Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eirik Myhr Nossum ny landslagstrener:

- Jeg lærte mye av motgangen vi møtte

Eirik Myhr Nossum blir hovedtrener for allroundlandslaget i langrenn. Tidligere har han jobbet tett på barndomskompisen Northug og hatt trenerrollen i Lyn Ski. Han utelukker at dette kan bli problematisk.

HOVEDTRENER: Eirik Myhr Nossum blir ny landslagstrener for menn allround i langrenn.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HOVEDTRENER: Eirik Myhr Nossum blir ny landslagstrener for menn allround i langrenn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Tirsdag ble Eirik Myhr Nossum presentert som ny hovedtrener for allroundlandslaget i langrenn. 32-åringen har gått fort i gradene, og blir den yngste langrennstreneren noensinne.

- Alder er bare et tall. Jeg har vært gjennom mye på få år. Jeg liker å sammenlikne det med utviklingstrappa til Norges Skiforbund. Jeg føler selv jeg har gått min egen utviklingstrapp på trenersiden, og har også med meg en litt annen kompetanse i og med at jeg har vært klubbtrener ganske nylig. Jeg ser fordeler med hvordan klubb-Norge drives. Den tankegangen tar jeg med meg inn på elitenivå, sier Nossum til Dagbladet.

Han påpeker selv at det er overraskende.

- Jeg så nok ikke dette for meg da jeg først bestemte meg for å bli trener for noen år siden. Det at jeg skulle bli hovedtrener som 32-åring var nok ganske ambisiøst på den tida, men jeg tror jeg er klar for oppgaven, kommenterer han.

Nære relasjoner

Eirik Myhr Nossum har mastergrad i idrettsfysiologi fra Norges idrettshøgskole, vært klubbtrener i Lyn ski fra 2006 til 2016, i tillegg til å være personlig trener for Petter Northug i tiden 2007 til 2014. Der sier han selv at han var en «altmuligmann», som gikk fra å kjøre bil og smøre ski til å være trener.

NÆRE: Daværende trener Eirk Myhr Fossum og Petter Northug fra NM på Lillehammer i 2014. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NÆRE: Daværende trener Eirk Myhr Fossum og Petter Northug fra NM på Lillehammer i 2014. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tar med meg mye fra tiden med Petter. Vi hadde et veldig tøft år hvor jeg lærte veldig mye av den motgangen vi møtte. Ikke at jeg håper jeg får bruk for så mye av den motgangstenkinga der, men det er et år jeg ikke ville vært foruten, sier Nossum.

Petter Northug er barndomskompisen til Nossum, og Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund representer Lyn Ski. Det stusser tilhengerne på. Om det tette båndet til disse tre byr på problematikk. Det avkrefter Nossum.

- Jeg føler jeg er like tett med alle og jeg vil ikke si at det å være tett med utøverne er negativt. Jeg ser på det som noe positivt at jeg har veldig nær kontakt med samtlige. Det gjelder også sprintlandslaget. Jeg har vært med dem i to år og ønsker å fortsette å ha tett kontakt sammen med dem.

- Jeg er glad i alle gutta og ønsker dem alt vel. Det er ikke noe annerledes mot de to Lyn-gutta eller Petter, for den saks skyld. Det er likt for samtlige. Så lenge en nordmann vinner er jeg fornøyd, sier han lurt.

Også gutta selv er positive til valget av ny hovedtrener.

- Ja, det har hagla inn med gratulasjoner. De er fornøyde. Det gir grobunn for et godt samarbeid, sier Nossum.

Spesiell vår

Fra 2016 til i dag har Nossum jobbet tett opp mot både allround- og sprintlandslaget gjennom en assistentrolle. På to år bygde Nossum tette relasjoner både med Tor Arne Hetland, Arild Monsen og utøverne. I vår fikk Hetland sparken grunnet interne konflikter mellom utøver og trener.

- Det har vært en viss slitasje mellom utøver og trener. Slitasjen ble så stor at vi konkluderte med at Tor Arne ikke kan fortsette i jobben, sa Løfshus til Dagbladet i april.

Til tross for trenersuksessen, fikk altså ikke Hetland fortsette. Dette var en uvanlig situasjon ingen hadde vært borti før.

- Det er jo klart at det har vært en spesiell vår. Det var nytt for alle parter og ikke enkelt for noen. Den interne biten får være internt, men jeg syns det hele var spesielt, kommenterer Nossum.

Nå retter Nossum blikket framover, og fokuserer på hvordan han selv skal løse den store oppgaven. Løfshus påpeker at hovedtrenerrollen krever mye, litt mer enn vanlig assistentrolle hvor man kan være litt kompis med utøverne. Nå må han være klar for å ta vanskelige og upopulære avgjørelser.

- Jeg velger å fokusere på hvordan jeg skal gripe rollen selv, og så kan man jo si at mye kommer til å bli ganske likt. Jeg har vært i systemet lenge og mye vil bli løst på samme måte som før, da mye ble gjort som jeg ville gjort det selv, sier Nossum.

Hetland fikk utøverne til å levere over evne i Pyeongchang OL, hvor Norge sto igjen med fire av seks gull og totalt sju medaljer. At Nossum vil ta med seg suksessoppskriften videre er forståelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!