- Jeg må beholde føttene på jorda

Men kometen Kreuziger kan overraske alle i Touren.

PASS DEG: Fabian Cancellara er en suveren tempo-rytter i sykkel-verdenen, men Roman Kreuziger er en ung allrounder med også en sterk tempo i registeret. I fjor tok han andreplassen i ungdomskonkurransen, i år kan han regnes som en av outsiderne i sammendraget.
Foto: SCANPIX/AFP/FABRICE COFFRINI
PASS DEG: Fabian Cancellara er en suveren tempo-rytter i sykkel-verdenen, men Roman Kreuziger er en ung allrounder med også en sterk tempo i registeret. I fjor tok han andreplassen i ungdomskonkurransen, i år kan han regnes som en av outsiderne i sammendraget. Foto: SCANPIX/AFP/FABRICE COFFRINIVis mer

||| • Tour de France følger du direkte i Dagbladet.nos livestudio fra lørdag formiddag!

(Dagbladet.no): Etter tolvteplassen i sammendraget i fjor sikter den tsjekkiske unggutten Roman Kreuziger høyere i årets Tour de France.

- Målet er å komme seg blant de ti beste. Det er fint å ta etappeseire og kanskje komme inn som nummer 51, men jeg vil heller langt opp i sammendraget, sier Kreuziger til cyclingnews.

Sykkelekspert Johan Kaggestad tror 23-åringen kan komme seg enda lenger opp på resultatlista.

PÅ VEI FRAM: Ikke bli forundret om du får se Roman Kreuziger i flere gule trøyer i årene framoverFoto: SCANPIX/EPA/DOMINIC FAVRE
PÅ VEI FRAM: Ikke bli forundret om du får se Roman Kreuziger i flere gule trøyer i årene framoverFoto: SCANPIX/EPA/DOMINIC FAVRE Vis mer

- Dette er min outsider i sammendraget i år, en ung «up-and-coming» rytter. Han er kanskje ikke god nok til å vinne, men er helt klart kapabel til å komme blant de fire-fem beste. Han imponerte i Sveits Rundt og Romandie, og var sterk da han kjempet med Andy Schleck om ungdomstrøya nesten helt til mål i Touren i fjor, sier Kaggestad til Dagbladet.

Komet
Roman Kreuziger ble født i Moravská Trebová i 1986. Han fikk proffkontrakt først i 2006, men allerede i femtenårsalderen flyttet han til Sveits for å satse enda hardere på syklingen.

Med utdannelse fra Sport- og Business School i Pilsen har han også skolepapirene i orden, og 23-åringen snakker flytende italiensk og tysk i tillegg til morsmålet.

- Det er viktig å ha en utdannelse, for man vet aldri hva som kan skje, sier unggutten, som har hatt en lysende karriere på vei opp mot Liquigas-toppen.

Kreuziger tok andreplassen i ungdomstrøye-konkurransen i 2008, og vant Sveits Rundt som 22-åring. Denne sesongen har han fulgt opp med tredjeplass i Sveits Rundt og en sterk seier i Romandie Rundt.

Med Ivan Basso ute av Touren er 23-åringen også utnevnt til Liquigas-kaptein sammen med italienske Vincenzo Nibali, og med sine sterke klatreegenskaper og imponerende tempoetapper, kan Kreuziger bli en av årets store overraskelser.

- Jeg er nødt til å holde føttene på jorda, for i Touren er det mange som er modnere og sterkere enn meg. Jeg har mitt topp ti-mål, så får vi se an situasjonen når vi kommer i gang, sier han selv.

Sterk temporytter
Liquigas har også Daniele Bennati på laget, en av Thor Hushovds store spurtutfordrere, og sammen med Franco Pellizotti og de unggutta Nibali og Kreuziger stiller en sterk firerbande til start på lørdag.

Kanskje kan den tsjekkiske unggutten vise seg fram allerede da, på den innledende tempoen.

I Sveits Rundt viste han sin tempostyrke da han knuste Vladimir Karpets og Andreas Klöden på den avsluttende etappen, og sikret tredjeplassen bak Fabian Cancellara.

- Alle så at Cancellara vant tempoen klart. Men med tanke på Klöden og Karpets, kjørte jeg veldig godt. Det var en bra test foran Touren, sier Kreuziger.

Øvrige kilder: romankreuziger.com, teamliquigas.it, wikipedia, AFP