Håndball-VM i Frankrike:

- Jeg kunne storme av banen, løpe til skogs og gråte

Sander Sagosen innrømmer.

VINNERSKALLE:  Sander Sagosen forteller at han noen ganger ble så sint etter tap at han løp ut i skogen for å gråte.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VINNERSKALLE:  Sander Sagosen forteller at han noen ganger ble så sint etter tap at han løp ut i skogen for å gråte. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
  • Norge - Kroatia, kl. 20.45

PARIS (Dagbladet): Sander Sagosen (21) hater å tape. Det har han, ifølge seg selv, alltid gjort. Og det var så ille at det nesten ble et lite problem i oppveksten.

- Jeg var en fryktelig dårlig taper. Hvis jeg tapte på trening eller i kamp så mistet jeg det fullstendig, sier Sagosen til Dagbladet.

Dagbladet møter 21-åringen på spillerhotellet midt i Paris sentrum før VM-semifinalen. VM har vært en eneste stor opptur for de norske håndballgutta.

FØR SEMIEN: Espen Lie Hansen, Joakim Hykkerud og Sander Sagosen i heisen etter pressetreffet dagen før semifinalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØR SEMIEN: Espen Lie Hansen, Joakim Hykkerud og Sander Sagosen i heisen etter pressetreffet dagen før semifinalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Trigget

Sagosen forteller om et enormt vinnerinstinkt allerede i barndommen.

- Jeg kunne storme av banen, løpe til skogs, sette meg på en stubbe og gråte etter tap. Både på trening og i kamp. Det er det som har trigget meg til å bli bedre. Kanskje det faktisk har hjulpet meg litt på veien, selv om det til tider var i overkant, sier Sagosen og ler litt.

- Hvordan påvirker tap deg nå?

- Nå har jeg vokst opp. Jeg har gått fra å være en liten drittunge til en voksen gutt. Du lærer deg å håndtere tap. Det er viktig å få tankene over på noe annet, sier bakspilleren, som forteller at fisking er en hobby for å glemme håndball og stress.

Sagosen er norsk VM-toppscorer med 36 mål, det samme tallet som høyrekant Kristian Bjørnsen. I kveld venter kanskje hans største og viktigste kamper i karrieren: VM-semifinale mot Kroatia.

De to siste kampene har endt med skuffelse mot kveldens motstander:

  • EM-bronsefinalen i 2016: 24-31-tap.
  • OL-kvalifisering i 2016: 21-27-tap
TRENING:  Sander Sagosen jubler etter scoring.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENING:  Sander Sagosen jubler etter scoring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Revansj

Etter de to sviende nederlagene er det ingen tvil om hva vinnerskallen Sagosen pønsker på i kveld.

- Jeg gleder meg til kamp og nå skal vi spille en av de største kampene en håndballspiller kan være med på, sier Sagosen.

- Er dere bedre nå enn mot Kroatia i EM i fjor?

- Vi var slitne og manglet energi i fjor. Vi var så nære finalen og fikk et slag i ryggen av Tyskland (i semien). Nå står vi her igjen med friskt blod og er revansjesugne. Derfor vinner vi i kveld, sier Sagosen.

Landslagssjef Christian Berge er bombesikker på at hans nåværende mannskap er bedre forberedt enn i for ett år siden:

- Kroatia er et teknisk lag som også ønsker å løpe mye, slik som vi vil. Det er det laget som klarer å stå i 60 minutter, som vinner, sier landslagssjef Christian Berge til Dagbladet.

- Er dere bedre nå enn i bronsefinalen for ett år siden?

- Spillerne er ett år eldre, jeg selv er blitt ett år eldre. Gutta har bedre roller i klubblagene sine og flere har kommet seg utenlands. Vi har lært mye fra semifinalen og bronsefinalen i fjor. Det blir en helt annen inngang til denne kampen, sier Berge.

Semifinale: Norge - Kroatia, klokka 20.45. Kampen vises på TV 2.