige trakter på Romsås i Oslo for å bli en del av akademiet til Manchester United.

Nå er King en etablert landslagsspiller og proff i Premier League-klubben Bournemouth. Under Norges pressetreff i går ettermiddag måtte han likevel tåle kritiske spørsmål om sin svake uttelling foran mål, som har resultert i bare 15 scoringer på drøyt 140 seniorkamper. Til sammenligning har spisskonkurrent Alexander Søderlund bare denne sesongen banket inn totalt 27 mål for Rosenborg.

- Jeg leste det faktisk tidligere (saken om sin egen statistikk). Da tenkte jeg at jeg må skjerpe meg og score mer, men det er lettere sagt enn gjort. Jeg kunne spilt i Tippeligaen og herjet, men jeg har større ambisjoner, sier King til Dagbladet.

- Skal aldri hjem King har måttet jobbe hardt for å komme dit han er i dag. I Manchester United var konkurransen beinhard. I tillegg har 23-åringen vært innom både Preston, tyske Borussia Mönchengladbach, Hull og Blackburn før han i sommer skrev under for Bournemouth.

Mål har det ikke blitt mange av noen av stedene. Heller ikke spilletid har det vært flust av. King tror derfor mange ville gitt opp proffdrømmen for lenge siden, og heller flyttet hjem til Norge og Tippeligaen, men for han selv har det aldri vært et alternativ.

- Jeg har alltid sagt at jeg skal aldri tilbake til Norge, uansett hva som skjer.

- Hvorfor det?

ETABLERT: Joshua King er en fast mann i landslagstroppen til Norge.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ETABLERT: Joshua King er en fast mann i landslagstroppen til Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Fordi jeg har større ambisjoner og mer tro på meg selv enn det. Jeg hadde blitt skuffa, faren min hadde blitt skuffa og familien min hadde blitt skuffa om jeg endte opp tilbake i Norge så tidlig. Jeg har valgt å bite tenna sammen, og heller sitte på benken i Blackburn og prøve. Nå har jeg fått noe godt ut av det. Jeg har kommet meg til Premier Leauge. Nå er det opp til meg å ta den sjansen jeg har fått, sier King.

Ville vært et nederlag - Ville du sett på det som et nederlag å dra tilbake til Norge?

- For meg selv, ja. Det er på grunn av den troen jeg har på meg selv som fotballspiller.

- Mener du at det er folk på landslaget som burde hatt større ambisjoner?

- Nei. Det har jo gått veldig bra for Omar (Elabdellaoui). Jeg har kjent ham siden han var åtte. Jeg kjenner mentaliteten hans. Han har kommet tilbake og så dratt ut igjen. Det er kanskje noe av det vanskeligste man kan gjøre. Det har også Håvard Nordtveit gjort. Begge gjør det veldig bra i sine klubber, sier King.

Vil starte mot Malta På lørdag ønsker han å starte det viktige EM-kvalifiseringsoppgjøret hjemme mot Malta foran øynene på et fullsatt Ullevaal-publikum. Om han ikke gjør det, venter en ny mulighet mot Italia tre dager seinere.

- Du kan si at jeg scoret to mål mot Malta sist gang, og at jeg er bra mot den type land, men det er ett år siden. Selvfølgelig blir jeg skuffa om jeg ikke starter den kampen, som alle andre på laget, men det er to kamper igjen av kvaliken som jeg kan være med på å avgjøre.

Og selv om King selv tenker han «bør skjerpe seg og score flere mål», utelukker han ikke at det kan løsne om han først får kjenne på følelsen av en nettkjenning igjen.

PREMIER LEAGUE-PROFF: Joshua King har møtt mye motgang, men har nektet å gi opp ambisjonen om å være utenlandsproff. Her i duell med Liverpools Nathaniel Clyne for Bournemouth tidligere i sesongen. Foto: Scanpix
PREMIER LEAGUE-PROFF: Joshua King har møtt mye motgang, men har nektet å gi opp ambisjonen om å være utenlandsproff. Her i duell med Liverpools Nathaniel Clyne for Bournemouth tidligere i sesongen. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg vil ikke stå og si det, men det er det som vanligvis skjer når man begynner å score. Da begynner selvtilliten å komme.

Lite hadde gledet Per-Mathias Høgmo mer enn om King plutselig begynte å bøtte inn mål. For å klare det mener landslagssjefen at den hurtige angriperen må få utvikle seg uhindret over tid.

- Han må først og fremst bli skadefri og spille mange kamper over lang tid slik at han får etablert en kontinuitet i hverdagen. Det vil være helt avgjørende for at han kan bli en stabil målscorer, sier Høgmo til Dagbladet.

FLYTTET TIDLIG HJEMMEFRA: Bare 16 år gammel flyttet Joshua King til England. I Manchester United fikk Romsås-gutten én A-kamp. Det var i ligacupen mot Wolverhampton. Foto: Scanpix
FLYTTET TIDLIG HJEMMEFRA: Bare 16 år gammel flyttet Joshua King til England. I Manchester United fikk Romsås-gutten én A-kamp. Det var i ligacupen mot Wolverhampton. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!