Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Jeg liker å hvile»

Thor Hushovd har brukt nesten 35 000 km på å gjøre seg fortjent til årets Folkets Idrettspris.

GRIMSTAD (Dagbladet): -  Denne setter jeg virkelig pris på, sier Hushovd når Dagbladet overrekker ham Nico Widerberg-statuetten som det synlige beviset på at leserne har stemt Grimstad-syklisten fram som årets idrettsnavn.

For peishylla er faktisk ganske tom.

-  Jeg har vel en bragdpris i Fedrelandsvennen. Jeg tror ikke det er så mye annet, sier han.

-  Og så vant du vel en kulturpris i Grimstad, konstaterer en kamerat ved cafébordet på Apotekergården i sørlandsbyen.

-  Har jeg det? Den har jeg ikke sett noe til, sier Thor med et smil.

Grønn trøye

For proffsyklister har ikke alltid blitt regnet med i vintersportlandet Norge. Heller ikke blant sine egne får spurtkongen alltid den høyeste anerkjennelsen. Lesere av nettstedene syklingensverden.com og sykkelekspressen har kåret Kurt Asle Arvesen til årets syklist. Thors uttalelser etter en taktikk-krangel under sommerens NM skal ha såret enkelte i sykkelmiljøet.

-  En sutrekopp er jeg ikke. Men hva jeg egentlig sa til Kurt Asle får dere aldri vite, sier Hushovd om proffkompisen.

 PÅ HJEMMEBANE:  Folkets Idrettspris-vinner Thor Hushovd er på juleferie hjemme i Grimstad. -  Det er ingen selvfølge at vi flytter hjem til Norge når jeg er ferdig med syklingen. Vi trives veldig godt i Frankrike, sier Hushovd. Foto: Arnt E. Folvik
PÅ HJEMMEBANE: Folkets Idrettspris-vinner Thor Hushovd er på juleferie hjemme i Grimstad. - Det er ingen selvfølge at vi flytter hjem til Norge når jeg er ferdig med syklingen. Vi trives veldig godt i Frankrike, sier Hushovd. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Credit Agricole-rytteren kan egentlig bare la resultatene tale for seg. I sommer var det Lance Armstrong fra USA og Thor Hushovd fra Norge som sto på pallen på Champs-Élysées med de to gjeveste trøyene i verdens mest prestisjefylte sykkelløp.

-  Da jeg dro til Tour de France i 2002 var det bare Agderposten og Fedrelandsvennen og meg. Nå drar alle. Nå er det stor interesse for sykkelsporten - og jeg har vært med i utviklingen, sier Hushovd.

-  Jeg har oppnådd et av mine store mål. Det er kanskje bare to år siden jeg begynte å tro jeg kunne klare å vinne den grønne trøya, forteller Hushovd.

Fjellgeita Thor

For «Oksen fra Grimstad» er blant de syklistene som er for tunge til å vinne Tour de France sammenlagt. Det har også vært opplest og vedtatt at Thor Hushovd heller ikke har noe å gjøre i franske og spanske fjell.

Helt til lørdag 9. juli 2005.

Sykkelekspert Johan Kaggestad går i fistel. TV2-kommentator Christian Paasche deler ut diagnoser. Thor Hushovd har bestemt seg for å vinne den grønne poengtrøya. Og da kan en ikke bare prøve å vinne spurter inn mot mål. En må sykle litt underveis også.

Hushovd stikker fra hovedfeltet og henter på egen hånd inn de tre syklistene som ligger i tet. Bruddet holder i en time. Nok til at Hushovd halverer Tom Boonens ledelse i poengsammendraget.

Onsdag 13. juli skulle det bli enda råere.

Johan Kaggestad holder på å svimle. Christian Paasche kaller det et selvmordsforsøk på to hjul.

For Thor Hushovd har bestemt seg for å gjøre som Vegard Ulvang og de andre skigutta gjorde i OL i 1992. Han angriper i bakkene ned fra det kjente vintersportsstedet Courchevel. Trøyerival Boonen prøver å henge på. Men belgieren - som tross alt ikke er født på fjelltopp - tryner. Skadene han pådrar seg gjør at han seinere må gi seg. På det meste leder Hushovd og Tourens korteste rytter, Samuel Dumoulin, med over sju minutter. Men 158 centimeter franskmann må slippe - og åtte kilometer før toppen av mektige Col de Madeleine (2000 m.o.h.) blir en småsyk sørlending innhentet. Men beskjeden er gitt:

-  Han setter seg i respekt med slike løp, mener trener Atle Kvålsvoll.

-  Tenkte du tanken: «Hva søren driver jeg med nå?»

-  Ja, jeg gjorde det. Men det er det som er gøy med sykkel. Å kjøre foran, sier Thor Hushovd.

1000 timer

Hushovd mener VM-fiaskoen hindret 2005 fra å være en maksimal sesong. Men respekten fra Tour de France gjør framtida enklere.

-  Med den grønne trøya er du en av de store rytterne i feltet. Det er mye lettere å bli akseptert. Da er det ikke jeg som blir dyttet vekk i en spurt. Jeg respekterer mange. Men det er lettere å ta hensyn til de beste. Hvis du dytter bort en liten kødd som du ikke en gang vet navnet på, så skjer ingenting. Men hvis du dytter bort en av de beste, så får du plutselig 10 av hans lagkompiser etter deg. Sånn er det bare.

-  I et felt med 200 mann så er det mange som ønsker å bli blant de 10 beste. Men det er ikke plass til alle i en seks meter bred innspurt, forklarer Hushovd.

27-åringen er hjemme på juleferie i Grimstad. Den grønne trøya er byttet ut med en Mikke Mus-hettegenser («jeg burde kanskje kledd meg finere»). Dagens treningsmil er unnagjort. Totalt trener han cirka 1000 timer i året.

-  Jeg sykler i underkant av 35 000 kilometer i året, forteller Hushovd.

-  Er det ikke kjedelig?

-  Det er kanskje bare én dag i året jeg kjeder meg på trening. Jeg synes jeg er privilegert.

Andre vil kanskje kalle det ekstremt. Eller sykt. Sistnevnte begrep dekker i alle fall Hushovds sommerferieplaner da han hadde litt fri etter årets Tour de France.

-  Jeg vurderte å gå fjelltur på Hardangervidda, forteller han. Men planene ble skrinlagt.

-  Hvis jeg først skulle gå, så ville jeg gå fort. Men det ville ikke de andre, gliser han.

-  Jeg er ikke treningsnarkoman. Jeg dropper aldri en hviledag. Når jeg har bestemt meg for å ha fri, så springer jeg ikke ut og trener. Jeg liker å hvile. Når jeg har fri en måned etter sesongen, så tenker jeg ikke å ta på meg den grønne sykkelshortsen. Du er ikke en flink idrettsutøver hvis du bare tenker på å trene mest mulig. Det viktige er å finne balanse mellom trening og hvile, mener syklisten.

Langt igjen

Neste år satser 27-åringen på å vinne endagsrittet Paris-Roubaix, den grønne trøya - og enkeltetapper i Tour de France. Legge opp skal han ikke. På lenge.

-  Å gi seg som 32-åring er for ungt. Å gi seg som 33-åring er i alle fall ett år for tidlig. 34? Da begynner det å nærme seg.

-  Da har jeg bare 300 000 kilometer igjen, sier Thor Hushovd.

VINNEREN: Thor Hushovd gir samboer Susanne Haaheim seierskysset etter siste etappe i Tour de France. - Jeg har ingen planer om å gifte meg ennå, sier Hushovd. Paret bor sammen i Le Boulou i Frankrike - helt på grensa til Spania.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling