- Jeg lærer mye av Norge

Axel Teichmann (36) vil bli langrennstrener.

LÆRER AV NORGE: Den tidligere langrennskjempen Axel Teichmann har trenerpraksis med det norske landslaget under samlingen i Italia. Her er han på løpetur med Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Hollund. Teichmann utdanner seg nå som trener og det ventes at han før eller siden overtar som sjef for det tyske landslaget.  Foto: Tormod Brenna
LÆRER AV NORGE: Den tidligere langrennskjempen Axel Teichmann har trenerpraksis med det norske landslaget under samlingen i Italia. Her er han på løpetur med Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Hollund. Teichmann utdanner seg nå som trener og det ventes at han før eller siden overtar som sjef for det tyske landslaget. Foto: Tormod BrennaVis mer

LIVIGNO (Dagbladet): Den tyske langrennskjempen Axel Teichmann er i gang med formell trenerutdannelse i Tyskland. Målet er å bli langrennstrener.

I praksisperioden sin valgte han å følge det norske landslaget på treningssamlingen de nå gjennomfører i Nord-Italia.

- Det er veldig lærerikt for meg å få førstehånds kjennskap til hvordan de norske løperne trener for å bli så gode som de er, sier Teichmann til Dagbladet.

- Men du som har to VM-gull, to OL-sølv og åtte seire i verdenscupen vet vel det meste om trening selv?

- Det er mye som er likt det vi drev med. Men samtidig er det forskjeller. Og det er interessant å se. Blant annet legger jeg merke til at de norske løperne trener mer rolig langkjøring enn vi gjorde. Vi trente gjerne mer med høyere intensitet, sier tyskeren til Dagbladet.

Kanskje landslagstrener Etter at han la opp som aktiv har Teichmann trent klubblaget sitt hjemme i Oberhof. Men ambisjonene er større enn det.

- Ønsker du å bli tysk landslagstrener?

- Det får vi se. Men jeg utelukker ingenting. Når jeg nå tar denne utdanningen,  ønsker jeg jo å bruke den, sier Teichmann.

Han er inne i sitt første av tre skoleår, i 2018 er han ferdig utdannet skitrener.

- Han er en soleklar kandidat til å bli landslagstrener. Få har den erfaringen han har, sier Niklas Dyrhaug, som synes det er kult at tyskeren er med de norske løperne på samling.

Lærer noe nytt - Det er ikke bare han som lærer av oss. Vi plukker opp en del vi også.

- Han er aktiv på øktene og kommer med innspill som gjør at i alle fall jeg må tenke meg om. Blant annet hadde han noen tanker om ei intervalløkt vi hadde her om dagen som jeg syntes var veldig interessante, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Teichmann ble ønsket hjertelig velkommen da han ytret ønske om å komme til Norge i praksisen sin.

- Dere er ikke redd for å røpe «hemmelighetene» bak den norske suksessen?

- Vi har få hemmeligheter. Langrenn er for det meste hardt arbeid der basistreninga er gitt. Selvsagt er det nyanser og små forskjeller, men vi ser bare positivt på å dele det vi måtte ha av kompetanse. Langrennsfamilen må hjelpe hverandre, sier den norske herretreneren Trond Nystad.

KOMPISER:Trond Nystad (t.v.) er norsk landslagstrener. Axel Teichmann er trenerstudent, og har for tiden praksis med det norske landslaget. Foto: Tormod Brenna
KOMPISER:Trond Nystad (t.v.) er norsk landslagstrener. Axel Teichmann er trenerstudent, og har for tiden praksis med det norske landslaget. Foto: Tormod Brenna Vis mer