PÅ HJEMMEBANE: Skal Håvard Bøkko lykkes i i allround-VM på Hamar, er han avhengig av å gå en god 5000 meter, en distanse han har slitt på så langt i år. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG.
PÅ HJEMMEBANE: Skal Håvard Bøkko lykkes i i allround-VM på Hamar, er han avhengig av å gå en god 5000 meter, en distanse han har slitt på så langt i år. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG.Vis mer

- Jeg må henge med på 5000-meteren

Håvard Bøkko tror distansen avgjør om han kjemper helt i toppen.

Skal Håvard Bøkko (26) lykkes mot de nederlandske medaljefavorittene, må han takle problemdistansen 5000 meter på første dag av VM.

Løpet han går på 5000-meteren, kan langt på vei avgjøre hallingens medaljesjanser under allround-VM i Vikingskipet.

- Det er kanskje den viktigste distansen min i helgen, sier Bøkko til NTB.

Lenge var han verdens nest beste løper på 5000 meter, bak suverene Sven Kramer, men de siste to sesongene har Bøkko slitt tungt på distansen. Dette er plasseringene hans på 5000 meter i verdenscupen denne sesongen: 8-6-9. I EM ble han nummer sju på distansen.

Langt bak I VM-generalprøven sist helg fikk han bank med tolv sekunder av Kramer. Sverre Lunde Pedersen var over seks sekunder foran Bøkko.

- Sven går veldig fort, og (Jan) Blokhuijsen kan gå fort. Sverre har gått gode 5000-metere i det siste. Jeg må henge med der, forteller Bøkko.

Hvis 26-åringen ikke klarer det, taper han verdifull tid i sammendraget. I tillegg har plasseringene på 5000 meter betydning for partrekningen på det avsluttende milløpet.

Kan kontrollere Under EM gikk Bøkko og Pedersen sammen i nest siste par, mens nederlenderne Kramer og Blokhuijsen var i siste par.

Dermed kunne Blokhuijsen gå på nordmennenes tider og hadde en fordel i kampen om sølvmedaljen. Bøkko måtte nøye seg med bronse, mens Pedersen endte på den sure fjerdeplassen.

- Hvis nederlenderne blir 1-2 på 5000 meter, går de i siste par og kontrollerer på tier'n. Hvis vi hadde fått splittet dem, hadde det vært bra. Det er det samme om det er meg eller en polakk som gjør det, sier Bøkko.

Trenger god start For Norges andre medaljehåp, Sverre Lunde Pedersen (20), er det åpningsdistansen 500 meter som kanskje blir viktigst.

- Det er viktig å få til en god start og ikke havne for langt bak de aller beste. Samtidig må alle de andre distansene være veldig bra, sier 20-åringen til NTB.

- I et allroundmesterskap skal du være 100 prosent skjerpet fra første stund. På 500 meter har du ikke råd til noen hvileskjær, mener landslagstrener Jarle Pedersen.

Håvard Bøkko på 5000 meter i 2012/13-sesongen:

VC Inzell: 6.24,13 (9.-plass)

EM Heerenveen: 6,23,38 (7.-plass)

NM Stavanger: 6.21,45 (2.-plass)

VC Kolomna: 6.17,51 (6.-plass)

VC Heerenveen: 6.26,30 (8.-plass)

NM enkeltdistanser Bjugn: 6.44,97 (1.-plass)

(NTB)