- Jeg lever et tøft liv

SOGNSVANN (Dagbladet): Marius Bakken (23) våknet med et smil om munnen i går. Blir rekordløpet på 13.09.19 på Bislett i går strøket på grunn av krangelen med forbundet, så vil han fortsatt være like blid. - Jeg vil at folk skal forstå at jeg kun vil ha maksimal frihet, sier Bakken.

Selv om trimmerne stort sett lot Bakken være i fred rundt trimparadiset Sognsvann i går ettermiddag, så er det nok av dem som vil hevde at Marius Bakken er en særing som setter seg selv foran fellesskapet i norsk friidrett, en egoist som bare tenker på seg selv. Bakken vet godt at han blir uglesett av mange, men har en enkel og logisk forklaring på hvorfor han står alene og nekter å samarbeide med Friidrettsforbundet.

- I bunn og grunn handler det bare om å ha en sportslig frihet. Opplegget jeg har går akkurat rundt økonomisk. Jeg lever et tøft liv, sier han.

Paradoks

For Bakken har alltid stått alene. Og likt det.

- Jeg har bygd hver eneste stein av den plattformen jeg står på i dag, sammen med mine nærmeste. Fysioterapeuten er utenfor forbundssystemet, treneren er utenfor systemet, manageren min er utenfor systemet. Jeg har fortsatt kontakt med mine gamle trenere og har ikke forandret noe på den filosofien som har brakt meg dit jeg er i dag. Kontinuiteten i det jeg gjør, er viktig, sier Bakken.

Han synes bråket rundt ham virker paradoksalt.

- Dess bedre jeg har blitt, dess vanskeligere har det vært å beholde ting slik de har vært.

Med andre ord: Hadde han ikke vært så god til å løpe, hadde neppe forbundet brydd seg om det han gjorde.

- Jeg må skjerme opplegget mitt mer nå, sier han bestemt.

Best på trening

Bakken forteller engasjert om de mange årene på ti kvadratmeters hybel i Oslo, om treningsoppholdene i Kenya der han bor i primitive hytter uten bad og toalett. Han forteller om en trener som har betalt alle utgiftene selv for å få trene ham. Det er i det hele tatt vanskelig å mistro Marius Bakkens gode hensikter når man møter han ansikt til ansikt.

- Det er bare hardt arbeid. Jeg regner ikke med å ha ei krone igjen når karrieren er over, konkluderer han.

Mange mener det er naturstridig for en hvit mann å ta opp kampen med de beste afrikanerne. Men Bakken vil utfordre naturlovene. Treneren hans, Frank Evertsen, mener han allerede er bedre på trening enn kenyanerne.

- Jeg er mer strukturert enn dem. Men de har kanskje bedre gener. Men jeg har funnet ut at hemmeligheten bak deres suksess ikke er noe hemmelighet. Det handler bare om å trene rett. Og å gjøre det i høyden. Derfor har jeg vært i høyden hver eneste dag siden november, forteller Bakken.

Marius Bakken har nemlig et privat høydehus i sin egen stue.

Bor hos Stein

Nå er det VM i Edmonton i august som er programmert inn i løpsmaskinen Bakken.

Oppladningen legger han til OL-byen Park City i Utah, på eiendommen til en annen stor norsk idrettsmann.

- Jeg gleder meg. Jeg skal bo på et fantastisk flott, i Stein Eriksen Lodge, smiler han.

Med rolige økter på 2500 meters høyde, håper han å finne toppformen til VM.

- Og så greier du 13 blank i VM?

- Akkurat nå er jeg god for 13.09,19. Ikke noe bedre enn det. Jeg må bli stabil på den tida før jeg kan senke rekorden ytterligere, sier Bakken.

HOLDER HUMØRET OPPE: Marius Bakken var en glad mann da Dagbladet snakket med ham på Sognsvann i går: - Dess bedre jeg har blitt, dess vanskeligere har det vært å beholde ting slik de har vært.