Jørgen Strand Larsen

- Jeg lå søvnløs

Sommeren 2022 ble en prøvelse for Jørgen Strand Larsen (22). Den norske landslagsspissen gikk fra å oppleve at «30 drømmer ble knust» til å signere for en av spansk fotballs mest beryktede klubber.

HEKTISK SOMMER: Jørgen Strand Larsen endte til slutt opp i Celta Vigo etter en lang og hektisk sommer. Foto: Mutsu Kawamori/AFLO/Shutterstock
HEKTISK SOMMER: Jørgen Strand Larsen endte til slutt opp i Celta Vigo etter en lang og hektisk sommer. Foto: Mutsu Kawamori/AFLO/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jørgen Strand Larsen har fått en fin start i den spanske LaLiga-klubben Celta Vigo. Selv om målene har uteblitt har nordmannen startet åtte av ni kamper denne sesongen i spansk toppfotball.

Det har resultert i to målgivende, og ved flere anledninger er han blitt kåret til kampens beste spiller av Celtas egen hjemmeside.

Likevel var det tilfeldighetenes spill som førte til at det i det hele tatt ble en overgang for haldenseren i sommer.

«30 drømmer som kan knuses»

Selv har han ett ord han mener oppsummerer hvordan sommeren ble, da Groningen nektet å gi slipp på ham.

- «Kaotisk» er hovedordet, sier Strand Larsen til Dagbladet.

- Jeg følte at det hadde kommet interesse, og at det var tidspunktet å gå. Jeg hadde kontrakt, og den respekterte jeg. Groningen skal ha honnør som trodde på meg, men det kom bud på over 100 millioner kroner, forteller Strand Larsen.

En etter en ble budene blankt avvist av sportssjefen Mark-Jan Fledderus. Og det var ikke bare at budene ble avvist, men det var tonen de ble avvist med, forklarer den norske landslagsspissen.

- Sportssjefen var bare arrogant og urealistisk i svarene han ga klubber som kom med bud, og da blir man sur. Jeg var mentalt sliten, og sinne tok over, sier Strand Larsen.

GLADERE TIDER: Det ble 27 scroinger på 71 kamper totalt for Strand Larsen i Groningen. Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock
GLADERE TIDER: Det ble 27 scroinger på 71 kamper totalt for Strand Larsen i Groningen. Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock Vis mer

- Man må huske at vi er personer oppe i dette vi også. Jeg lå søvnløs på natta og tenkte «dette går ikke». Det kosta meg veldig mye energi. Jeg var lei og sliten, og tenkte at da jeg sto opp så var det «en ny dag med 30 telefoner fra klubber, og 30 drømmer som kan knuses».

22-åringen forteller at han brukte mye tid på å ivareta seg selv utenfor banen, og samtaler med foreldre og venner ble brukt flittig. Det samme gjorde mentaltrener Louise Rodgers Holte, og mentor og venn Dan-Atle Grønn.

Samtidig som Groningen nektet å selge, lot Strand Larsen seg intervjue av nederlandsk presse rundt overganger som gikk i grus.

«Jeg er ikke sint på direktørene, men de må vise litt mer respekt. Vi snakker om min karriere her, jeg vil ikke bli kasta rundt på som en liten hund», var blant tingene Strand Larsen sa i intervju i den hektiske perioden.

I etterkant er Strand Larsen åpen på at overgangsvinduet i Groningen ble en av karrierens virkelig store prøvelser.

- Det er mentalt tøft å være fotballspiller, og dette testet meg. Heldigvis er jeg fremdeles ung, og kan lære av alt dette. Det er viktig å feile, og prøve seg fram. Jeg følte ikke at jeg gikk for langt, og sa at jeg hatet noen, eller noe slikt. Men jeg var sliten, og følte at måten jeg ble behandlet på var slitsom, sier Strand Larsen.

- Summene som lå på bordet her var summer man ikke kan tenke seg. Det var summer godt over 100 millioner kroner. Det var 10-15 klubber totalt som alle hadde vist interesse. Bologna, Salernitana og Middlesbrough var de som var mest seriøse.

En etter en falt klubbene vekk grunnet kravene fra Groningen. Inntil det plutselig skulle ringe i telefonen til Strand Larsen fra en herremann respektert over hele Fotball-Europa.

Telefonen som endret alt

Vi hadde skrevet august i kalenderen, og overgangsvinduet nærmet seg slutten. Allerede hadde flere av Strand Larsens beilere meldt avbud, og selv forteller han at han hadde begynt å distansere seg fra ryktene.

- Man har venner og familie som gjerne spør om hva som skjer, og man får tidvis med seg mer enn man burde hva angår rykter. Jeg holder meg unna det folk mener og tror. Ved første interesse, som var fra Bologna, så sjekka jeg det ut. Jeg ble enormt skuffa da det ikke ble noe av.

Dermed bestemte Strand Larsen seg for å holde seg unna da ryktene om Celta Vigo begynte å summe mot slutten av vinduet. Han ba derfor agent Tore Pedersen, samt andre støttespillere om å ikke snakke om det. I frykt for at det skulle gå skeis igjen.

PROFILERT: Luis Campos (til venstre) har blant annet fått mye av honnøren for å ha funnet Kylian Mbappé. Foto: Matthieu Mirville/DPPI/Shutterstock
PROFILERT: Luis Campos (til venstre) har blant annet fått mye av honnøren for å ha funnet Kylian Mbappé. Foto: Matthieu Mirville/DPPI/Shutterstock Vis mer

Men så ringte et ukjent nummer, og på andre enden av telefonen satt Luis Campos.

Den portugisiske 58-åringen har et verv som sportslig rådgiver i Celta, samtidig som han har rollen som «fotballrådgiver» i PSG. Campos er også mannen som har fått æren av å bygge opp Monaco-laget som vant Ligue 1 i 2016/2017.

Det laget huset navn som Kylian Mbappé, Thomas Lemar og Bernardo Silva. Nå satt han og fortalte 22-åringen fra Halden om hvordan han skulle passe inn på Balaídos, og i Celta Vigo.

- Jeg klarte ikke la være, jeg ble helt enormt gira. Han fortalte om planene for meg, hvordan jeg skulle passe inn, og jeg ble bare så gira. Det er kanskje ikke så rart, egentlig? Jeg ville virkelig til Celta, sier Strand Larsen.

Han forteller at Groningen på ny satt seg på bakbeina, og at «det gikk vel seks bud inn fra Celta». Plutselig fikk han beskjeden han hadde ventet på hele sommeren.

- Tre dager før vinduet stengte fikk jeg beskjed om at jeg måtte reise ned. Det hele gikk fort, selv om det føltes også ut som det hadde gått sakte.

1. september, 2022, på overgangsvinduets siste dag, ble det endelig klart at Celta Vigo hadde signert Strand Larsen på kontrakt fram til slutten av 2027/2028-sesongen.

Etter en sommer med mye uro, kjekling og dårlig stemning hadde historien fått en lykkelig slutt. Det samme gjorde forholdet til sportssjef Fladderus.

- Mot slutten hadde jeg vært enormt masete, og gjorde ikke jobben lett. Men jeg og sportssjefen i Groningen (Fladderus, jour.anm) tok hverandre i hånda og avsluttet med god stemning. Han vet hvordan han skal tjene sine penger, sier Strand Larsen lattermildt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer