NÅ HAR HAN ALT: Emil Hegle Svendsen er bare 24 år, men har oppnådd det meste som er mulig for en skiskytter. I dag tok han OL-gull på selve formel 1-øvelsen i skiskyting - normalstarten. Foto: EPA/ANTONIO BAT
NÅ HAR HAN ALT: Emil Hegle Svendsen er bare 24 år, men har oppnådd det meste som er mulig for en skiskytter. I dag tok han OL-gull på selve formel 1-øvelsen i skiskyting - normalstarten. Foto: EPA/ANTONIO BATVis mer

- Jeg lurer på hva jeg har gjort for å fortjene dette

Emil føler seg bortskjemt - og frykter flaksen skal ta slutt...

||| WHISTLER (Dagbladet): Tre VM-gull, 15 verdenscupseirer og nå også et OL-gull.

Det er lett å glemme at Emil Hegle Svendsen fortsatt bare er 24 år og har masse ugjort som skiskytter. Selv føler han at suksessen har vært over all forventning.

- Jeg føler meg egentlig bortskjemt. Jeg lurer på hva jeg har gjort for å fortjene det her. Hvis flaksen skal fordeles har jeg noen dårlige år foran meg, sier Emil Hegle Svendsen med et bredt glis.

Ikke optimalt forberedt
For det er selvsagt ingenting som tilsier at 24-åringen skal gå i den samme fella som en rekke skihoppere har gjort, der de har dominert sporten noen få år for deretter å være med i konkurransene som listefyll.

Særlig når man tenker på at Hegle Svendsen står med både gull og sølv i et mesterskap der han slett ikke var optimalt forberedt.

- Jeg kan ikke si at forberedelsene har vært optimale, nei. Å ligge syk 10 dager på sofaen i forkant av lekene er ikke det man ønsker. Men jeg har hatt trua hele veien og visst at det var mulig, sier han til Dagbladet.

- Hvordan forklarer du at du ikke er optimalt forberedt men likevel bedre enn alle de andre?

- Det viser kanskje at det går an å gjøre det bra selv om man ikke er optimalt forberedt.

Fryktet gullet glapp
For Hegle Svendsen er et stykke unna den langrennsformen han viser på sitt beste, og på normalen fikk han nokså grundig bank av Ole Einar Bjørndalen i sporet. 36-åringen var bare ni sekunder bak selv om han skjøt på seg ett tilleggsminutt mer.

FØLER SEG BORTSKJEMT: Men karrieren har bare så vidt begynt for Emil. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FØLER SEG BORTSKJEMT: Men karrieren har bare så vidt begynt for Emil. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Hegle Svendsen hadde 15 av 15 treff før den siste skytinga - der det ble en bom.

- Hva tenkte du da?


- Jeg var litt nervøs for den. Jeg tenkte at jeg ikke er mitt livs form langrennsmessig, og trodde kanskje gullet glapp. Men etter hvert skjønte jeg at det var jevnt på sisterunden. Da måtte jeg bare gi alt og ikke hvile et sekund. Det var en knallhard sisterunde, den hardeste jeg har gått noen gang.

Etter en mager start på OL, der gullsjanse på gullsjanse gikk i vasken og ting begynte å lukte av Torino-fiasko, har Norge nå tatt tre gull, et sølv og en bronse på to dager.

Hegle Svendsen innrømmer at det snek seg inn noen bange anelser før Bjørgen fikk hyll på gullbyllen.

- Etter den første uka tenkte jeg at «dette er Torino på nytt». Men nå har vi slått tilbake. Vi kan avslutte sterkt, så det er mye å glede seg til.

Tåler ikke å bli slått av svakere løpere
På pressekonferansen fikk Emil høre fra en utenlandsk journalist at han ikke så spesielt glad ut. Det var han så definitivt, det var sågar noen obligatoriske tårer i minuttene etter at gullet var et faktum, men triumfen var en liten utladning.

Og enda større enn han hadde sett for seg på forhånd.

- Det er litt annerledes enn jeg trodde. Det blir så mye sterkere, sier han.

Det var typisk Svendsen å være langt nede etter skuffelsen på jaktstarten, der han hadde et unikt utgangspunkt og skuslet det bort. Det var like typisk Svendsen å reise seg slik bare ekte mestere gjør.

- Hvorfor takler du skuffelser så godt?

- Når jeg gjør et dårlig løp får jeg en fandenivoldskhet i meg. Når jeg ser andre lykkes som jeg vet jeg er bedre enn, blir jeg bare så forbanna. Da må jeg bare gjøre det bra neste gang. Det er så kjipt å oppleve, jeg har ikke lyst til å oppleve det igjen, sier han til Dagbladet.

Nå venter fellesstarten søndag, en distanse Emil allerede har tatt VM-gull på.

- Etter sprinten sa du «jaktstarten er min!». Hva sier du nå?

- Jeg går ikke i den fella en gang til, ler Hegle Svendsen.